szyszka Posted May 6 Share Posted May 6 Heja wszystkim! Miałem nie zaczynać mustanga do czerwca ale jakoś mnie wzięło żeby jednak teraz to zrobić A więc zaczynamy od silnika, części od groma i trzeba modyfikować kadłub Tyle kadłuba trzeba wyciąć, więc ja zasiadam do roboty 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szyszka Posted May 6 Author Share Posted May 6 Jakoś idzie, przez ostatnie 2 godziny praca non stop i mamy główne elementy silnika złożone oraz wyciętą przednią część kadłuba silnik wygląda nawet dobrze, musze jeszcze wyciąć nadlewki z między przewodów i dodać sporo kabelków od siebie tutaj rama, pół żywica pół blacha na dziś to tyle ale jutro będzie o wiele więcej roboty 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szyszka Posted May 9 Author Share Posted May 9 robota idzie dalej, silnik sklejony do końca i pomalowany nie udało mi sie znaleźć definitywnej odpowiedzi na to jakie kolory były używane do malowania ramy silnika więc zrobiłem taki zlepek kilku i wyszło to tak 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woit Posted May 9 Share Posted May 9 Takie znalazłem w swoich zasobach dyskowych. Dwa ostanie to zdjęcia ze strony Edka https://www.eduard.com/eduard/plastic-kits/profipack/aircraft/1-48/p-51b-mustang-birdcage-canopy-1-48.html 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szyszka Posted May 9 Author Share Posted May 9 8 minut temu, Woit napisał: Takie znalazłem w swoich zasobach dyskowych. Dwa ostanie to zdjęcia ze strony Edka Dzięki wielkie przyda się może odmaluje niektóre części ramy ale to dopiero jak ogarne nowy metalik 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greatgonzo Posted May 9 Share Posted May 9 Łoże silnika zaczęto malować IG, ale można raczej bezpiecznie założyć, że to dopiero przy Bubble Topach. Ciekawostką jest zbiornik oleju NMF, ale częściowo malowany ZCY. Można by się zastanawiać, czy to nie podmalówki, ale rzecz jest nie tylko powtarzalna, ale i zauważalna na liniach produkcyjnych. Wszystko to wpisuje się w proces reakcji producenta na problemy z korozją. W Allisonach praktycznie wszystko co pod okapotowaniem było niemalowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted May 9 Share Posted May 9 Godzinę temu, szyszka napisał: nie udało mi sie znaleźć definitywnej odpowiedzi na to jakie kolory były używane do malowania ramy silnika Jeszcze takie w kolorze znalazłem. Rama zdecydowanie nie malowana, na czarno - białych fotkach też to widać: Zdjęcie z zasobów IWM. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szyszka Posted May 18 Author Share Posted May 18 (edited) heja wszystkim wracam z informacją że udało mi sie ogarnąć żywiczne komory na karabiny z edka przy okazji ogarnąłem metaliki z gunze i można wrócić do budowy a na razie zupełnie odbiegając od tematu macie fotki miga 21 Edited May 18 by szyszka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szyszka Posted May 26 Author Share Posted May 26 no to lecimy dalej kokpit pomalowany na interior green, panel zrobiłem z kalki bo blaszka ma tą swoją dziwną teksturę skórki pomarańczy co szczerze psuje efekt, obicia na metalowych częściach zrobione mr.color 8 a przetarcia na drewnianych częściach dto drybrush jakaś mieszankącały kokpit dostał brązowego washa i trochę jasno szarego drybrusha w tle jeszcze widać otwarte komory uzbrojenia pomalowany na chromate na razie tyle, jutro trzeba zająć się już wypełnianiem a tak panel wyszedł szkiełka pomalowane XP09 hataki żeby się błyszczały 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted May 26 Share Posted May 26 Fajnie idzie. A pasów Sutton jesteś pewien? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szyszka Posted May 26 Author Share Posted May 26 48 minut temu, barszczo napisał: Fajnie idzie. A pasów Sutton jesteś pewien? będąc szczerym, użyłem tych pasów bo na razie nie mam jak dokupić innych albo drukowanego fotela, wrzuciłem takie które miałem pod ręką żeby jednak te pasy były może i nie jest poprawnie ale przynajmniej są Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinello Posted May 27 Share Posted May 27 Mam na zbyciu drukowany fotel a i pasy by się znalazły... -> PW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts