Jarekk Napisano 28 Maja 2009 Autor Share Napisano 28 Maja 2009 Stelaż na skrzynki lutuję więc w rozmiarze 3x2. O lufie metalowej myślę od dawna, tylko nie mogę jej kupić w Jadarze. Od ponad pół roku ich nachodzę i ciągle słyszę ... mamy problem z dostawcą. Ostatnio zamówiłem więc przez Internet u nich. Odpisali po tygodniu, że nie mają i proszą o oczekiwanie dwa tygodnie, zobaczymy. O wyciorze myślałem i ... rezygnuję z niego. Z opisów wynika, ze TKS-D był ciągnikiem, ewentualnie lawetą do Boforsa. Skoro taszczył za sobą działko bez lufy to tam na osłonie jest przecież wycior. Narzędzia saperskie są z tyłu wozu, natomiast na przednie ścianie wózka amunicyjnego są dwa uchwyty. Na zdjęciu z defilady są puste, można wycior również tam przypiąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 28 Maja 2009 Share Napisano 28 Maja 2009 Nie wiem czy dokładnie o tą lufę ci chodzi, ale jest w Martoli http://www.martola.com.pl/pl2039/produkty582/37_mm_Bofors_wz.37_for_7TP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 28 Maja 2009 Share Napisano 28 Maja 2009 SZ opisów wynika, ze TKS-D był ciągnikiem, ewentualnie lawetą do Boforsa. Skoro taszczył za sobą działko bez lufy to tam na osłonie jest przecież wycior. Narzędzia saperskie są z tyłu wozu, natomiast na przednie ścianie wózka amunicyjnego są dwa uchwyty. Na zdjęciu z defilady są puste, można wycior również tam przypiąć Z tych samych opisó wynika że jak tylko zorientowali się, że holowanie przyczepki z amunicją i lawety jest kłopotliwe w walce to strzelali z ciągnika. Wycior był składany zdaje się, więc będzie zajmował mało miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 28 Maja 2009 Autor Share Napisano 28 Maja 2009 Myślę, że ten pomysł w holowaniem lawety szybko im wywietrzał z głowy. Ale czy to powinno spowodować, ze wycior wozili ze sobą? Nie jestem przekonany, chyba już nie ma miejsca Metalowa lufa to produkt deficytowy. W ofercie sklepów jest, ale to wszystko, również w Martoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 28 Maja 2009 Share Napisano 28 Maja 2009 Jeśli nie wozili go ze sobą, to gdzie ? Kompania techniczno-gospodarcza na ciężarówce ? Skoro bofors to główne uzbrojenie TKS-D to dziwnym byłoby gdyby nie mieli sprzętu do jego konserwacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 28 Maja 2009 Autor Share Napisano 28 Maja 2009 A gdyby wozili go na bocznej/przedniej ścianie jaszcza amunicyjnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 8 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2009 Budowa zbliża się do końca. Jak widać, wreszcie udało mi się zdobyć metalową lufę. Czekałem na nią miesiąc ale udał się. Skrzynki z amunicją są już na miejscu w stelażu. Mausery tylko dla przymiarki. Brak jeszcze celownika i przedniej płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 17 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2009 Z przyjemnością chciałbym zakomunikować, że moje roczne zmagania z żywicą i polistyrenem w trakcie budowy działa samobieżnego TKS-D dobiegły końca. Do prezentacji w Galerii model wymaga jeszcze kilku kwadransów obijania, cieniowania i błocenia. Poniżej przedstawiam OSTATNIE warsztatowe fotografie: KONIEC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 Super ! Piknie ! Elegancko ! Wiernie ! To ja chciałbym zapytać z czego jest to żółte w lampce zrobione ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 Jak patrzę na Twój model to za cholerę nie mogę pojąć gdzie mieściła się w tym pudełku załoga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 Też zastanawiam się jak oni się tam mieścili, ale trzeba zauważyć, że ona była wewnątrz większa od zwykłego TK. Nie wiem tylko jak oni z tego strzelali, tzn. celowali, a mówiło się, że w 7TP była ciasnota. Jarku, brakuje mi zaczepów na burcie do plandeki. Model jest rewelacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 Zaczepy do plandeki nie były przypadkiem w środku wozu ? Jeśli tak to są z tego co widzę. Skala72 - wreszcie Cię zobaczyłem vide avantar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 Zaczepy do plandeki nie były przypadkiem w środku wozu ? Jeśli tak to są z tego co widzę. Skala72 - wreszcie Cię zobaczyłem vide avantar. Woda deszczowa wlewała by się do środka, gdyby plandeka była zaczepiana od wewnątrz, a raczej nie robili dodatkowego kołnierza no i prety, chyba, że był to tylko daszek (wiązany). Ja siebie również pierwszy raz widzę siebie na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 Skala ale na fotkach nie widać zaczepów na zewnątrz wozu: http://img466.imageshack.us/i/tksd3ok9.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 Skala ale na fotkach nie widać zaczepów na zewnątrz wozu:http://img466.imageshack.us/i/tksd3ok9.jpg/ Więc nie było też prętów albo był sam daszek, co jest trochę głupie. Możliwe, że nie było, ponieważ to jest prototyp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 Skala72 nie rozpędzaj się, prototyp TKS-D wyjechał z WD BBT Br.Panc 13 maj 1937 roku, do wojny upłynęło więc 2,5 roku + służba wozów w Dyonie Rozpoznawczym 10 BKZmot. Czy Twoim zdaniem wóz przez tyle czasu jeździł bez plandeki i przy każdym deszczu chowano go pod drzewko ? Poczekam z dalszymi ocenami na Jarka, bo on dokładnie zbadał temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 Skala72 nie rozpędzaj się, prototyp TKS-D wyjechał z WD BBT Br.Panc 13 maj 1937 roku, do wojny upłynęło więc 2,5 roku + służba wozów w Dyonie Rozpoznawczym 10 BKZmot. Czy Twoim zdaniem wóz przez tyle czasu jeździł bez plandeki i przy każdym deszczu chowano go pod drzewko ?Poczekam z dalszymi ocenami na Jarka, bo on dokładnie zbadał temat. Czekam, czekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 18 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2009 Jeżeli chodzi o reflektor - to siła wyższa. "Jeszcze wczoraj" był biały. Klej japoński do przezroczystego polistyrenu, który zastosowałem do zrobienia klosza, chyba wszedł w reakcję z farba oliwkową i zabarwił się na seledynowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 18 Czerwca 2009 Share Napisano 18 Czerwca 2009 Ok, ale teraz to się o tej plandece wypowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 18 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2009 Na zdjęciu z Karolem uchwyty do plandeki są na zewnątrz jak również wewnątrz. W modelu powinny one być tak małe i zrobione z tak cienkiego drutu, że zrobienie ich troszkę większe psułoby wygląda. Dlatego świadomie na obecnym etapie zrezygnowałem z nich. Można spróbować zrobić je w postaci wałków od środka i zobaczyć jak się prezentują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 3 Marca 2012 Autor Share Napisano 3 Marca 2012 Po dwóch latach dylematów (poprawiać / nie poprawiać) wróciłem do modelu. Zapewnie był (jest) to ryzykowny pomysł, ale musiałem wrócić do niego. Błędne zawieszenie nie dawało mi spokoju. Przy okazji poprawię kilka zauważonych drobiazgów i wymienię gąsienice. Poprawiając zawieszenie zmierzyłem się z plastikowymi gąskami z PRM-u. Gumowe poszły w kąt. Pierwsza gąsienica ułożyła się całkiem fajnie. Zabrakło do kompletu 3 ogniw. Przy okazji remonty zawieszenia: - zmieniłem zieleń w kamuflażu, - reflektor nie ma już zielonej szyby, - lina do holowania jest odpowiedniej grubości. - będzie lepsza łopata saperska. - paski przy Mauserach są już skurzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 3 Marca 2012 Share Napisano 3 Marca 2012 mówią że lepsze jest wrogiem dobrego ale w tym przypadku zmiany wychodzą na korzyść czyli wyjątek potwierdza regułę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Marca 2012 Share Napisano 4 Marca 2012 Bardzo ładny jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 4 Marca 2012 Autor Share Napisano 4 Marca 2012 Żebym mógł tak o nim powiedzieć, to jeszcze trochę musi potrwać. Dodatkowo dostanie przyczepkę amunicyjną i trafi na winietkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 5 Marca 2012 Share Napisano 5 Marca 2012 Dodatkowo dostanie przyczepkę amunicyjną i trafi na winietkę. I to doda mu uroku i medialności o to chodziło trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi