Super Moderator jawkers Napisano 7 Czerwca Super Moderator Share Napisano 7 Czerwca Witam. Czas rozpocząć warsztat, za który zabieram się już kilka lat. Tak odwlekałem, odwlekałem aż nadszedł czas by go w końcu zrealizować. Na pomysł wpadłem przeglądając zdjęcia z Pacyfikacji kopalni 'Wujek" w styczniu 2017 roku. Zacząłem zbierać materiały, kupiłem model i utknąłem gdyż nie było figurek, które mnie interesowały. Po kilku latach pojawiły się figurki odpowiadające moim oczekiwaniom i praktycznie już wszystko miałem by zaczynać. Musiałem tylko skończyć warsztat który miałem zaczęty i można brać się za ten temat. Tak jakoś odwlekałem i odwlekałem, że zrobiło się z tego już 8 lat. No ale już nadeszła ta pora. Zacznę od przedstawienia kilku zdjęć (zaczerpniętych z internetu) z pacyfikacji by przybliżyć temat osobom, które być może nie wiedzą co się tam wydarzyło. Miało to miejsce w Katowicach 16.12.1981 roku w Kopalni Węgla Kamiennego "Wujek". Cytat z Wikipedii Cytat Pacyfikacja strajku w kopalni „Wujek” – miała miejsce w Kopalni Węgla Kamiennego „Wujek” w Katowicach, w związku z wprowadzeniem w Polsce stanu wojennego. 16 grudnia 1981 doszło do masakry[1] górników strajkujących (strajk okupacyjny) przeciw ogłoszeniu stanu wojennego. IPN określa te wydarzenia jako najkrwawszą pacyfikację w czasie stanu wojennego[1]. Podczas pacyfikacji siłami Milicji Obywatelskiej oraz wojska i w wyniku strzałów Plutonu Specjalnego ZOMO zginęło 9 górników, a 23 zostało rannych, a po stronie oddziałów pacyfikujących rannych zostało 41 milicjantów i żołnierzy, w tym 11 ciężko To zdjęcie chcę przedstawić na winecie. Nie dokładnie w 100% ale chcę wykonać podobną scenkę. Przechodzimy do materiałów. Na razie mam tyle dodatków. Wiem że wersja polska różni się od tej wersji ruskiej z Tamiya, trzeba będzie spróbować coś poprzerabiać. Zapraszam do śledzenia, komentowania i krytyki. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Czerwca Share Napisano 7 Czerwca (edytowane) Mega zestaw dodatków do prościutkiego modelu i łatwo składalnego produktu firmy Tamiya. Tak na szybko: - do przeróbki właz inspekcyjny na tylnej płycie nadsilnikowej - dorobić przewody instalacji paliwowej - zbiorniki na błotniku - dodać klapy przeprawowe na tylnej płycie -siatki wlotu powietrza. -brak X na osłonie jarzma armaty Edytowane 8 Czerwca przez robertmodelarz 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monthy Napisano 7 Czerwca Share Napisano 7 Czerwca Kiedyś dawno temu robiłem takiego T-55, zerknij do warsztatu tam chłopaki podpowiadali różnicę jakie są między modelem Tamiya a polską produkcją. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 7 Czerwca Autor Super Moderator Share Napisano 7 Czerwca 8 minut temu, Monthy napisał: Kiedyś dawno temu robiłem takiego T-55, zerknij do warsztatu tam chłopaki podpowiadali różnicę jakie są między modelem Tamiya a polską produkcją. Dziękuję za link. Na pewno skorzystam, to bezcenne źródło wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 7 Czerwca Autor Super Moderator Share Napisano 7 Czerwca 31 minut temu, robertmodelarz napisał: Mega zestaw dodatków do prościutkiego modelu i łatwo składalnego produktu firmy Tamiya. Tak na szybko: - do przeróbki właz inspekcyjny na tylnej płycie nadsilnikowej - dorobić przewody instalacji paliwowej - zbiorniki na błotniku - dodać klapy przeprawowe na tylnej płycie -siarki wlotu powietrza. -brak X na osłonie jarzma armaty Bardzo dziękuję. Będzie dłubanina jaką lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 7 Czerwca Share Napisano 7 Czerwca Obserwuję. Temat, jak dla mnie, bardzo interesujący. Powodzenia 🫡! Przemek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Czerwca Autor Super Moderator Share Napisano 11 Czerwca Cześć. Cieszę się że jest zainteresowanie tematem, będzie dla kogo robić relacje. Można powoli zaczynać coś dłubać, gdyż blaszki z Eduarda do mnie dotarły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 11 Czerwca Share Napisano 11 Czerwca Ale ten temat to raczej w Dioramach powinien być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Czerwca Autor Super Moderator Share Napisano 11 Czerwca 11 minut temu, _OldMan_ napisał: Ale ten temat to raczej w Dioramach powinien być. Chciałem rozłożyć budowę na dwa etapy. Czołg zbudować tutaj, natomiast podstawkę i całą resztę wraz z galerią w dioramach. No ale jeżeli będziecie mieli coś przeciwko temu, to przeniesiemy temat. Liczyłem tylko że w pancerce otrzymam większą pomoc, gdyż do dioram nie wszyscy pancerniacy zaglądają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 12 Czerwca Share Napisano 12 Czerwca To w tytule wątku postaw większy nacisk na czołg, a w Dioramach na okoliczności. Tak bym to widział. Ale to twój warsztat więc decyzja należy do ciebie. W każdym bądź razie temat wart uwagi i dobrze by było żebyś go skończył przed 16 grudnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 12 Czerwca Autor Super Moderator Share Napisano 12 Czerwca 1 godzinę temu, _OldMan_ napisał: To w tytule wątku postaw większy nacisk na czołg, a w Dioramach na okoliczności. Temat zmieniony 1 godzinę temu, _OldMan_ napisał: dobrze by było żebyś go skończył przed 16 grudnia. Może skończę, ale 2027 roku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 12 Czerwca Share Napisano 12 Czerwca Masz moją ciekawość Z przyjemnością będę zaglądał i śledził postępy. Pozdr. Maciek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi