Skocz do zawartości

M1A1 FEP ABRAMS - 1 batalion czołgów, RFM, 1/35

Kapitan_Kurt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Korzystając z okazji, iż na warsztat trafił model, z którego można stworzyć naszego Abramsa, postanowiłem założyć prosty temat, prosto z pudła. Jedyne co dodałem to parę kabli do SCWSa, oraz zmodyfikowałem gumowe zatyczki wyrzutni granatów dymnych, jak i również dodałem elementy żywiczne od Scale23 potrzebne do wykonania naszej wersji.

Generalnie jakie mam odczucia po złożeniu tego modelu? Powiem tak, pół na pół. Nie jest dobrze, ale też nie jest źle. Można rzec, że jest średnio. Do największych bolączek należą:

- przesunięcia formy, trza sie troche naszlifować;

- patologicznie stworzona instrukcja, z którą nie ma opcji na poprawne złożenie polskiej wersji. 

- niewymienione elementy w instrukcji, które są potrzebne do wykonania modelu, ale nie są nigdzie opisane. 
- gąsienice ze śladami wypychaczy jak i przesunięciem form.

- a także inne elementy, które są niewłaściwe dla naszej wersji

Co do malowania, model będzie wykonany w malowaniu 1 batalionu czołgów w Żurawicy. 

IMG_2340.jpeg

IMG_2341.jpeg

IMG_2342.jpeg

IMG_2344.jpeg

• Like 10

3 minuty temu, Valderin napisał:

Obserwuje.

A to jest ten M1A1 oryginalny od RFM "Poland/Ukraine" czy ten repack of Hobby 2000?

Mam szpeja od Scale23 to zakladam ze z tym da sie go jednak zlozyc poprawnie? :D

Przepak Hobby 2000. Dodatki od Scale23 są jak najbardziej obligatoryjne, bo zestaw z pudła nie ma tych części, a to co jest w pudle, pozwala na złożenie starszej wersji Abramsa.
Jednak patologii jest więcej. W instrukcji nie ma podane, kiedy przykleić segment NBC do kadłuba. Podane błotniki są złe, gdyż my mamy z wytłoczonym X.
Obudowa celownika działonowego jest źle podana, nasze są bez ścięcia z tyłu. Również producent źle podaje jakie panele magazynu amunicji wkleić, nasze są z zaspawanymi trzema otworami.
Brakuje również rygla włazu ładowniczego - jest w ramkach, w dwóch częściach

Ale element który oznaczyłem kółkiem, pochodzi ze starszej wersji z celownikiem optycznym. Dałbym to co jest w konwersji, albo zrobił to sam, z pewnymi uproszczeniami, co skwapliwie wykonałem na swoim egzemplarzu

IMG_2344.jpeg.20235a8334d90c1d428a44e37e126f88.jpeg

20250215_213638.jpg

891673106_abrams4.jpg.74b6d0dbbed46dc9b9906e1a08552c0e.jpg

• Like 1

3 minuty temu, Grzegorz Grabowski napisał:

Ale element który oznaczyłem kółkiem, pochodzi ze starszej wersji z celownikiem optycznym. Dałbym to co jest w konwersji, albo zrobił to sam, z pewnymi uproszczeniami, co skwapliwie wykonałem na swoim egzemplarzu

IMG_2344.jpeg.20235a8334d90c1d428a44e37e126f88.jpeg

20250215_213638.jpg

891673106_abrams4.jpg.74b6d0dbbed46dc9b9906e1a08552c0e.jpg

Wieem, ale istnieją powody, dla których tak postąpiłem 😉

7 minut temu, Kapitan_Kurt napisał:

Wieem, ale istnieją powody, dla których tak postąpiłem 😉

Przypuszczam, że to te same powody, ślą których ja zrobiłem ten element po swojemu. 

Edytowane przez Grzegorz Grabowski

Sam robiłem ten model. Strasznie sie z nim męczyłem. Porównują do K2 sklejona i pomalowana w 2 tyg a abrams z dobre 3 miesiące jak go skończyłem z malowaniem.

Z instrukcją się zgodzę, bardzo nieczytelna i miejscami brak opisu jakiej części użyć i musisz na intuicję wybierać 

Podpatruję, podpatruję... Nie moja epoka w rozwoju wojsk pancernych, ale szczerze kibicuję!

Antyslipa będziesz jakoś poprawiał/zmieniał?

Pierwsze malunki położone, w między czasie dzięki uprzejmości MG’s Armour Models Workshop otrzymałem drukowane gąsienice. Składają się bardzo elegancko i tak samo potem wyglądają na modelu. Ogólnie polecam, bo to co jest w pudełku to patologia.

IMG_2365.jpeg

IMG_2364.jpeg

IMG_2363.jpeg

• Like 9

• 2 weeks later...

Po malowaniu. 

Model na świeżo, już po lakierze błyszczącym, ale jeszcze przed matem.

Kamuflaż wykonany na bazie farb mr. Color, rozjaśnianych w kolejnych warstwach. Technikę malowania traktowałem jako eksperyment, którego celem było określenie, jak mocno mogę przegiąć z rozjaśnieniami, jednocześnie zachowując w miarę zgodny z oryginałem odcień. Konkluzja jednak będzie po etapie brudzenia, gdyż wtedy model ściemnieje.

Co do oznaczeń, to jest to moja koncepcja i w żadnym wypadku nie odzwierciedla rzeczywistości.

ba43501c-25fc-4b1e-8eb4-8372b0ca0b01.jpeg

549ca600-559f-443f-8b4b-da6b8994f9a4.jpeg

356d69f0-d5f3-4955-be1e-1a58e7c8dbd6.jpeg

5af9ca34-2a2d-478e-9383-aea2ae94febc.jpeg

953d540d-9efb-47a3-a88a-ce334d973a31.jpeg

ce371377-fa39-450c-b97e-d1b3f61f95dc.jpeg

a4e7dbca-dea1-45ff-8649-9b9c5d128bbc.jpeg

956b0fcf-01dd-485d-b609-d753109b55c8.jpeg

• Like 10

Grubaśna ta kalka z odznaką batalionu. Ciekawe jak kadłub wyjdzie po macie.

Pojazdy jak widać już zarejestrowane?