Skocz do zawartości

Włoski transporter opancerzony Puma, 4x4, Trumpeter, 1:35

Kalor

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
Godzinę temu, Lipstein napisał:

Kot obłędnie wymalowany, gratuluję umiejętności...

Dzięki ale to w dużej mierze zasługa pędzli, gold series od  green stuffa, które zachowują super ostry czubek w przeciwieństwie do tych nowych pędzli od vallejo którymi jednak jestem rozczarowany pomimo tego że rok temu je chwaliłem. one są znacznie smuklejsze niż inne które mam i to zdaje się robić robotę. Ostatnie figurki które wrzucałem malowałem właśnie tymi, nr2 w większości, a kotka nr0.

7QJ1ZiT.jpeg

Nevskaji jeszcze nie testowałem, ale też wygląda obiecująco. 

41 minut temu, Macisso napisał:

Nie wiem co rozumiesz @Kalorza "sensowny" stan, ale chyba muszę przewartościować w dół postrzeganie "sensowności" własnej pracy 😅
Gratuluję, jak dla mnie wygląda obłędnie dobrze :piwo:

To bardziej dla własnej przyjemności z operowania pędzlem na detalach niż dla finalnego efektu. 

• Like 2
  • Thanks 1

Mruczek świetnie zmalowany , używałeś acryle czy oleje ?  Psa a dokładniej owczarka też już malowałeś? Kiedyś można było kupić polskie pędzle firmy Mag Pol , bardzo sobie je chwaliłem , firma upadla a nikt nie przejął ich produkcji , szkoda

Edytowane przez bulik58

3 godziny temu, bulik58 napisał:

Mruczek świetnie zmalowany , używałeś acryle czy oleje ?  Psa a dokładniej owczarka też już malowałeś? Kiedyś można było kupić polskie pędzle firmy Mag Pol , bardzo sobie je chwaliłem , firma upadla a nikt nie przejął ich produkcji , szkoda

Akryle, oleje nie są zdrowe dla tych pędzli. Psów jeszcze nie robiłem, chciałbym, bo mam całe pudełko figurek szkopów i owczarek by idealnie pasował, ale nie widziałem nic dobrego. Emp3d, od niego ten kotek, ma sporo fajnych zwierzaków ale akurat nie owczarki. 

• Like 1

20 godzin temu, Kalor napisał:

Jakie pędzle polecałbyś do olejnych?  Tamiya  w zestawie zwierzaków ma owczarka i to germańskiego , może ten by podszedł do któregoś Hansa 

4 godziny temu, bulik58 napisał:

Jakie pędzle polecałbyś do olejnych?  Tamiya  w zestawie zwierzaków ma owczarka i to germańskiego , może ten by podszedł do któregoś Hansa 

Nie mogę nic polecić, nie robię nic skomplikowanego olejami a do tego najtańsze syntetyki wystarczają.

Do olejnych nadają się spokojnie te Kolynski czyli włosie maturalne pędzla.

To kwestia jak o nie dbamy czym myjemy i jak użytkujemy ma wpływ na żywotność włosia pędzla.

Muszę przetestować te serię srebrną od Green Stufa.Mysle ,że nie będą gorsze a nawet lepsze od serii 309 Kozłowski,która w ostatnim czasie zepsuła jakość pedzla.Mam jeszcze kilka sztuk z tą wiśniową rączka fajnie się nimi maluje.   Toteż jak już się zużyją,zetrze szpic ,to wezmę srebrną przetestuję nawet szybciej.Cena za dwa Kozłowskie to jeden srebrny.Wygladaja na dobre.

Syntetyków nie używam.

Włosie, szpic po paru użyciach wygląda na przekoszony jak czapka smerfów.Szkoda na nie kasy. Do detalu warto  wydać więcej na pędzelek.Ale na upartego dają radę te syntetyki.Swego czasu Mag Pole jak byly się namiętnie używało.. Jedynie płaskie ale mogą też być okrągłe do trochę większych powierzchni są fajne.Wlasciwie mix syntetyków z naturalnymi.Detal naturalnymi a syntetyki do malowania większych plam o Łosze na modelu dobrze się nimi robi.

• Like 1

33 minuty temu, push-up78 napisał:

Do olejnych nadają się spokojnie te Kolynski czyli włosie maturalne pędzla.

To kwestia jak o nie dbamy czym myjemy i jak użytkujemy ma wpływ na żywotność włosia pędzla.

Muszę przetestować te serię srebrną od Green Stufa.Mysle ,że nie będą gorsze a nawet lepsze od serii 309 Kozłowski,która w ostatnim czasie zepsuła jakość pedzla.Mam jeszcze kilka sztuk z tą wiśniową rączka fajnie się nimi maluje.   Toteż jak już się zużyją,zetrze szpic ,to wezmę srebrną przetestuję nawet szybciej.Cena za dwa Kozłowskie to jeden srebrny.Wygladaja na dobre.

Syntetyków nie używam.

Włosie, szpic po paru użyciach wygląda na przekoszony jak czapka smerfów.Szkoda na nie kasy. Do detalu warto  wydać więcej na pędzelek.Ale na upartego dają radę te syntetyki.Swego czasu Mag Pole jak byly się namiętnie używało.. Jedynie płaskie ale mogą też być okrągłe do trochę większych powierzchni są fajne.Wlasciwie mix syntetyków z naturalnymi.Detal naturalnymi a syntetyki do malowania większych plam o Łosze na modelu dobrze się nimi robi.

Ja z tych srebrnych jestem średnio zadowolony, nie da się cienkiej kreski zrobić tak dobrze jak złotymi bo puszczają więcej farby.

14 godzin temu, push-up78 napisał:

To kwestia jak o nie dbamy czym myjemy i jak użytkujemy ma wpływ na żywotność włosia pędzla

Ja mam już taki nawyk, że wymyty w benzynie lub acetonie pędzel po odparowaniu rozpuszczalnika ślinię i układam  w szpic, do następnego malowania; wiem, że obrzydliwie to brzmi, ale wszystkie nowe pędzle o naturalnym włosiu tak traktuję, z nawyku... ☺️

Ja żałuję że Mag-Pol nie istnieje, bo przy ich cenach można było mieć po kilkanaście pędzli, naturalnych i syntetyków

• Like 1

5 godzin temu, Lipstein napisał:

Ja mam już taki nawyk, że wymyty w benzynie lub acetonie pędzel po odparowaniu rozpuszczalnika ślinię i układam  w szpic, do następnego malowania; wiem, że obrzydliwie to brzmi, ale wszystkie nowe pędzle o naturalnym włosiu tak traktuję, z nawyku... ☺️

Ja żałuję że Mag-Pol nie istnieje, bo przy ich cenach można było mieć po kilkanaście pędzli, naturalnych i syntetyków

A dokładnie .Mag Pol ,nawet jaki się już z lekka  zużył to dalej można było nim robić .Ja sobie chwaliłem te cieńsze nylonowe.Używałem do odprysków na modelach.Fajnie dawały radę.Cenowo też dostępne dla każdego praktycznie...No szkoda.Co zrobić....

Co do mycia można jak napisałeś.Ja też używam płynu do mycia naczyń plus płyn do wełny z lanoliną.Potem jak coś też ślina...to dobra metoda.Z farby zmywa zwykła terpentyna balsamiczna.Potem resztę zabiegów ułożyć włosie w szpic do przeschnięcia.

• Like 1

8 godzin temu, Lipstein napisał:

W sieci można znaleźć ostatnią wiadomość napisaną przez właściciela f-y Mag Pol ,  wspominał iż jedną z przyczyn które przyczyniły się do zakończenia produkcji był Covid jak i sytuacja osobista. Mam trochę pędzli tej firmy ale nic nie jest trwałe. Szkoda