Skocz do zawartości

Caudron CR.714 1/72 od podstaw, czyli warsztat jakiego nie było...

HKK

Rekomendowane odpowiedzi

Już nie ma wymówek. Wnętrze kabiny w zasadzie skończone, więc budowę czas zacząć. Pierwsze finalne wydruki. Wręga z płytą pancerną była drukowana oddzielnie ale jest zmontowana na sucho  z podłogą.

_5270845_DxO.thumb.jpg.febf5961ca49d7be3830c47679fffad0.jpg

Przy tych detalach mój (dość przeciętny) obiektyw makro zaczyna wymiękać.

_5270848_DxO.thumb.jpg.933536c4d78e7942d6272340fc940e6b.jpg

_5270849_DxO.thumb.jpg.e5066e6a7068d49080d06f43d3bdb1fe.jpg

_5270853_DxO.thumb.jpg.5bb312927fca9aa2edd1b8995104e8a3.jpg

Edytowane przez HKK
  • Like 6

12 godzin temu, jachud3 napisał:

Ale to będzie żarło :mrgreen:

Nie jestem pewny. Pomijając fakt, że tak precyzyjne szczegóły będą wymagały adekwatnego malowania. I nie wiem, czy sobie z tym poradzę. Ale przede wszystkim, tego po prostu nie będzie widać! Więc w ostatecznym odbiorze, ta precyzja może wcale nie mieć znaczenia. A model będzie wyglądał dość przeciętnie. Pewnie w 

1/32 czy nawet 1/48 było by inaczej.

Ale tu chodzi o moją satysfakcję z poziomu detalowania a także o pewną demonstrację i testowanie technologii. Jej możliwości i ograniczeń. Przy okazji nauczyłem się modelowania 3D na takim poziomie jak chciałem, czyli wystarczajacym dla potrzeb druku ( bez figurek i natury). Inaczej pewnie by mi się nie chciało.

Tyle że jednocześnie wszelkie rzeźbienie w HIPSie i blaszkach odeszło w moim warsztacie chyba na zawsze. Nie żałuję. Szkoda wzroku, a z wiekiem wysiłek nieadekwatny do efektu.

Edytowane przez HKK
  • Like 2

9 minut temu, HKK napisał:

Nie jestem pewny. Pomijając fakt, że tak precyzyjne szczegóły będą wymagały adekwatnego malowania. I nie wiem, czy sobie z tym poradzę. Ale przede wszystkim, tego po prostu nie będzie widać! Więc w ostatecznym odbiorze, ta precyzja może wcale nie mieć znaczenia. A model będzie wyglądał dość przeciętnie. Pewnie w 

1/32 czy nawet 1/48 było by inaczej.

Ale tu chodzi o moją satysfakcję z poziomu detalowania a także o pewną demonstrację i testowanie technologii. Jej możliwości i ograniczeń. Przy okazji nauczyłem się modelowania 3D na takim poziomie jak chciałem, czyli wystarczajacym dla potrzeb druku ( bez figurek i natury). Inaczej pewnie by mi się nie chciało.

Tyle że jednocześnie wszelkie rzeźbienie w HIPSie i blaszkach odeszło w moim warsztacie chyba na zawsze. Nie żałuję. Szkoda wzroku, a z wiekiem wysiłek nieadekwatny do efektu.

A przeskalujesz co nieco do 48 ?

Przydałoby się zdetalować model DORA WINGS

34 minuty temu, martinello napisał:

A przeskalujesz co nieco do 48 ?

Ciężka sprawa. Oczywiście zawsze można przeskalaować na siłę nawet przed drukiem, bezpośrednio w slicerze. Części są na tyle dokładne, że w 1/48 detale mogłoby się bronić. Ale czy np nity i linie podziału nie wyszłyby zbyt duże? Może nie, ale trzeba by sprawdzić. Grubości ścianek i przewodów? Podobnie. A np. płat  jest przygotowany do druku w całości. W 1/48 warto by było zrobić podział na połówki ale to wymaga przekonstruowania wnęk podwozia, a to wymaga... itd.

A co do wykorzystania elementów w budowie zestawu Dory. Tu trzeba by było kupić model, pomierzyć, podjąć decyzje które części podmienić, a które przyciąć czy przeszlifować i gdzie. No i zrobić próby druku, poprawki itp. To całkiem osobny projekt, którym chociażby ze względu na nie moją skalę nie jestem zainteresowany.

Stl-e mojego projektu mogę chętnym udostępnić. Może nawet projekt źródłowy w Plasticity, kto wie. Dalej Pinokio idzie sam :szczerbol:

Edytowane przez HKK
  • Thanks 1

Przed montażem zbiornika i lewej burty. Potem już niewiele się zobaczy.

_5280854_DxO.thumb.jpg.6db7e05d0d99eecc4f045eee3a7b7e8c.jpg

_5280855_DxO.thumb.jpg.9c593ca1daf4d968d978c610a5962774.jpg

_5280856_DxO.thumb.jpg.7e58c900332025d8202ac4f0598f996c.jpg

_5280857_DxO.thumb.jpg.696926887b4b9fd9a00b9dfada8ea336.jpg

_5280858_DxO.thumb.jpg.50e733855141faa5aa32fddee31e7a01.jpg

Aha, jeszcze tablica przyrządów. Zamówiłem z Yahu przeznaczoną do RS Models. Może podpasuje. Jak nie, to znowu rzeźba.

Edytowane przez HKK
  • Like 7

49 minut temu, martinello napisał:

jaki kolorek poszedł na burty kabiny ?

Wedle książki to powinno być coś zbliżonego do Neutral Grey. Dałem NG43 od MRP. Również fotel,, tył i drążek. Drewno to Dark Earth Tamiyi udekorowane olejną sieną i pomarańczą. Reszta robiona różnymi pisaczkami AK.

Edytowane przez HKK

Godzinę temu, martinello napisał:

Granatowa też jest tablica od YAHU

No właśnie. Spróbuję ją upodobnić jakimś olejnym washem do reszty, która jest owszem szaroniebieska, ale w żadnym wypadku granatowa

• Like 1