Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

ja jako niezbyt doświadczony w takich sytuacjach po prostu się was poradzę. Robię teraz aoshima lb works aventador i mam teraz problem na poziomie malowania karoserii, problem wygląda następująco: podczas malowania aerograf trochę mi się przytykał i pozostawił trochę kleksów(załącznik). Po wielu próbach wygładzenia tych ,,kleksów'' np. ściągnięciem farby i przytarcia drobnym pilnikiem możliwe, że jest jeszcze gorrzej hehe. Co powinienem zrobić aby to ładnie wyglądało bo model był drogi dosyć a chcę teraz ładnie się tego pozbyć. Zdjęcia w załącznikach (jedno zdj. przed lakierem a dwa po warstwie lakieru) no i niestety na zdjeciach uchwycilem to i tak najlepiej jak sie da a prawie nic nie widac 🙂

1742568826483 (1).jpg

1742568826475.jpg

1742568826479.jpg

Napisano
6 godzin temu, Kubamac9 napisał:

.....chcę teraz ładnie się tego pozbyć......

2 godziny temu, Juffre napisał:

Musisz zmyć całą farbę

dokładnie ---->  innej drogi nie ma 

@Kubamac9 - ile warstw kładłeś ??  

bo mi to trochę wygląda na słabe rozcieńczenie + grubokładzione  :hmmm:

Napisano

To tak:
Aerograf gruntownie wyczyść przed kolejnym malowaniem

A model do Kreta/DOT/Wamodowskiego zmywacza do akryli albo Top Levellinga.  I lecisz od nowa dobrze rozrzedzoną farbą. 

Napisano
23 godziny temu, Juffre napisał:

Musisz zmyć całą farbę. 

Jaka farba malowales?

mr.hobby sky blue z level thinerem 400, dzięki wszystkim za odpowiedzi prześlę rezultaty

Napisano
20 godzin temu, M.A.V. napisał:

dokładnie ---->  innej drogi nie ma 

@Kubamac9 - ile warstw kładłeś ??  

bo mi to trochę wygląda na słabe rozcieńczenie + grubokładzione  :hmmm:

najpierw podkład no i 1 warstwa, która wyszła źle. Później próba poprawienia lakierem aby on może trochę wygładził i 2 warstwa niebieskiego ale fakt, że to trochę poprawiło lecz nadal jest źle. Masz rację że malowanie wyszło grubo, nie ma szans zamiast usuwania farby na papier ścierny - najpier 600 później np. 1000?

Napisano

Usuń farbę chemicznie. Skoro farba to mr hobby to użyj zmywacza wamodu albo ich high level thinner. 

Do malowania mocno rozcieńcz farbę co najmniej 1:2 na korzyść rozcieńczalnika. 

Napisano (edytowane)

no racja tak najlepiej dzięki Panowie @Juffre@halset @toled  , podeślę później jak wyszło 👍

Edytowane przez Kubamac9
  • Like 1
Napisano (edytowane)

Użyj raczej zmywacza wamodowskiego do akryli. To powinien być czysty metoksypropanol który nie rusza tworzywa. High Level Thinner zawiera MIBK który niezbyt mocno ale jednak reaguje z plastikiem. Normalnie nie powinien zaszkodzić, ale jeśli będziesz go używał do zmywania w większej ilości i długo, to lepiej dmuchać na zimne. Wamodowski zmywacz nie powinien być problemem, ale w przeszłości zdarzały się wadliwe partie które zawierały jakieś agresywne dodatki. Więc lepiej najpierw sprawdzić na jakimś czystym kawałku tworzywa. 

I zapomnij o tym, że jakiekolwiek nierówności pokrycia ukryjesz lub zniwelujesz kolejnymi warstwami. Szczególnie przy błyszczącej powierzchni. Do likwidowania  nierówności służą surfacery, ale tylko przy niewielkich rysach i zmatowieniach. Z kolei szlifowanie powierzchni "na gładko" przy wyraźnych nierównościach to ostateczność. Wymaga naprawdę dużo pracy i cierpliwości. Takk jak koledzy powiedzieli - jeśli nierówności są spowodowane farbą, to na tym etapie lepiej zmywać zamiast szlifować. 

Edytowane przez HKK
  • Like 2
Napisano
23 godziny temu, Juffre napisał:

Do malowania mocno rozcieńcz farbę co najmniej 1:2 na korzyść rozcieńczalnika. 

Rzekłbym nawet, że 1:3 (farba:rozcieńczalnik). Będziesz miał lepszą kontrolę nad procesem malowania.

Napisano
1 godzinę temu, krn78 napisał:

Rzekłbym nawet, że 1:3 (farba:rozcieńczalnik). Będziesz miał lepszą kontrolę nad procesem malowania.

no ale to wtedy trochę ciśnienie trzeba by było zmniejszyć chyba nie?

Napisano (edytowane)
15 godzin temu, Kubamac9 napisał:
17 godzin temu, krn78 napisał:

no ale to wtedy trochę ciśnienie trzeba by było zmniejszyć chyba nie?

Ćiśnienie zawsze dobierasz odpowiednio do farby i warunków malowania. Poleganie na jakimś magicznym, stałym ciśnieniu to proszenie się o kłopoty. A szczególnie używanie jakiś konkretnych liczb mija się z celem. Ciśnienie podawane przez manometr na wyjściu z kompresora to nie jest to samo ciśnienie które mamy na końcówce aero po otwarciu powietrza. Aerograf i wężyk działają jak dławiki. Więc każda kombinacja aerograf + długość wężyka może wymagać innej wartości nastawionego ciśnienia. Różnice mogą być niewielkie i nie mieć znaczenia, ale może być wręcz przeciwnie.

Poza tym inne ciśnienie jest przydatne przy malowaniu z bliska a inne z większej odległości. Nie tylko rozcieńczenie farby ale też jej rodzaj może wymagać dobrania ciśnienia. Tak że, ten dobór powinien odbywać się eksperymentalnie za każdym razem. Po prostu, w efekcie ma się dobrze i wygodnie malować. Po nabraniu doświadczenia, robi się to szybko i intuicyjnie. Dlatego obecność zaworka na aerografie lub szybkozłączce to rzecz kluczowa dla wygodnego malowanias. Wtedy na kompresorze ustawia się jakieś  maksymalne do praktycznego użycia (u mnie np 2 bar) a resztę reguluje się zaworkiem. No chyba, że ktoś ma kompresor pod ręką i lubi kręcenie zaworem reduktora.

Edytowane przez HKK