tomekk Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego (edytowane) Dzień dobry Galeria zakończonej budowy Airfix Boulton Paul Defiant mk. I 1/72. Niestety koła zostały wklejone odwrotnie i fabryczne ugięcie nie jest prostopadłe do podłoża. Dodatkowo podczas prac upewniłem się żeby nie używać lakieru GX-100 na kalkomanie. Poniżej zdjęcia. Tomek Edytowane 16 Lutego przez tomekk 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego Czarne malowanie nie jest łatwe, moim zdaniem wybrnąłeś z tego nieźle. Całość bardzo fajna . 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego Fajny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wladi11 Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego mimo drobnych niedoskonałości, model wyszedł świetnie! Fajnie, że zwróciłeś uwagę na szczegóły, takie jak koła i lakier GX-100. Na pewno masz teraz sporo cennych doświadczeń na przyszłość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 16 Lutego Autor Share Napisano 16 Lutego 54 minuty temu, Wladi11 napisał: mimo drobnych niedoskonałości, model wyszedł świetnie! Fajnie, że zwróciłeś uwagę na szczegóły, takie jak koła i lakier GX-100. Na pewno masz teraz sporo cennych doświadczeń na przyszłość. Trzy razy górne rondle naklejałem. "Flagę' na stateczniku w efekcie po zerwaniu kalkomanii, zamaskowałem i pomalowałem farbami. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego (edytowane) 6 godzin temu, tomekk napisał: Dodatkowo podczas prac upewniłem się żeby nie używać lakieru GX-100 na kalkomanie. Z powodu??? Bardzo ciekawe to co piszesz... A model całkiem ładny. Edytowane 16 Lutego przez RogerM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 16 Lutego Autor Share Napisano 16 Lutego 49 minut temu, RogerM napisał: Z powodu??? Bardzo ciekawe to co piszesz... A model całkiem ładny. Kalkomanie po pomalowaniu GX-100 pomarszczyły się i już nie powróciły do płaskiej formy. Za pierwszym razem sądziłem, że są trefne - te kupione z naszymi barwami. Za drugim razem wziąłem oryginalne z pudełka i znowu to samo. Za trzecim razem położyłem kalki z Tamyii, z zestawu Spitfire-a. Dałem na to gloss od Hataki i teraz wyszło bardzo dobrze. Co do "flagi" na stateczniku, to podczas brudzenia, zaczęła pękać i odłazić. Zdarłem i w jej miejsce pomalowałem farbami. Ot taka nauka cierpliwości i pokory. Tomek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego Bardzo dobra praca! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego Godzinę temu, tomekk napisał: Kalkomanie po pomalowaniu GX-100 pomarszczyły się i już nie powróciły do płaskiej formy. Za pierwszym razem sądziłem, że są trefne - te kupione z naszymi barwami. Za drugim razem wziąłem oryginalne z pudełka i znowu to samo. Za trzecim razem położyłem kalki z Tamyii, z zestawu Spitfire-a. Dałem na to gloss od Hataki i teraz wyszło bardzo dobrze. Co do "flagi" na stateczniku, to podczas brudzenia, zaczęła pękać i odłazić. Zdarłem i w jej miejsce pomalowałem farbami. Ot taka nauka cierpliwości i pokory. Tomek Sądzę, że to Ty popełniasz jakiś błąd przy malowaniu GX-100 bo ja używam Gunze od lat i nie miałem takiego przypadku ale, po pierwsze rozcieńczalnik (LT) jest bardzo agresywny i to on powoduje problemy, nie farba. Po drugie, możliwe, że malujesz zbyt grubą warstwą co w połączeniu z po pierwsze może dać efekt jaki opisałeś. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 16 Lutego Autor Share Napisano 16 Lutego Mam wrażenie że to GX-100 jest bardziej agresywny, niż rozcieńczalnik od Gunza. Nigdy nie miałem problemu z kalkami jak stosowałem Hatake. Ostatnio miałem kalki na F-4 z FineMolds i też nie było problemu z GX-100, fak że nie były tak duże jak angielskie rondle... Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego Czym rozjaśniałeś linie? Akurat robię czarną 110 z rogami i jestem ciekaw Twojej metody. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 17 Lutego Share Napisano 17 Lutego Fajny Dodatkowy plus za polskie malowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 18 Lutego Autor Share Napisano 18 Lutego 10 godzin temu, Xmen napisał: Czym rozjaśniałeś linie? Akurat robię czarną 110 z rogami i jestem ciekaw Twojej metody. Podkład to czarny surfacer 1500, na to rzadki flat white tam gdzie ma być rozjaśnione. Na całość rzadki flat black, z różną ilością warstw, tak na oko od 4 do 7. Reszta to bezbarwne. Aha, paneliner do pomieszany ciemny i jasny szary. Na końcu pół na pół matt i satyna i na to biała kredka gdzieniegdzie i znowu matt i satyna. Tomek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 18 Lutego Share Napisano 18 Lutego Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 18 Lutego Share Napisano 18 Lutego Podoba mi się . Gratuluję modelu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi