Avi Napisano 10 Listopada 2008 Share Napisano 10 Listopada 2008 (edytowane) Witam ;) No to zaczynamy kolejny model (ale mnie na tanki wzięło ostatnio - a samoloty siedzą w szafie w pudłach i się kurzą). Tym razem w ramach projektu grupowego o nazwie 'Pojazdy zdobyczne/W obcej służbie' - na warsztat wędruje zakupiony niedawno polski PT-76B z Trumpetera. Modelik ładny, nieźle spasowany. Zacząłem go dopiero wczoraj, więc zbyt dużo nadłubać nie zdążyłem. Skleiłem tylko kadłub, wyszpachlowałem i poszedłem 'na chwilę' do Erniego i.... wczorajsze malowanie szlag trafił (wiadomo co się wydażyło dalej - scenariusz ten co zawsze - wróciłem w nocy). Czołg będzie miał malowanie pudełkowe, czyli barwy 7 Łużyckiej Dywizji Desantowej. Edytowane 10 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 10 Listopada 2008 Share Napisano 10 Listopada 2008 PT-76 robią inwazje na Modelwork!!! Siadam i chrupie popcorn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 10 Listopada 2008 Share Napisano 10 Listopada 2008 Widzę duże tempo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 10 Listopada 2008 Share Napisano 10 Listopada 2008 Buuu!! Kradziej pomysłów!! Czekam na dalsze postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 10 Listopada 2008 Autor Share Napisano 10 Listopada 2008 PT-76 robią inwazje na Modelwork!!! A jeszcze ktoś go robi aktualnie? Nawet nie wiedziałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 10 Listopada 2008 Share Napisano 10 Listopada 2008 A jeszcze ktoś go robi aktualnie? Nawet nie wiedziałem... Miałem robić, ale mi się odechciało i go sprzedałem... Aha, jeśli w ramach projektu, to dopisz sobie w temacie przed nazwą: [PG-ZD] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 10 Listopada 2008 Autor Share Napisano 10 Listopada 2008 A jeszcze ktoś go robi aktualnie? Nawet nie wiedziałem... Miałem robić, ale mi się odechciało i go sprzedałem... Aha, jeśli w ramach projektu, to dopisz sobie w temacie przed nazwą: [PG-ZD] OK, poszedło (dopisek w temacie). No widzisz, ja też bardzo długo chodziłem obok tych PT-76 Trumpkowych. Aż w końcu nabyłem wszystkie cztery wersje. W sumie czołg brzydki jak 'kupa z pestką i szypułką', ale coś w sobie ma. Początkowo chciałem taki warsztat zrobić - cztery wersje budowane równocześnie, ale wymiękłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 10 Listopada 2008 Share Napisano 10 Listopada 2008 Oj, jak patriotycznie się robi na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 10 Listopada 2008 Autor Share Napisano 10 Listopada 2008 (edytowane) Oj, jak patriotycznie się robi na forum W moim przypadku to jest wyjątek niepotwierdzający reguły Wczoraj Erni mało z krzesła nie spadł, jak się dowiedział, ze polski czołg robię. To absolutny wyjątek, ponieważ nie mam w zwyczaju robić modeli w barwach 'okupanta' (mówię to jako zdeklarowany nacjonalista śląski i Żyd na dodatek ) ps.: to żart oczywiście Edytowane 10 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 10 Listopada 2008 Share Napisano 10 Listopada 2008 Oj, jak patriotycznie się robi na forum Ciekawa kto to rozpoczął ... Jednak ostatnio odezwało się znowu we mnie moje niemieckie pochodzenie i następny pojazd będzie drugowojennym Niemcem,jaki - na razie tajemnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 10 Listopada 2008 Share Napisano 10 Listopada 2008 ciekawa kto to rozpoczął ... Haha, pewnie myślisz, że Twój Twardy pierwszym był A tu niespodzianka, bo 2 lata temu kolega Marcintosh popełnił tu takiego ;P viewtopic.php?t=1583 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 10 Listopada 2008 Share Napisano 10 Listopada 2008 ciekawa kto to rozpoczął ... Haha, pewnie myślisz, że Twój Twardy pierwszym był A tu niespodzianka, bo 2 lata temu kolega Marcintosh popełnił tu takiego ;P viewtopic.php?t=1583 A myślisz że co mnie natchnęło do jego zrobienia , przecież na kimś się musiałem wzorować Ale po moim Twardym jakoś zrobił się wzrost liczby polskich pojazdów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 10 Listopada 2008 Share Napisano 10 Listopada 2008 Ale po moim Twardym jakoś zrobił się wzrost liczby polskich pojazdów... A to najprawdziwsza prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 10 Listopada 2008 Share Napisano 10 Listopada 2008 o ludzie jak wszyscy sięgają do swoich korzeni to jaki ja zrobie pojazd ukraińsko tatarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 10 Listopada 2008 Share Napisano 10 Listopada 2008 Ludzie weźcie się uspokójcie, niektórzy mają w sobie taką mieszankę krwi że głowa mała Avi bierz się do roboty bo zamiast komentarzy głupoty są pisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 11 Listopada 2008 Autor Share Napisano 11 Listopada 2008 Avi bierz się do roboty bo zamiast komentarzy głupoty są pisane Hahahahahahahahahahahaha No dobra, mówisz i masz: Czołg zaczyna nabierać kształtów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 11 Listopada 2008 Share Napisano 11 Listopada 2008 Sory za spowodowanie offtopa (ale nie mogłem się powstrzymać) Do rzeczy: Robisz prosto z pudła czy będziesz coś dokupywał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 11 Listopada 2008 Share Napisano 11 Listopada 2008 Heh, jak masz wszystkie Trumpki to może pokusisz się o wykonanie Egipcjanina z Wojny Sześciodniowej 1967, albo to co mnie ostatnio kusi czyli Pt-76 IDF-u z wojny Yom Kippur. http://idfmodelling.free.fr/pt76.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 11 Listopada 2008 Autor Share Napisano 11 Listopada 2008 No właśnie, zapomniałem nadmienić na wstępie -model będzie 'spudła'. Nie planuję niczego doń dokupować. Zresztą w zestawie są dwie niewielkie blaszki trawione z siatkami i osłonami reflektorów - co mi w zupełności wystarcza. Ewentualnie tylko liny wymienię na jakieś z Karayi. Heh, jak masz wszystkie Trumpki to może pokusisz się o wykonanie Egipcjanina z Wojny Sześciodniowej 1967, albo to co mnie ostatnio kusi czyli Pt-76 IDF-u z wojny Yom Kippur. No właśnie taki jest zamysł - Polak, dwa Sowiety (jeden z wczasów w Czechosłowacji w 1968, drugi z Kaukazu - w zasadzie nie Sowiet a Rosjanin już - taki obłożony różnymi utensyliami) i Egipcjanin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 11 Listopada 2008 Share Napisano 11 Listopada 2008 coraz bardziej podobaja m sie te wspolczesniaki,obserwuje i zycze powodzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 11 Listopada 2008 Share Napisano 11 Listopada 2008 jeden z wczasów w Czechosłowacji w 1968 w książce Suworowa "Żołnierze wolności" są wspomnienia dowódcy radzieckiego PT-76 z Czechosłowacji, polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 12 Listopada 2008 Autor Share Napisano 12 Listopada 2008 jeden z wczasów w Czechosłowacji w 1968 w książce Suworowa "Żołnierze wolności" są wspomnienia dowódcy radzieckiego PT-76 z Czechosłowacji, polecam Czytałem tą książkę No i lecim z tym koksem: Jak widać na powyższym zdjęciu, odrobinę szpachlowania jednak było. Jednak to duże i proste powierzchnie, toteż nie było problemu. Część blaszek - siatki - już zainstalowana Jednak największe 'schody' zaczęły się gdy przyszło do lepienia wieży, a konkretnie armaty - kiepsko spasowane są obie połówki lufy. Dużo szlifowania i 'docierania', coby wszystkie elementy ładnie się schodziły w miejscach łączenia. Na domiar złego lufę trzeba przykleić do elementu jarzma 'na styk', bowiem bolec pozycjonujący jest za duzy i za gruby. Ustawienie geometrii tejże (idealnie prostopadle) wcale nie jest takie łatwe jak się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 12 Listopada 2008 Share Napisano 12 Listopada 2008 Oczień priekrasnyj tank. I polskij. Brawo towariszcz .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 12 Listopada 2008 Share Napisano 12 Listopada 2008 Avi, lub inni śledzący ten temat, czy macie jakieś fotki tego pojazdu, poza tej z książki Magnuskiego? Trumpeter podaje trochę inną kolejność cyfr numeru bocznego, niż jest to w podpisie u Magnuskiego (pod fotką). Czy Trumpeter się pomylił, czy też chochlik drukarski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 12 Listopada 2008 Share Napisano 12 Listopada 2008 o ludzie jak wszyscy sięgają do swoich korzeni to jaki ja zrobie pojazd ukraińsko tatarski A są może jakieś łemkowskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi