Skocz do zawartości

Pytania o druk 3D czyli porady na zdrady

Rekomendowane odpowiedzi

• Super Moderator
3 godziny temu, HKK napisał:

Ale jeśli mówisz o tym, czyli AirPure 2.0

No ja tez nie sprecyzowałem. Tak dokładnie o ten zestaw który wyciąga opary z wnętrza drukarki mi chodzi.

• Like 1

13 godzin temu, jawkers napisał:

Zobacz na to.  Podobno jest lepsza jakość wydruku

Filmy z tego kanału znam chyba na pamięć :)

Ten zbiornik ułatwia i przyspiesza wymianę folii. Na jakość bezpośrednio wpływu nie ma. Może o tyle, że ludzie często zwlekają z wymianą folii bo zniechęca ich upierdliwość operacji. Więc drukują na zużytej kosztem jakości wydruków. Przy okazji ryzykując uszkodzeniem folii i zalaniem ekranu.

Wady rozwiązania są dwie. Po pierwsze, trzeba kupować folie od chitubox, bo mają odpowiednie wycięcia. Są oczywiście droższe. Po drugie, asortyment jest ograniczony do kilku typów drukarek. Mono M7 nie ma na liście.

• Super Moderator

Cześć.

Czy ktoś z waz zamawiał ze strony Anycubic?

Chodzi mi czy są jakieś problemy z dostawą, itp.

Sklep na stronie polskiej, ale jak sprawdzam gdzie mają siedzibę, to znajduje tylko Hong Kong.

Pytam bo nie wiem jak w przypadku kontaktu  w sprawie na przykład reklamacji czy awarii.

Czy może lepiej kupić w polskim sklepie, który ma siedzibę w np. w Toruniu itp., tylko wiadomo ceny są wyższe.

Wolę zapłacić więcej i mieć pewność, niż wysyłać drukarkę do Chin jak się zepsuje i nie wiadomo co i jak.

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, jawkers napisał:

Czy ktoś z waz zamawiał ze strony Anycubic?

Ja zamawiałem z ich strony w UK. Nie drukarkę, ale akcesoria - folie i ekran LCD. Też wysyłali z Chin. Dostawa trwała ok. 2 tygodni ale bez problemów. Reklamacje czy zwroty, nie mam pojęcia. Pewnie może być różnie. Czytałem też jakieś historie o reklamacjach w Anycubicu. Podobno łatwo nie jest, ale w ostateczności ludzie otrzymywali wymianę sprzętu lub zwrot pieniędzy.  Ale w dobrej cenie można też znaleźć u polskich sprzedawców np w proshop.pl. Czy w razie problemów Ci pomogą zamiast kazać gadać z Chińczykiem, to inna kwestia.

Edytowane przez HKK
  • Thanks 1

• Super Moderator
15 godzin temu, giberes napisał:

Ten proshop.pl jest w Danii😁. Dobrze, że to UE. 

Zauważyłem że koszt drukarki to 1200zł natomiast w polskich sklepach 1700 wzwyż. Ciekawe dlaczego?

Ale ja nie o tym.

Jak projektujecie element w skali 1:1 to jak go później skalujecie żeby pasował do modelu np., w 1:35?

Oczywiście nie biorąc pod uwagę programów w których podajemy wymiary.

Na przykład taki Blender, w którym wymiarów chyba nie ma i rysujemy bezwymiarowo.

• Like 1

12 minut temu, jawkers napisał:

Na przykład taki Blender, w którym wymiarów chyba nie ma i rysujemy bezwymiarowo.

Takiego Blendera to chyba bym totalnie odpuścił. Plasticity czy Fusion360 są bez porównania bardziej efektywne do projektowania sprzętu technicznego.

• Like 2

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, jawkers napisał:

Jak projektujecie element w skali 1:1 to jak go później skalujecie żeby pasował do modelu np., w 1:35?

Ja od razu projektuję w wybranej skali. Mam wtedy na bieżąco kontrolę nad grubościami ścianek, wielkościami otworów itd. Oczywiście można w każdej chwili przeskalować, nawet w slicerze tuż przed drukiem. Tylko wtedy może się okazać, iż jakieś elementy robią się za cienkie i trafia je szlag przy druku. Albo stają się za masywne i się potem deformują przez skurcz. Można znaleźć w necie fajny model silnika PW R-2800. Dobrze zdetalowany, w skali 1/32. Wydrukowałem go sobie przeskalowujac w slicerze do 1/72. Wyszedł całkiem ok, ale żebrowanie z cylindrów znikło.

Edytowane przez HKK
  • Like 1

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, jawkers napisał:

Zauważyłem że koszt drukarki to 1200zł natomiast w polskich sklepach 1700 wzwyż

Najlepsze jaja Anycubic robi na Amazon-ie. Zarówno na brytyjskim, jak i na polskim można znaleźć ten sam produkt w różnych cenach. Drukarki, ale też żywice czy akcesoria. I nie chodzi tu o ten sam towar od różnych sprzedawców/pośredników. Nie! Sam Anycubic w tym samym czasie wystawia dokładnie te same produkty w bardzo różnych cenach. W tej chwili, na polskim A można np. kupić od nich M7 Pro za 2180 a także za niecałe 2100. Wpatrywałem się w te oferty, że może coś dodają ekstra za większą cenę, ale nie. Nijak żadnej różnicy nie widzę.

Ale jest też druga strona medalu. Potrafią na Amazonie nagle obniżyć cenę do tej samej którą mają w swoim chińskim sklepie albo niżej. Więc warto sprawdzać. Zresztą te 2084 PLN za M7 Pro to w tej chwili niewiele więcej niż mają u siebie z wysyłką z Chin. Więc może poczekać aż zjadą również z ceną za zwykłą M7, bo teraz jest absurdalna - 2800 - dużo drożej niż M7 pro. Ja wolę kupić na A bo i dostawa zwykle szybka,  i zwrócić można w ciągu 2 tygodni bez żadnych pytań.

Edytowane przez HKK
  • Like 1

• Super Moderator

Ja zastanawiałem się nad tą pro, gdyż mógłbym sobie spokojnie drukować w garażu, a tam jest niekiedy chłodniej.

A jak wiadomo ona ma grzałkę.

A znalazłem ją za 2100 zł gdyż zwykła kosztuje 1800zł.

300 zł różnicy to nie wiele.

Na warsztacie mam mało miejsca i dlatego to rozmyślam.

A widziałem że kupują te silikonowe grzałki do M7, ale jak jest oryginalna w pro to czemu nie.

• Like 1

56 minut temu, jawkers napisał:

zastanawiałem się nad tą pro

Przy niewielkiej różnicy w cenie, czemu nie. Pompki do uzupełniania poziomu żywicy nie trzeba podłączać bo to osobne i dość słabe urządzenie. Powolne i kłopotliwe w czyszczeniu. Natomiast podgrzewanie żywicy z cyrkulacją to niezłe rozwiązanie. Lepsze i bardziej równomierne niż podgrzewanie zbiornika lub co gorsza całej komory drukarki. Jedynie ta upierdliwość płukania całego systemu przy wymianie żywicy na inną lub gdy chcesz całą drukarkę z żywicy opróżnić. Ale jeśli będziesz drukować w garażu, to jakiś system podgrzewania będzie konieczny gdy się lato skończy :)

• Like 1

Napisano (edytowane)
9 godzin temu, jawkers napisał:

A jak wiadomo ona ma grzałkę

Jeszcze jedna rzecz przyszła mi na myśl. Zwykła kuweta od M7, bez systemu podgrzewania podobno pasuje do M7 Pro. Wówczas można dokupić drugą, niepodgrzewaną  kuwetę (jest dużo tańsza) i używać jej kiedy trzeba zmienić żywicę na np. przezroczystą. A w tej podstawowej trzymać najczęściej używaną żywicę i nie zaprzątać sobie głowy dokładnym płukaniem, albo robić to rzadziej. 

Edytowane przez HKK
  • Like 1

2 godziny temu, jawkers napisał:

Teraz żywica, którą wybrać.

Już pisałem na ten temat. Dużego doświadczenia nie mam. Używam żywic Anycubic-a bo z takimi zacząłem i nie czuję palącej potrzeby zmian.

Zacząłem od Water Washable+, bo wydawało mi się, że zmywanie wodą będzie wygodniejsze. Błąd.

Żywica dawała radę, ale zdała mi się trochę za krucha.

Spróbowałem ABS like V2  - też wodozmywalna. I ta mi się podoba. Drobne elementy są elastyczne i nie tak łamliwe. Ale cienkie ścianki potrafią się fałdować.

Ale teraz głównie drukuję z Water-Wash 2.0. Jest dużo lepsza od tej z "plusem" i mniej śmierdząca. Sztywniejsza od ABS ale nadal wystarczająco elastyczna.

Co  ciekawe, nie ma jej na stronie Anycubic-a. Jest na Amazonie.

12 minut temu, jawkers napisał:

Jest promocja na żywicę ABS Pro 2.

Ona powinna różnić się od tej ABS like V2 tylko tym, że nie jest wodozmywalna. Ale ja i tak płuczę w IPA, bo zmywanie wodą to same problemy.

Przypuszczam, że ABS Pro 2 będzie nawet nieco lepsza, bo wodo zmywalne mają podobno większy skurcz.

Za tą cenę bym brał w ciemno.

• Thanks 1

• Super Moderator
W dniu 23.06.2025 o 20:30, HKK napisał:

Za tą cenę bym brał w ciemno.

Żywica już do mnie dotarła.

Drukarka i myjka również

AirPure 2.0 jeszcze nie opuścił Chin, ale jest już wysłany.:super:

• Like 1

Napisano (edytowane)

A ja się złamałem i zainwestowałem w drogą, ale podobno nie mającą sobie równych żywicę AmeraLabs. Na razie 0.5l wersji AMD-3 która ma ponoć być bardzo precyzyjna i znakomicie trzymać wymiar ograniczając ryzyko odkształcenia. Obawiam się, że do mniejszych elementów może być zbyt krucha, ale bez wypróbowania się nie dowiem. Cena mnie trochę zniechęcała, ale kiedy dowiedziałem się że AmeraLabs to firma z Litwy, przestałem się wahać.

@jawkerspomyśl od razu nad zapasowymi foliami. Na początku łatwo o błędy i przeoczenia które mogą spowodować jej uszkodzenie. M7 fabrycznie ma matową folię ACF która umożliwia szybszy druk, ale potrafi powodować drobne smugi na płaskich pionowych powierzchniach. Możesz jako zapasowe kupić przejrzyste folie FEP które są sporo tańsze i dają czystszy druk. Ale wymagają ustawienia mniejszej prędkości posuwu w porównaniu z ACF.

W następnej kolejności, dobrze jest zaopatrzyć się w zapasowy ekran LCD.

Edytowane przez HKK

• Super Moderator
53 minuty temu, HKK napisał:

pomyśl od razu nad zapasowymi foliami

Folie kupiłem 5 sztuk, jest w tej paczce co idzie z Chin.

Tylko nie wiem na co to jest folia, czy na ekran, zobaczymy. Najwyżej się kupi jeszcze raz.

Resztę z biegiem czasu się kupi.:super:

Ekran jakiś widziałem to kosztował 80 kilka złotych, tak że to nie jest spory wydatek

21 minut temu, jawkers napisał:

Tak jak piszesz dokładnie 577zł

Dość drogo, ale potrafią być duże obniżki. Uważaj na ali. Czasem kupisz tam dużo taniej  bezpośrednio od producenta, ale bez dodatkowych akcesoriów jak taśma do podłączenia, uszczelka, folia ochronna itp.

Inna sprawa, że w Anycubicu (i Elegoo też) wymiana LCD wiąże się z rozebraniem drukarki i odłączeniem płyty głównej. Upierdliwa operacja, ale są filmy instruktażowe. Ja robiłem to w moim Photonie 4 Ultra i poszło sprawnie, ale to dużo mniejsza drukarka.

• Like 1