Skocz do zawartości

Kittyhawk Mk. IA AK913, 112 Sq (1:48 Hasegawa) - parawarsztat

Helmut

Rekomendowane odpowiedzi

W cytowanej przez Ciebie książce jest kolorówka samolotu GA-Y AK-772 i ma kolor azure blue (co jest zaznaczone w podpisie). Może zajrzyj tam jeszcze raz. Piszesz na początku swojej dysertacji, że to okres luty-maj 1942. W sieci jest taka fota 112 sqr RAF. (kwiecień 1942) ze zbiorów Imperial War Museum.

Aircrew-RAF-122Sqn-Flight-Lieutenant-AR-Costello-at-Sidi-Heneish-Egypt-April-1942-IWM-COL196.jpg

2025-07-10 09_56_41-Polish Fighter Colours 1939-1947. Volume 2 book review - YouTube.jpg

W dniu 10.07.2025 o 10:18, stratocaster napisał:

W cytowanej przez Ciebie książce jest kolorówka samolotu GA-Y AK-772 i ma kolor azure blue (co jest zaznaczone w podpisie). Może zajrzyj tam jeszcze raz. 

Zajrzałem jeszcze raz. Faktycznie. Pamięć nie ta...

... jeśli chodzi o kolory na profilu. Ale jeśli zajrzysz do tekstu w prawym dolnym rogu strony, którą sam pokazujesz, to znajdziesz informację o zmianie koloru spodu, o której pisałem. Wiem na pewno, że do dwutygodniowego odpoczynku bodaj w drugiej połowie kwietnia 112 nie wykonywał żadnych lotów na bombardowanie; te zaczynają się dopiero później i wtedy mogło nastąpić przemalowanie spodów na AB. Ponadto stronę wcześniej są zdjęcia innych Kittyhawków właśnie z jasnym spodem i jednoznacznym opisem, że jest to Sky. 

Edytowane przez Helmut

A niezależnie od dywagacji na temat koloru spodu robi się ciąg dalszy góry...

IMG_4750.thumb.jpeg.70d4ce9a833ad27735fe1ae721bd8e6b.jpeg

Dla tej paszczy specjalnie zanabyłem kalki Tally Ho! - i jest to chyba ostatni raz, kiedy od nich coś kupuję. Rozpacz, kruszą się jak głupie. Wszystkie rondle ostatecznie dałem z Zestawu Rondli Wszelakich od Hannants. Nie dość, że się ładnie kładą, to jeszcze, w odróżnieniu od TH, msją prawidłowe kolory. Ciekawe tylko zjawisko: fin flash i rondel na kadłubie grzecznie zareagowały na zmiękczacz - fin flasha nawet nie za bardzo musiałem wciskać, nawet nity spod niego widać - a na skrzydłach ni cholery. Dałem im na razie spokój, jutro będę molestował dalej.

Luksusu alternatywy nie miałem, jeśli chodzi o paszczę. Udało mi się ją utrzymać zasadniczo w jednym kawałku, tylko na przodzie się rozwaliła, ale to się akurat doretuszuje pędzelkiem.

Edytowane przez Helmut
  • Like 2

Na pewno; raczej płyn do zmiękczania