Kapitan_Kurt Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego Witam wszystkich, Korzystając z okazji, iż na warsztat trafił model, z którego można stworzyć naszego Abramsa, postanowiłem założyć prosty temat, prosto z pudła. Jedyne co dodałem to parę kabli do SCWSa, oraz zmodyfikowałem gumowe zatyczki wyrzutni granatów dymnych, jak i również dodałem elementy żywiczne od Scale23 potrzebne do wykonania naszej wersji. Generalnie jakie mam odczucia po złożeniu tego modelu? Powiem tak, pół na pół. Nie jest dobrze, ale też nie jest źle. Można rzec, że jest średnio. Do największych bolączek należą: - przesunięcia formy, trza sie troche naszlifować; - patologicznie stworzona instrukcja, z którą nie ma opcji na poprawne złożenie polskiej wersji. - niewymienione elementy w instrukcji, które są potrzebne do wykonania modelu, ale nie są nigdzie opisane. - gąsienice ze śladami wypychaczy jak i przesunięciem form. - a także inne elementy, które są niewłaściwe dla naszej wersji Co do malowania, model będzie wykonany w malowaniu 1 batalionu czołgów w Żurawicy. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego Podglądam. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Valderin Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego Obserwuje. A to jest ten M1A1 oryginalny od RFM "Poland/Ukraine" czy ten repack of Hobby 2000? Mam szpeja od Scale23 to zakladam ze z tym da sie go jednak zlozyc poprawnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 15 Lutego Autor Share Napisano 15 Lutego 3 minuty temu, Valderin napisał: Obserwuje. A to jest ten M1A1 oryginalny od RFM "Poland/Ukraine" czy ten repack of Hobby 2000? Mam szpeja od Scale23 to zakladam ze z tym da sie go jednak zlozyc poprawnie? Przepak Hobby 2000. Dodatki od Scale23 są jak najbardziej obligatoryjne, bo zestaw z pudła nie ma tych części, a to co jest w pudle, pozwala na złożenie starszej wersji Abramsa. Jednak patologii jest więcej. W instrukcji nie ma podane, kiedy przykleić segment NBC do kadłuba. Podane błotniki są złe, gdyż my mamy z wytłoczonym X. Obudowa celownika działonowego jest źle podana, nasze są bez ścięcia z tyłu. Również producent źle podaje jakie panele magazynu amunicji wkleić, nasze są z zaspawanymi trzema otworami. Brakuje również rygla włazu ładowniczego - jest w ramkach, w dwóch częściach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adzio45 Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego Zdjecie pogladowe co do blotnikow . Widac ze sa takie i takie (wytloczenia) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 15 Lutego Autor Share Napisano 15 Lutego 15 minut temu, adzio45 napisał: Zdjecie pogladowe co do blotnikow . Widac ze sa takie i takie (wytloczenia) Ot proszę, a więc odszczekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego Ale element który oznaczyłem kółkiem, pochodzi ze starszej wersji z celownikiem optycznym. Dałbym to co jest w konwersji, albo zrobił to sam, z pewnymi uproszczeniami, co skwapliwie wykonałem na swoim egzemplarzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 15 Lutego Autor Share Napisano 15 Lutego 3 minuty temu, Grzegorz Grabowski napisał: Ale element który oznaczyłem kółkiem, pochodzi ze starszej wersji z celownikiem optycznym. Dałbym to co jest w konwersji, albo zrobił to sam, z pewnymi uproszczeniami, co skwapliwie wykonałem na swoim egzemplarzu Wieem, ale istnieją powody, dla których tak postąpiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego (edytowane) 7 minut temu, Kapitan_Kurt napisał: Wieem, ale istnieją powody, dla których tak postąpiłem Przypuszczam, że to te same powody, ślą których ja zrobiłem ten element po swojemu. Edytowane 15 Lutego przez Grzegorz Grabowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 15 Lutego Autor Share Napisano 15 Lutego 13 minut temu, Grzegorz Grabowski napisał: Przypuszczam, że to te same powody, ślą których ja zrobiłem ten element po swojemu. Nieee, całkowicie inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Z3US Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego Sam robiłem ten model. Strasznie sie z nim męczyłem. Porównują do K2 sklejona i pomalowana w 2 tyg a abrams z dobre 3 miesiące jak go skończyłem z malowaniem. Z instrukcją się zgodzę, bardzo nieczytelna i miejscami brak opisu jakiej części użyć i musisz na intuicję wybierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Z3US Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego Ale finalnie skończony. K2 była pierwszym modelem więc jest trochę pominięć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego Podpatruję, podpatruję... Nie moja epoka w rozwoju wojsk pancernych, ale szczerze kibicuję! Antyslipa będziesz jakoś poprawiał/zmieniał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 21 Lutego Autor Share Napisano 21 Lutego Pierwsze malunki położone, w między czasie dzięki uprzejmości MG’s Armour Models Workshop otrzymałem drukowane gąsienice. Składają się bardzo elegancko i tak samo potem wyglądają na modelu. Ogólnie polecam, bo to co jest w pudełku to patologia. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego To przyjechało takie czy malowali nasi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 21 Lutego Autor Share Napisano 21 Lutego 29 minut temu, Konrad-Ciba napisał: To przyjechało takie czy malowali nasi? Takie, to standardowy kamuflaż NATO armii Amerykańskiej. I tak nam pomalowali czołgi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 22 Lutego Share Napisano 22 Lutego Ciekawe czy będą to przemalowywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 22 Lutego Autor Share Napisano 22 Lutego 2 godziny temu, Konrad-Ciba napisał: Ciekawe czy będą to przemalowywać. Raczej nie. Leopardy też przyszły we wzorze niemieckim i tak do tej pory są pomalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 22 Lutego Share Napisano 22 Lutego Będzie D. Odkurzyłem wcześniej już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 22 Lutego Share Napisano 22 Lutego Leopard 2A5 przynajmniej defiladowe są przemalowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 22 Lutego Share Napisano 22 Lutego Pancerna, drażliwą, ręka może być ale tylko i wyłącznie na PL. Pokłony w stronę PSZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 22 Lutego Autor Share Napisano 22 Lutego Godzinę temu, OLO napisał: Leopard 2A5 przynajmniej defiladowe są przemalowane Tak, ale ogólny układ plam w większości jest ze starego kamuflażu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 2 Marca Autor Share Napisano 2 Marca Po malowaniu. Model na świeżo, już po lakierze błyszczącym, ale jeszcze przed matem. Kamuflaż wykonany na bazie farb mr. Color, rozjaśnianych w kolejnych warstwach. Technikę malowania traktowałem jako eksperyment, którego celem było określenie, jak mocno mogę przegiąć z rozjaśnieniami, jednocześnie zachowując w miarę zgodny z oryginałem odcień. Konkluzja jednak będzie po etapie brudzenia, gdyż wtedy model ściemnieje. Co do oznaczeń, to jest to moja koncepcja i w żadnym wypadku nie odzwierciedla rzeczywistości. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 3 Marca Share Napisano 3 Marca Grubaśna ta kalka z odznaką batalionu. Ciekawe jak kadłub wyjdzie po macie. Pojazdy jak widać już zarejestrowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 3 Marca Autor Share Napisano 3 Marca Godzinę temu, Lipstein napisał: Grubaśna ta kalka z odznaką batalionu. Ciekawe jak kadłub wyjdzie po macie. Pojazdy jak widać już zarejestrowane? A nie wiem. Oznaczenia to scifi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi