Arcadio Napisano 28 Marca Share Napisano 28 Marca Zaznaczę, że jest to mój 3 model w życiu i zachęcony założyłem temat w warsztacie, aby otrzymać rady od Was i krok po kroku radzić się, czytać uwagi i podpowiedzi od doświadczonych modelarzy. Model chcę zrobić w Polskim malowaniu i kalkomanii, która była w zestawie. Chcę zrobić coś extra dlatego planuję zamienić sznurek imitujący linę holowniczą. Kupiłem w tym celu linkę jubilerską 1mm. Chciałbym aby model miał 3 anteny widoczne na ćwiczeniach - tu prośba o rady jak zrobić ewentualnie gdzie i co kupić. Mam wątpliwości jeśli chodzi o brudzenie, mianowicie jak to zrobić z praktycznie nowym czołgiem z salonu? Nie jest to przeciw t-62 z frontu. Posiadam kompresor z aerografem i wszelkie potrzebne narzędzia. Jeśli coś zauważycie na tym etapie to będę wdzięczny za podpowiedzi. Z góry dziękuję 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 28 Marca Share Napisano 28 Marca Siemka, odpowiadając na nurtujące Ciebie sprawy. Jeżeli chodzi o anteny, osobiście wykonałbym je rozciągając kawałek prostego plastiku wyciętego z ramki nad ogniem. Należy jednak uważać, by nie przegrzać plastiku, bo urwie się przy pierwszym rozciąganiu. W przypadku gdy anteny nie są tej samej grubości na całej swojej długości, należy poszukać jakichś pasujących w sklepach. Odnośnie brudzenia. Nowy czołg z fabryki brudzi sie tak samo jak wyeksploatowany pojazd. Jedyne czym napewno będą się różnić to stan powłoki lakierniczej. Najlepiej będzie, aby poszukał i przeanalizował zdjęcia K2, na których można zaobserwować brud, kurz, błoto. W sensie charakterystyczne miejsca, w których robią się skupiska syfu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 28 Marca Share Napisano 28 Marca (edytowane) Tak jak napisane wyzej niw boj sie pobrudzuc czolgu. Tutaj proponowalbym przykurzenie czolgu lekkie. Jest łatqiwjsze do zrobienia niż błoto. Ciezko wytlumaczyc jak to sie robi gdyz metod jest wiele. Proponowalbym podstawowe kurzenie zrobic z aero przy pomocy mocno nrozcoenczonej farby a potem przy uzyciu farb olejnych lub jakis efektow olejnych od ak badz tez ammo miga. Oczywuscie zanim to zrobisz obejrzyj na yt tutoriale. Jeszcze jedna mala uwaga do zdjec niwco jasniwjsze i popraw balans bieli lub tez zainwestuj w cos do doswietlania o barwie okolo 5000K. Bo twoje zdjecia ida w ciepla barwe. I proponuje kupic duzy arkusz brystolu bialego jako tlo. Edytowane 28 Marca przez patrykd 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca Dzień dobry, A zamiast linki jubilerskiej lepsze będzie to K2 'Black Panther' R.O.K. And Polish Army MBT - Twoing Cables And Holders (For Academy Kit) Eureka XXL ER-3575 Pozdrawiam Andrzej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 29 Marca Share Napisano 29 Marca Jeśli chodzi o anteny to kup to - https://allegro.pl/oferta/lampka-nocna-swiatlowodowa-ufo-led-automatyczna-lampa-bezprzewodowa-30cm-17264627624?offerId=17264627624&inventoryUnitId=p6tpHPhvYraWOwEY-M0anQ&adGroupId=MGM3YjRiNWItN2MwOS00M2FjLTk2YjEtNjk5YjcxOTdhYTlkAA&campaignId=ZmFmODMyM2UtMmZjYi00MWNmLWJmOWQtYTU4NmZkMzhjOGNmAA&clientId=MTYwMzk1MTEA&sig=968051db9bf03076954737dab56b5581&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=ads&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwtJ6_BhDWARIsAGanmKcFmrBnalNnCSyyKpdmTNmAkTvlKUYAoCByjanfEgCbUcgOtr1Wyu4aAlG5EALw_wcB Jest to popularna lampka nocna tzw ufo. Zapasu anten masz na całe życie. Kup na aliexpress wiertełka od 0.1 do 1mm i tym krewisz dziurę w podstawie anteny. Ucinasz drucika z lampki i wklejasz na CA. Wygląda lux i jest elastyczna i nie idzie jej połamać jak metalowych czy plastikowych. Pozdrawiam Co do lin holowniczych to miedziany oplot od eureki 0.9mm i sobie przycinasz jak jest w instrukcji. Model prosty jak budowa cepa. Ja swój w 7h złożyłem 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano 30 Marca Autor Share Napisano 30 Marca Pomału do przodu. Dziękuję za rady odnośnie anten. A jak z podstawą anten ? One trochę się różnią. Na fotkach widziałem takie proste i wyprofilowane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 30 Marca Share Napisano 30 Marca (edytowane) Podstawy anten są jak dają koreańce w zestawie więc nie ma co badać pisma więc lampka led, nawierty, i wuala piękne anteny Masz mojego k2 z academy z patentem na ruchome antenki Edytowane 30 Marca przez SnajperTBG 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano 4 Kwietnia Autor Share Napisano 4 Kwietnia Za chwilę będę kładł podkład. Proszę o radę, który użyć i jeśli te w słoiczku to jak je rozcieńczać do aerografu. Kolory kamuflażu są ciemne i jak dojdzie wash etc to jeszcze bardziej się to przyciemni. Jak rozjaśnić kolory nato green, brown i Black od hataki Orange? Czy gąski gumowe też podkładować? Przy okazji popracowałem nad światłem w warsztacie i do zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 4 Kwietnia Share Napisano 4 Kwietnia Ja używam szarego podkładu z Mr Hobby. Z podkładem nie powinieneś mieć większych problemów bo ten specyfik kładzie się bardzo dobrze. Do rozcieńczania najbezpieczniej jest używać oryginalnego rozcieńczalnika Mr Hobby. Co do konsystencji podkładu do malowania to ma mieć teoretycznie konsystencję mleka ale co to dokładnie znaczy to nikt Ci nie powie. Musisz poeksperymentować trochę. Przelej sobie trochę podkładu do przezroczystego kieliszka (takiego z apteki do dozowania lekarstw) i rozcieńcz w nim podkład do konsystencji którą uznasz za właściwą i maluj tym najlepiej na jakimś starym modelu do testów albo jakimś plastikowym pudełku a w najgorszym razie maluj wannę pojazdu od spodu. Jak coś nie wyjdzie to łatwiej będzie usunąć. Czarny podkład, którego nie używałem, ale ze słyszenia wiem, że układa się tak samo na modelu ale podobno trudniej zauważyć na nim niedoróbki do poprawienia, które na pewno dobrze widać po szarym podkładzie. Generalnie różnica między szarym i czarnym podkładem jest w odmiennym podejściu do preshadingu na kolejnym etapie malowania. Po szarym zaciemnia się zagłębienia a po czarnym rozjaśnia się płaszczyzny. Według mnie bezpieczniejszy dla Ciebie będzie szary. Podkład Tamiya w sprayu, którego nie używałem, ale również ze słyszenia wiem, że kładzie się dobrze. Przy tego typu gotowych podkładach odpada problem rozcieńczania podkładu i mycia aerografu po malowaniu. W modelarstwie niestety nie unikniesz eksperymentów. Skoro masz dostęp do wszystkich specyfików (zrobiłeś zdjęcie) to prostu eksperymentuj i sprawdź wszystkie. Tylko tak jak zaznaczyłem wcześniej lepiej nie eksperymentuj na budowanym modelu. Akurat w modelarstwie zasada, że lepiej się uczyć na cudzych błędach moim zdaniem nie do końca się sprawdza. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 4 Kwietnia Share Napisano 4 Kwietnia Jeżeli chodzi o czarny podkład to pozwolę sobie się wypowiedzieć, bo używam go nonstop. Zazwyczaj rozcieńczam go w stosunku 1:1,5 lub 1:2 na korzyść rozpuszczalnika. Dokładnie podam bo mieszam roztwór na oko. I teraz zależy którą drogę wybierzesz czy szarą czy czarną. O szarej się nie wypowiem bo nie korzystam, ale jeżeli czarną to ja robie to tak. Na pomalowany czarnym podkładem model nanoszę najpierw kontury plam kamuflażu zaczynając od koloru zielonego, następnie brązowego i na końcu czarnego. Rozcieńczam je na poziomie 1:7 lub 1:8 na korzyść rozpuszczalnika, jednak ja maluję farbami Gunze, z hatakami może być potrzebny inny stosunek rozcieńczalnika. Generalnie chodzi mi o o to, że farba powinna być lekko niekryjąca, w ten sposób żeby na najmniejszym możliwym ciśnieniu dało się namalować cienką kreskę areografem. Następnie powstałe kontury zamalowuje kolorem wprost z butelki. Kolejną warstwą są rozjaśnienia, budowane w taki sposób, żeby górne powierzchnie czołgu były jaśniejsze od pionowych. Farby bazowe rozjaśniam farbą Deck Tan, dodając ok. Kropli lub dwóch, w zależności jak mocno chcę rozjaśnić. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 4 Kwietnia Share Napisano 4 Kwietnia Teraz zdjęcia wyglądają ZNACZNIE lepiej. Tak trzymać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano 4 Kwietnia Autor Share Napisano 4 Kwietnia Dziękuję za odpowiedzi boję się z malować z ręki i chciałem zrobić kamuflaż z maskowaniem. Jeszcze pomyślę jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 4 Kwietnia Share Napisano 4 Kwietnia 58 minut temu, Arcadio napisał: Dziękuję za odpowiedzi boję się z malować z ręki i chciałem zrobić kamuflaż z maskowaniem. Jeszcze pomyślę jak to zrobić. Dawaj z ręki, będzie git. Ja czasem kontury kamuflażu lekko zaznaczam ołówkiem na modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano 4 Kwietnia Autor Share Napisano 4 Kwietnia 10 minut temu, Kapitan_Kurt napisał: Dawaj z ręki, będzie git. Ja czasem kontury kamuflażu lekko zaznaczam ołówkiem na modelu. Będzie git mówili na dole kamuflaż z ręki mojego wykonu. Fakt, że pierwszy raz w życiu aerograf w ręce i czerwona hataka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 4 Kwietnia Share Napisano 4 Kwietnia Ryzyk - fizyk. Przy odpowiednio rozcieńczonej farbie uda Ci się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sam100 Napisano 4 Kwietnia Share Napisano 4 Kwietnia 2 godziny temu, Arcadio napisał: Dziękuję za odpowiedzi boję się z malować z ręki i chciałem zrobić kamuflaż z maskowaniem. Jeszcze pomyślę jak to zrobić. Dawaj z ręki.....tylko se rozkład plam kamo ołówkiem wyrysuj na modelu. Ułatwia robotę. Farba przy dwóch -trzech mocno rozcieńczonych warstwach zakryje ołówek (dotyczy Mr Color;) ) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano 4 Kwietnia Autor Share Napisano 4 Kwietnia Godzinę temu, Sam100 napisał: Dawaj z ręki.....tylko se rozkład plam kamo ołówkiem wyrysuj na modelu. Ułatwia robotę. Farba przy dwóch -trzech mocno rozcieńczonych warstwach zakryje ołówek (dotyczy Mr Color;) ) A jakie ciśnienie na aero ustawić? Do tej pory dawałem 1 bar. Czyli niskie ciśnienie z mocno rozrzedzona farbą aby dało się zrobić cienka równa kreskę na małym ciśnieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 4 Kwietnia Share Napisano 4 Kwietnia A masz możliwość regulacji ciśnienia w aerografie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano 4 Kwietnia Autor Share Napisano 4 Kwietnia 13 minut temu, Kapitan_Kurt napisał: A masz możliwość regulacji ciśnienia w aerografie? Nie, tylko na kompresorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 4 Kwietnia Share Napisano 4 Kwietnia Okej. To trzeba będzie regulować na kompresorze. Ja to robię tak, skręcam ciśnienie tak, aby aerograf pluł na kartkę, a następnie powoli je zwiększam do momentu jak zacznie ładnie psikać prostą linię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 4 Kwietnia Share Napisano 4 Kwietnia 4 godziny temu, Arcadio napisał: Nie, tylko na kompresorze. A jaki masz aerograf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Kwietnia Share Napisano 4 Kwietnia 13 godzin temu, Arcadio napisał: ja z innej beczki cóż to za fajne lampki ? pierwszy raz widzę taką "pajęczastą" technologię.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano 4 Kwietnia Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2 godziny temu, Endrju napisał: A jaki masz aerograf? Fine art 180x i 3 rodzaje dysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcadio Napisano 4 Kwietnia Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2 godziny temu, M.A.V. napisał: ja z innej beczki cóż to za fajne lampki ? pierwszy raz widzę taką "pajęczastą" technologię.... Kitmodeler coś takiego na YT robił. Ramiona to statyw do mikrofonu nb-35 + oprawa studyjna E27 i żarówki trójramienne led. Fajnie to świeci, jest super regulacja i tanie 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia W dniu 4.04.2025 o 22:16, Arcadio napisał: Fine art 180x i 3 rodzaje dysz Tez używam tego aero. Dysza 0.2 , rozcienczam ten surfacer siwy w proporcji 1:1 ale zmienilem na 1:2 i lepiej sie maluje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi