Aleksander z Zalasu Napisano 24 Maja 2025 Napisano 24 Maja 2025 (edytowane) Do budowy modelu śmigłowca W-3PL wykorzystuję jako bazę model śmigłowca PZL W-3 w barwach Aerofłotu. Ten zestaw, w porównaniu do pozostałych ma jeden przeważający atut, mianowicie jest najtańszy że wszystkich Sokołów w 1:48. Na początek kabina pilotów i transportowa. Pierwsze dodatki to fotele opancerzone i stanowisko dowodzenia na tylnej ścianie kabiny transportowej. Ciąg dalszy nastąpi. Edytowane 24 Maja 2025 przez Aleksander z Zalasu 8 Cytuj
zenek_65 Napisano 26 Maja 2025 Napisano 26 Maja 2025 Zastanawiam się nad tymi wypustkami przy zagłówkach foteli. Na fotka, które ja mam nie ma takowych - masz może jakieś zdjęcia, które to potwierdzają? Ciekawi mnie to bardzo. Cytuj
Aleksander z Zalasu Napisano 26 Maja 2025 Autor Napisano 26 Maja 2025 Te boczne płyty opancerzenia są demontowane. Raczej nie są wygodne dla pilotów więc je demontują, w czasie pokoju nie są zbytnio potrzebne. Ale faktem jest że nie znalazłem zdjęć gdzie były by używane. Może @Adamskyby pamiętał czy te płyty kiedykolwiek były montowane? Ponieważ jednak więcej razy nie widziano niż widziano taką konfigurację, to jednak zmodyfikuję te fotele. 1 1 Cytuj
Aleksander z Zalasu Napisano 26 Maja 2025 Autor Napisano 26 Maja 2025 3 godziny temu, M.A.V. napisał: ambitnie - powodzenia w budowie A co w tym ambitnego? Model jak model:-) Cytuj
Frankie Napisano 27 Maja 2025 Napisano 27 Maja 2025 (edytowane) W dniu 26.05.2025 o 16:50, Aleksander z Zalasu napisał: A co w tym ambitnego? Model jak model:-) Że z Aerofłotu Głuszca wystrugasz. Edytowane 27 Maja 2025 przez Frankie Cytuj
Adamsky Napisano 27 Maja 2025 Napisano 27 Maja 2025 (edytowane) W dniu 26.05.2025 o 12:12, Aleksander z Zalasu napisał: Te boczne płyty opancerzenia są demontowane. Raczej nie są wygodne dla pilotów więc je demontują, w czasie pokoju nie są zbytnio potrzebne. Ale faktem jest że nie znalazłem zdjęć gdzie były by używane. Może @Adamskyby pamiętał czy te płyty kiedykolwiek były montowane? Ponieważ jednak więcej razy nie widziano niż widziano taką konfigurację, to jednak zmodyfikuję te fotele. te na fotelach nie widziałem nigdy nawet w czasie testów na 0901 Edytowane 27 Maja 2025 przez Adamsky Cytuj
Aleksander z Zalasu Napisano 27 Maja 2025 Autor Napisano 27 Maja 2025 Fotele poprawione. Ciapki na tapicerce interpretacja własna. Pierwsze modyfikacje kadłuba. Okna boczne wstawione w burty. Jeszcze szpachla, pilnik, papier ścierny i będzie ok. 9 Cytuj
Aleksander z Zalasu Napisano 16 Czerwca 2025 Autor Napisano 16 Czerwca 2025 Sezon letni nie sprzyja przesiadywaniu w jaskini modelarskiej. Ale co nie co się dzieje, co prawda ostatnio poświęcam więcej czasu na robienie dodatków takich jak wyposażenie medyczne, łącznościowe, czy filipińskie akcenty, ale w moich modelach też udało się coś pchnąć do przodu. Kadłub został zamontowany zgrubnie, czeka na obróbkę niedoskonałości. Miało też miejsce pierwsze i chyba jedyne poważne cięcie. Upitolony został keson by dopasować nosek. 5 Cytuj
zenek_65 Napisano 17 Czerwca 2025 Napisano 17 Czerwca 2025 A masz jakiś pomysł na tablice przyrządów - będziesz robił nową? Cytuj
Aleksander z Zalasu Napisano 17 Czerwca 2025 Autor Napisano 17 Czerwca 2025 O tablicy nie myślałem. Jako że ledwo ją widać, zawsze wykorzystuję zestawową. No chyba że ktoś by chciał, wtedy mogę pomyśleć przynajmniej nad jej kształtem ;-). Cytuj
Mitrandir Napisano 17 Czerwca 2025 Napisano 17 Czerwca 2025 3 godziny temu, Aleksander z Zalasu napisał: O tablicy nie myślałem. Jako że ledwo ją widać, zawsze wykorzystuję zestawową. No chyba że ktoś by chciał, wtedy mogę pomyśleć przynajmniej nad jej kształtem ;-). Zawsze chętny Cytuj
PrzemekW Napisano 18 Czerwca 2025 Napisano 18 Czerwca 2025 12 godzin temu, Aleksander z Zalasu napisał: O tablicy nie myślałem. Jako że ledwo ją widać, zawsze wykorzystuję zestawową. No chyba że ktoś by chciał, wtedy mogę pomyśleć przynajmniej nad jej kształtem ;-). Robisz, robisz, 🫡. Będzie z kogo brać przykład . Pozdrawiam, Przemek Cytuj
Aleksander z Zalasu Napisano 18 Czerwca 2025 Autor Napisano 18 Czerwca 2025 Myślę nad tematem. Sama tablica to nie wystarczy, aby jako tako pasowało to trzeba by jeszcze keson dorobić. No i tablica tablicą, ale jakieś blaszki by się przydały do tego @Adamsky. Chyba jednak nie skończę tego PL za szybko. Zanim tablica będzie (a przynajmniej jej kształt) trochę wody w Odrze upłynie. 1 Cytuj
Adamsky Napisano 18 Czerwca 2025 Napisano 18 Czerwca 2025 spróbujemy pomyśleć - choć ostatnio dopadły mnie znowu problemy zdrowotne 3 Cytuj
zenek_65 Napisano 18 Czerwca 2025 Napisano 18 Czerwca 2025 (edytowane) Zdrówka życzę i dobrych myśli jestem. Jak wydobrzejesz, to ustawiam się w kolejce i dokładam do aktualnego zamówienia to co uda Ci się opracować. Edytowane 18 Czerwca 2025 przez zenek_65 Cytuj
zenek_65 Napisano 18 Czerwca 2025 Napisano 18 Czerwca 2025 (edytowane) . Edytowane 18 Czerwca 2025 przez zenek_65 do usunięcia Cytuj
Aleksander z Zalasu Napisano 19 Czerwca 2025 Autor Napisano 19 Czerwca 2025 Tablica robi się. Mam problem z jej obudową, gdyż ma trochę wzmocnień o dość dzikich kształtach trudnych do odwzorowania w skali. Tymczasem kadłub robi za przymierzalnię dla wyposażenia VIP w starym stylu (seria piąta śmigłowców, Irackie): Do tego przymierzyłem element wyposażenia śmigłowców filipińskich: 7 Cytuj
Aleksander z Zalasu Napisano 3 Lipca 2025 Autor Napisano 3 Lipca 2025 W dniu 17.06.2025 o 19:46, zenek_65 napisał: A masz jakiś pomysł na tablice przyrządów - będziesz robił nową? Oto mój pomysł: Przymiarka do kabiny: Swoją drogą, to klej Tamiy dobrze trzyma, musiałem się pomęczyć przy odrywaniu oryginalnego zestawowego kesonu. Przymiarka do kabiny i noska: Kadłub jednak nadal służy mi do przymierzania różnych wydruków. Zagadka dla znawców, co to jest 2 Cytuj
Andzin Napisano 3 Lipca 2025 Napisano 3 Lipca 2025 (edytowane) Procjon? Nie żebym był znawcą Edytowane 3 Lipca 2025 przez Andzin Cytuj
Grzes Napisano 3 Lipca 2025 Napisano 3 Lipca 2025 41 minut temu, Andzin napisał: Procjon? a dokładnie: W-3U Salamandra 3 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi