Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Stelaż na skrzynki lutuję więc w rozmiarze 3x2.

O lufie metalowej myślę od dawna, tylko nie mogę jej kupić w Jadarze. Od ponad pół roku ich nachodzę i ciągle słyszę ... mamy problem z dostawcą. Ostatnio zamówiłem więc przez Internet u nich. Odpisali po tygodniu, że nie mają i proszą o oczekiwanie dwa tygodnie, zobaczymy. O wyciorze myślałem i ... rezygnuję z niego. Z opisów wynika, ze TKS-D był ciągnikiem, ewentualnie lawetą do Boforsa. Skoro taszczył za sobą działko bez lufy to tam na osłonie jest przecież wycior. Narzędzia saperskie są z tyłu wozu, natomiast na przednie ścianie wózka amunicyjnego są dwa uchwyty. Na zdjęciu z defilady są puste, można wycior również tam przypiąć

• Odpowiedzi 157
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
SZ opisów wynika, ze TKS-D był ciągnikiem, ewentualnie lawetą do Boforsa. Skoro taszczył za sobą działko bez lufy to tam na osłonie jest przecież wycior. Narzędzia saperskie są z tyłu wozu, natomiast na przednie ścianie wózka amunicyjnego są dwa uchwyty. Na zdjęciu z defilady są puste, można wycior również tam przypiąć

Z tych samych opisó wynika że jak tylko zorientowali się, że holowanie przyczepki z amunicją i lawety jest kłopotliwe w walce to strzelali z ciągnika.

Wycior był składany zdaje się, więc będzie zajmował mało miejsca.

Napisano

Myślę, że ten pomysł w holowaniem lawety szybko im wywietrzał z głowy. Ale czy to powinno spowodować, ze wycior wozili ze sobą? Nie jestem przekonany, chyba już nie ma miejsca

Metalowa lufa to produkt deficytowy. W ofercie sklepów jest, ale to wszystko, również w Martoli

Napisano

Jeśli nie wozili go ze sobą, to gdzie ? Kompania techniczno-gospodarcza na ciężarówce ? Skoro bofors to główne uzbrojenie TKS-D to dziwnym byłoby gdyby nie mieli sprzętu do jego konserwacji.

• 2 weeks later...
Napisano

Budowa zbliża się do końca.

Jak widać, wreszcie udało mi się zdobyć metalową lufę. Czekałem na nią miesiąc ale udał się.

Skrzynki z amunicją są już na miejscu w stelażu. Mausery tylko dla przymiarki. Brak jeszcze celownika i przedniej płyty.

a0de91a996dd6fafmed.jpg

6f07f6e711720546med.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

Z przyjemnością chciałbym zakomunikować, że moje roczne zmagania z żywicą i polistyrenem w trakcie budowy działa samobieżnego TKS-D dobiegły końca.

Do prezentacji w Galerii model wymaga jeszcze kilku kwadransów obijania, cieniowania i błocenia.

Poniżej przedstawiam OSTATNIE warsztatowe fotografie:

96b22c9e67a8d77fmed.jpg

421c734e586b448dmed.jpg

71ccbc618199b3a6med.jpg

48299e2907094f69med.jpg

KONIEC

Napisano

Super ! Piknie ! Elegancko ! Wiernie !

To ja chciałbym zapytać z czego jest to żółte w lampce zrobione ?

Napisano

Jak patrzę na Twój model to za cholerę nie mogę pojąć gdzie mieściła się w tym pudełku załoga.

Napisano

Też zastanawiam się jak oni się tam mieścili, ale trzeba zauważyć, że ona była wewnątrz większa od zwykłego TK. Nie wiem tylko jak oni z tego strzelali, tzn. celowali, a mówiło się, że w 7TP była ciasnota. Jarku, brakuje mi zaczepów na burcie do plandeki.

Model jest rewelacyjny.

Napisano

Zaczepy do plandeki nie były przypadkiem w środku wozu ? Jeśli tak to są z tego co widzę.

Skala72 - wreszcie Cię zobaczyłem vide avantar.

Napisano
Zaczepy do plandeki nie były przypadkiem w środku wozu ? Jeśli tak to są z tego co widzę.

Skala72 - wreszcie Cię zobaczyłem vide avantar.

Woda deszczowa wlewała by się do środka, gdyby plandeka była zaczepiana od wewnątrz, a raczej nie robili dodatkowego kołnierza no i prety, chyba, że był to tylko daszek (wiązany). Ja siebie również pierwszy raz widzę siebie na tym forum.

Napisano

Skala72 nie rozpędzaj się, prototyp TKS-D wyjechał z WD BBT Br.Panc 13 maj 1937 roku, do wojny upłynęło więc 2,5 roku + służba wozów w Dyonie Rozpoznawczym 10 BKZmot. Czy Twoim zdaniem wóz przez tyle czasu jeździł bez plandeki i przy każdym deszczu chowano go pod drzewko ?

Poczekam z dalszymi ocenami na Jarka, bo on dokładnie zbadał temat.

Napisano
Skala72 nie rozpędzaj się, prototyp TKS-D wyjechał z WD BBT Br.Panc 13 maj 1937 roku, do wojny upłynęło więc 2,5 roku + służba wozów w Dyonie Rozpoznawczym 10 BKZmot. Czy Twoim zdaniem wóz przez tyle czasu jeździł bez plandeki i przy każdym deszczu chowano go pod drzewko ?

Poczekam z dalszymi ocenami na Jarka, bo on dokładnie zbadał temat.

Czekam, czekam.

Napisano

Jeżeli chodzi o reflektor - to siła wyższa.

"Jeszcze wczoraj" był biały. Klej japoński do przezroczystego polistyrenu, który zastosowałem do zrobienia klosza, chyba wszedł w reakcję z farba oliwkową i zabarwił się na seledynowo.

Napisano

Na zdjęciu z Karolem uchwyty do plandeki są na zewnątrz jak również wewnątrz. W modelu powinny one być tak małe i zrobione z tak cienkiego drutu, że zrobienie ich troszkę większe psułoby wygląda. Dlatego świadomie na obecnym etapie zrezygnowałem z nich.

Można spróbować zrobić je w postaci wałków od środka i zobaczyć jak się prezentują.

• 2 years later...
Napisano

Po dwóch latach dylematów (poprawiać / nie poprawiać) wróciłem do modelu.

Zapewnie był (jest) to ryzykowny pomysł, ale musiałem wrócić do niego.

Błędne zawieszenie nie dawało mi spokoju. Przy okazji poprawię kilka zauważonych drobiazgów i wymienię gąsienice.

Poprawiając zawieszenie zmierzyłem się z plastikowymi gąskami z PRM-u. Gumowe poszły w kąt. Pierwsza gąsienica ułożyła się całkiem fajnie. Zabrakło do kompletu 3 ogniw.

Przy okazji remonty zawieszenia:

- zmieniłem zieleń w kamuflażu,

- reflektor nie ma już zielonej szyby,

- lina do holowania jest odpowiedniej grubości.

- będzie lepsza łopata saperska.

- paski przy Mauserach są już skurzane.

P3033881.jpg

P3033882.jpg

Napisano

mówią że lepsze jest wrogiem dobrego ale w tym przypadku zmiany wychodzą na korzyść czyli wyjątek potwierdza regułę

Napisano

Żebym mógł tak o nim powiedzieć, to jeszcze trochę musi potrwać.

Dodatkowo dostanie przyczepkę amunicyjną i trafi na winietkę.

Napisano
Dodatkowo dostanie przyczepkę amunicyjną i trafi na winietkę.

I to doda mu uroku i medialności o to chodziło trzymam kciuki