KazimierzLux Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego Witam, zabieram się za nowy projekt, chcę odtworzyć jedną ze scen roku 1945 i potrzebuje do tego model Stuga IV w skali 1/35. Mam do wyboru kupno modelu od tamyi lub od academy, który lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego ~ jak jesteś początkujący to chyba bez znaczenia. Ogólnie Dragon ale cena i mnogość, RFM, ma błędy ale jest fajny. A to co wytypowałeś wyżej będzie w sam raz na próby w dziale dioram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego (edytowane) Czołem Kolego! Tamiya 35087 Stug IV to zabawka z 1976 roku i tak ten model trzeba traktować. Academy 13235 Stug IV, to praktycznie ten sam model produkowany na starych tamiyowskich formach. Taka sama zabawka tylko trochę gorszej jakości. Modele są do polepienia i pomalowania. Nie wyciągniesz z nich nic konkretnego. To kompletny miszmasz. Złe zwymiarowanie, pomieszane wersje itp. To były zabawki do montażu silniczków elektrycznych co by modeliki jeździły same ku radości dzieci. Oba są do niczego i nadają się tylko do teatrzyku cieni jako modele sylwetkowe. Ale mają też plus. Są świetne na początek "przygody" z modelarstwem I tyle... Mariusz Edytowane 26 Lutego przez marioba 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego Jeżeli chcesz „odtworzyć” to może wrzuć fotografię, na której podstawie będziesz pracował, wtedy będzie łatwiej doradzić… bo też pytanie która to ma być wersja? Myślę, że dobre źródło na początek: https://www.scalemates.com/topics/topic.php?id=4696 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KazimierzLux Napisano 26 Lutego Autor Share Napisano 26 Lutego 3 minuty temu, Albatros napisał: Jeżeli chcesz „odtworzyć” to może wrzuć fotografię, na której podstawie będziesz pracował, wtedy będzie łatwiej doradzić… bo też pytanie która to ma być wersja? Myślę, że dobre źródło na początek: https://www.scalemates.com/topics/topic.php?id=4696 Myślę że na podstawie tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KazimierzLux Napisano 26 Lutego Autor Share Napisano 26 Lutego 12 minut temu, marioba napisał: Czołem Kolego! Tamiya 35087 Stug IV to zabawka z 1976 roku i tak ten model trzeba traktować. Academy 13235 Stug IV, to praktycznie ten sam model produkowany na starych tamiyowskich formach. Taka sama zabawka tylko trochę gorszej jakości. Modele są do polepienia i pomalowania. Nie wyciągniesz z nich nic konkretnego. To kompletny miszmasz. Złe zwymiarowanie, pomieszane wersje itp. To były zabawki do montażu silniczków elektrycznych co by modeliki jeździły same ku radości dzieci. Oba są do niczego i nadają się tylko do teatrzyku cieni jako modele sylwetkowe. Ale mają też plus. Są świetne na początek "przygody" z modelarstwem I tyle... Mariusz To jaki model wybrać aby nie był ,,zabawką"? Pytanie zadałem ponieważ to mój debiut w skali 1/35, a nie z ogólnym modelarstwie. Wcześniej tylko 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego Czołem Kolego raz jeszcze... To co jest na zdjęciu z epoki to Stug III.... Jeśli jednak będziesz chciał lepić Stug IV to kup sobie coś z tych modeli: RFM 5060, 5111 Dragon 6043 Academy 13522 Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego (edytowane) tu by się musiał kolega @meser262 wypowiedzieć ( w kontekście foty z epoki ---> jaki wariant , typ, montownia itd ) Edytowane 26 Lutego przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego Pokaż te 72 tutaj jak możesz. Chodzi o ogólny zarys sceny a nie pojazd. Dobierze się coś prosto - skomplikowanego na podstawie rezultatów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego 24 minuty temu, M.A.V. napisał: tu by się musiał kolega @meser262 wypowiedzieć ( w kontekście foty z epoki ---> jaki wariant , typ, montownia itd ) Proszę bardzo - StuG III ausf.G - wersja późna - montownia Alkett. 1 godzinę temu, KazimierzLux napisał: To jaki model wybrać aby nie był ,,zabawką"? Pytanie zadałem ponieważ to mój debiut w skali 1/35, a nie z ogólnym modelarstwie. Wcześniej tylko 1/72 Witamy na większej skali. Proponuję wybrać model nie drogi - w miarę tani - - Takom 8006 StuH 42 i StuG III ausf.G Late Production lub wersja droższa to - Mini Art - 35388 StuG III Ausf.G 1945 Alkett Prod. Merytorycznie obydwa modele są z tego samego okresu. Takom dodaje możliwość zbudowania drugiej wersji - StuH 42. Pozdrawiam Krzysztof 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KazimierzLux Napisano 26 Lutego Autor Share Napisano 26 Lutego 2 godziny temu, marioba napisał: Czołem Kolego raz jeszcze... To co jest na zdjęciu z epoki to Stug III.... Jeśli jednak będziesz chciał lepić Stug IV to kup sobie coś z tych modeli: RFM 5060, 5111 Dragon 6043 Academy 13522 Mariusz ten stug IV to raczej tylko taki strzał z mojej strony, rozważę właśnie też wersje III Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi