Skocz do zawartości

Ki-84 AH 1/72

ArtuRze

Rekomendowane odpowiedzi

Bążur,

dłuższy czas chodziło za mną zrobienie drugiej sztuki, bo pierwsza dawien dawno już powstała i niekoniecznie w takim kubraczku jaki sobie wymarzyłem:

yZdret3.jpg

Jednostka pozostaje ta sama, bowiem malowanie będzie te:

big_70053-profile-1.jpg?lm=1737020388

Kiedyś widziałem zrobioną jedną sztukę w większej skali w brązowym wdzianku (a o takim wydaniu marzyłem). Niestety powyższy malunek trochę zrewidował moje zapędy, więc zacząłem grzebać. Zwłaszcza żeby dobrać coś, co miałoby jakieś ręce i nogi. Dogrzebałem się do:

http://www.aviationofjapan.com/2013/11/hayate-thoughts.html

takie połączenie bardzo me gusta:

Ki-84_2.jpg

więc dobrałem sobie do testów z pakietu MRP dwie farby, jedną Olive Drab FS 34087 a drugą IJAAF #7 Ohryoku Nana Go Shoku. Niestety, na żywo ta druga okazała się na moje oko bez brązowej nuty, więc wypadł na Olive Drab. Druknięto bambotle i pomalowano. Teraz zacząłem się zastanawiać, jak daleko jestem od powyższych kolorów na grafice pomimo wzięcia sugerowanego FSa przez autora, no ale cóż.

tgeKok8.jpg

ljsSRqr.jpg

H5uYJl0.jpg

5qeoggF.jpg

Uznałem, że nie chce mi się bawić w kabelkologię, albo raczej tym razem poddałem się po pierwszym podejściu. Myślałem, że po prostu sobie zmodyfikuję model szalonego japończyka dedykowany do ki-43, ale niestety skończyło się na samotnej próbie odtworzenia chociaż w części podobnej miniatury do oryginału na podstawie zlepku kilku zdjęć i rysunku, którego ciężko nazwać dokładniejszym rzutem.

yr5DnwV.png

Tak więc zostaje ogarnianie proporcji i wymiarowych zależności "na oko" (na to ponoć w szpitalu chłop umarł, a ja się idę za to pochlastać). Na szczęście w planach mam próbę przenitowania całości, więc brak manualnej pracy, w oczekiwaniu na silnik, mi nie grozi.

• Like 10

Zasiadam.

• Like 1