HKK Napisano Poniedziałek o 08:57 Autor Share Napisano Poniedziałek o 08:57 (edytowane) Edytowane Poniedziałek o 08:59 przez HKK 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano Poniedziałek o 12:41 Share Napisano Poniedziałek o 12:41 W całości czy fotel osobno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buzzard Napisano Poniedziałek o 13:17 Share Napisano Poniedziałek o 13:17 Dopiero teraz trafiłem na watek. Gratulacje, piekna robota. Ja jestem na etapie drukowania tego co zrobili inni ewentulanie dorabiania drobnych detali. Powodzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Poniedziałek o 15:51 Autor Share Napisano Poniedziałek o 15:51 3 godziny temu, jachud3 napisał: W całości czy fotel osobno? Fotel, drążek, burty i tył osobno. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Wtorek o 15:56 Autor Share Napisano Wtorek o 15:56 (edytowane) Już nie ma wymówek. Wnętrze kabiny w zasadzie skończone, więc budowę czas zacząć. Pierwsze finalne wydruki. Wręga z płytą pancerną była drukowana oddzielnie ale jest zmontowana na sucho z podłogą. Przy tych detalach mój (dość przeciętny) obiektyw makro zaczyna wymiękać. Edytowane Wtorek o 16:02 przez HKK 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano Wtorek o 18:24 Share Napisano Wtorek o 18:24 Ale to będzie żarło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano Wtorek o 19:56 Share Napisano Wtorek o 19:56 3 godziny temu, HKK napisał: Drążek MEGA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Wtorek o 20:51 Autor Share Napisano Wtorek o 20:51 52 minuty temu, Baas ArK napisał: Drążek MEGA! A co! Ma się tą precyzję w łapach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Środa o 07:00 Autor Share Napisano Środa o 07:00 (edytowane) 12 godzin temu, jachud3 napisał: Ale to będzie żarło Nie jestem pewny. Pomijając fakt, że tak precyzyjne szczegóły będą wymagały adekwatnego malowania. I nie wiem, czy sobie z tym poradzę. Ale przede wszystkim, tego po prostu nie będzie widać! Więc w ostatecznym odbiorze, ta precyzja może wcale nie mieć znaczenia. A model będzie wyglądał dość przeciętnie. Pewnie w 1/32 czy nawet 1/48 było by inaczej. Ale tu chodzi o moją satysfakcję z poziomu detalowania a także o pewną demonstrację i testowanie technologii. Jej możliwości i ograniczeń. Przy okazji nauczyłem się modelowania 3D na takim poziomie jak chciałem, czyli wystarczajacym dla potrzeb druku ( bez figurek i natury). Inaczej pewnie by mi się nie chciało. Tyle że jednocześnie wszelkie rzeźbienie w HIPSie i blaszkach odeszło w moim warsztacie chyba na zawsze. Nie żałuję. Szkoda wzroku, a z wiekiem wysiłek nieadekwatny do efektu. Edytowane Środa o 07:02 przez HKK 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano Środa o 07:10 Share Napisano Środa o 07:10 9 minut temu, HKK napisał: Nie jestem pewny. Pomijając fakt, że tak precyzyjne szczegóły będą wymagały adekwatnego malowania. I nie wiem, czy sobie z tym poradzę. Ale przede wszystkim, tego po prostu nie będzie widać! Więc w ostatecznym odbiorze, ta precyzja może wcale nie mieć znaczenia. A model będzie wyglądał dość przeciętnie. Pewnie w 1/32 czy nawet 1/48 było by inaczej. Ale tu chodzi o moją satysfakcję z poziomu detalowania a także o pewną demonstrację i testowanie technologii. Jej możliwości i ograniczeń. Przy okazji nauczyłem się modelowania 3D na takim poziomie jak chciałem, czyli wystarczajacym dla potrzeb druku ( bez figurek i natury). Inaczej pewnie by mi się nie chciało. Tyle że jednocześnie wszelkie rzeźbienie w HIPSie i blaszkach odeszło w moim warsztacie chyba na zawsze. Nie żałuję. Szkoda wzroku, a z wiekiem wysiłek nieadekwatny do efektu. A przeskalujesz co nieco do 48 ? Przydałoby się zdetalować model DORA WINGS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Środa o 07:43 Autor Share Napisano Środa o 07:43 (edytowane) 34 minuty temu, martinello napisał: A przeskalujesz co nieco do 48 ? Ciężka sprawa. Oczywiście zawsze można przeskalaować na siłę nawet przed drukiem, bezpośrednio w slicerze. Części są na tyle dokładne, że w 1/48 detale mogłoby się bronić. Ale czy np nity i linie podziału nie wyszłyby zbyt duże? Może nie, ale trzeba by sprawdzić. Grubości ścianek i przewodów? Podobnie. A np. płat jest przygotowany do druku w całości. W 1/48 warto by było zrobić podział na połówki ale to wymaga przekonstruowania wnęk podwozia, a to wymaga... itd. A co do wykorzystania elementów w budowie zestawu Dory. Tu trzeba by było kupić model, pomierzyć, podjąć decyzje które części podmienić, a które przyciąć czy przeszlifować i gdzie. No i zrobić próby druku, poprawki itp. To całkiem osobny projekt, którym chociażby ze względu na nie moją skalę nie jestem zainteresowany. Stl-e mojego projektu mogę chętnym udostępnić. Może nawet projekt źródłowy w Plasticity, kto wie. Dalej Pinokio idzie sam Edytowane Środa o 07:46 przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Środa o 15:27 Autor Share Napisano Środa o 15:27 (edytowane) Przed montażem zbiornika i lewej burty. Potem już niewiele się zobaczy. Aha, jeszcze tablica przyrządów. Zamówiłem z Yahu przeznaczoną do RS Models. Może podpasuje. Jak nie, to znowu rzeźba. Edytowane Środa o 15:31 przez HKK 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano Środa o 15:39 Share Napisano Środa o 15:39 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Środa o 17:50 Share Napisano Środa o 17:50 Jest moc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano wczoraj o 05:07 Share Napisano wczoraj o 05:07 jaki kolorek poszedł na burty kabiny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano wczoraj o 05:50 Autor Share Napisano wczoraj o 05:50 (edytowane) 49 minut temu, martinello napisał: jaki kolorek poszedł na burty kabiny ? Wedle książki to powinno być coś zbliżonego do Neutral Grey. Dałem NG43 od MRP. Również fotel,, tył i drążek. Drewno to Dark Earth Tamiyi udekorowane olejną sieną i pomarańczą. Reszta robiona różnymi pisaczkami AK. Edytowane wczoraj o 05:57 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano wczoraj o 07:55 Share Napisano wczoraj o 07:55 Dzięki, ja żyję w świecie w którym wnętrza "franuzów" malowano na granatowo. Granatowa też jest tablica od YAHU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 22 godziny temu Autor Share Napisano 22 godziny temu Godzinę temu, martinello napisał: Granatowa też jest tablica od YAHU No właśnie. Spróbuję ją upodobnić jakimś olejnym washem do reszty, która jest owszem szaroniebieska, ale w żadnym wypadku granatowa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi