Karl Napisano Sobota o 17:40 Share Napisano Sobota o 17:40 Dla odmiany, trochę wagi ciężkiej. Stirling w nowej odsłonie z edycji 2022 nie zachwyca może finezją form, ale daje pewne możliwości, aby ukazać go w ciekawej postaci. W założeniu były uchylne klapy lądowania, ale skończyło się jedynie na wycięciu tylnych prawych drzwi strzelca ogonowego i wykonania ich od podstaw (plastrut). To jedyna ingerencja w oryginalne formy. Z pewnością atrakcyjniej wyglądałby z tymi odchylonymi klapami, ale jak popatrzyłem na konstrukcję i potencjalną możliwość wykrojenia ich z wypraski, odechciało mi się. Tak więc prezentuję model w zasadzie z pudełka. No może nie do końca, bo włożyłem w kokpit trochę Eduarda. Karol Jagusiński. 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Sobota o 20:06 Share Napisano Sobota o 20:06 Bardzo podoba mi się czarny na spodziem fajnie zrobione przebarwienia z brązu-beżu. Jak to fajnie się oglada w porównaniu do królojacego białego washa i rozjasniania paneli białymi olejami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karl Napisano Sobota o 20:35 Autor Share Napisano Sobota o 20:35 Dzięki. Cieszy duszę, że się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano Sobota o 20:42 Share Napisano Sobota o 20:42 Ładny, rzadko spotykany (zasadniczo to ja widzę chyba po raz pierwszy) model nieco zapomnianego samolotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karl Napisano Niedziela o 07:04 Autor Share Napisano Niedziela o 07:04 Tak, to prawda. Nawet jeden z artykułów na jego temat zaczyna się stwierdzeniem : "Short Stirling – niedoceniony olbrzym" Podczas II wojny światowej RAF wykorzystywał wiele typów bombowców. Wśród bombowców strategicznych wyróżniano 3 najważniejsze typy – Avro Lancaster, Handley Page Halifax i Short Stirling. O ile dwa pierwsze miały znaczący wpływ na przebieg działań wojennych, tak Stirling jest nieco niedocenioną konstrukcją, skrytą w ich cieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Niedziela o 08:59 Share Napisano Niedziela o 08:59 Nie wiem jak na zachodzie, ale w naszym kraju pamietamy o tych pierwszych dwoch chyba tylko z tego powodu ze latały z szachownicą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Niedziela o 10:09 Share Napisano Niedziela o 10:09 Stirling to był kawał kloca. Przez charakterystyczne, wysokie podwozie, kabina pilotów znajdowała się na wysokości praktycznie trzeciego pietra. Model bardzo fajny, rzadki ptaszek na forum i chwała @Karl że się za niego wziął. Ładna, czysta robota . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano Niedziela o 10:17 Share Napisano Niedziela o 10:17 Ładne "bydlę" . Czym malowałeś (producent/producenci)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano Niedziela o 11:27 Share Napisano Niedziela o 11:27 Fajny podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karl Napisano Niedziela o 12:15 Autor Share Napisano Niedziela o 12:15 Malowanie na bazie zestawu Gunze (takie pakowane po trzy - cztery? słoiczki) dla RAF wczesnego okresu. Czarny to mix NATO Black Tamiya na Black Gloss Alclad, ale jeszcze ten wczesny Alclad, bo te nowe to do ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano Niedziela o 14:32 Share Napisano Niedziela o 14:32 Bardzo rzadki gość w galeriach. Podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi