Bartosz Ciesielski Napisano 8 Czerwca Share Napisano 8 Czerwca W oczekiwaniu na wymiary galeryjki rozgrzebałem sobie UAZ a 469 od trumpetera. Z dodatków blaszka fototrawiona, koła z żywicy, dodatki 3d od Qinta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 8 Czerwca Autor Share Napisano 8 Czerwca (edytowane) UAZ bedzie Policyjny. Z Odziału Prewencji Policji w Poznanu z plutonu wzmocnienia. Na pierwszy ogień poszedł silnik i rama Edytowane 24 Czerwca przez Bartosz Ciesielski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 8 Czerwca Autor Share Napisano 8 Czerwca Ciekawostka o oliwkowy UAZ ma na sobie unikatową galeryjkę LB-4. Był to pierwszy typ galeryjek wyprodukowany pod koniec lat 70-tych. W obecnych czasach jest to "biały kruk" - aż dziw ,że dotrwała w takim stanie. Do jej wykonania posłużył mechanizm i klosz wraz z chromowaną ramką z lampy LB-3. Później były galeryjki lbs-6 , a następnie to co widać na niebieskim UAZie w tle , czyli galeryjka z lampą LBX-11. Co ciekawe pleksa na tych galeryjkach była nieco niższa niż w późniejszych modelach. Dlatego widać przyciętą nalepkę. Założę się,że pod spodem jest jeszcze MILICJA. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 8 Czerwca Share Napisano 8 Czerwca Będę obserwował, bo mam podobny plan, tylko w wersji MO. Trzymam kciuki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 8 Czerwca Share Napisano 8 Czerwca 2 godziny temu, grzesioc napisał: Będę obserwował, bo mam podobny plan, tylko w wersji MO. Trzymam kciuki. Eeee tam . Jedyny prawilny UAZ 469 to ten z jasnozielonym pasem i trzema literkami WOP na drzwiach , którym jeździłem w Sudeckiej Brygadzie , a Ty Bartek działaj dalej bo jesteś obserwowany. Pozdr. A. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca 21 godzin temu, Adams M1A1 napisał: Eeee tam . Jedyny prawilny UAZ 469 to ten z jasnozielonym pasem i trzema literkami WOP na drzwiach , którym jeździłem w Sudeckiej Brygadzie , a Ty Bartek działaj dalej bo jesteś obserwowany. Pozdr. A. Czyli musisz znać: "Powiem dziecku, powiem żonie - byłem w WOP-ie, a nie w MON-ie" 🫡. Przemek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 9 Czerwca Autor Share Napisano 9 Czerwca 23 godziny temu, grzesioc napisał: Będę obserwował, bo mam podobny plan, tylko w wersji MO. Trzymam kciuki. Jak będziesz potrzebował jakieś fotki to służę pomocą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 10 Czerwca Share Napisano 10 Czerwca (edytowane) A mój ojciec jeździł takim w Karpackiej Brygadzie. Tego nie znałem: "Powiem dziecku, powiem żonie - byłem w WOP-ie, a nie w MON-ie"; zważywszy na czasy stanu wojennego miało to dość duże znaczenie dla niektórych funkcjonariuszy tej formacji. Od tamtych czasów mój tata nawet klapek w kolorze zieleni nie ma. Muszę w końcu popełnić UAZ-a, zamiast dłubać tylko w hamerykańskich. Działaj dalej, chociaż plastik w tym modelu chyba do łatwych w obróbce nie należy. Czym ten model różni się od Zwezdy, tak w trzech zdaniach? Edytowane 10 Czerwca przez Lipstein 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 10 Czerwca Autor Share Napisano 10 Czerwca 2 godziny temu, Lipstein napisał: A mój ojciec jeździł takim w Karpackiej Brygadzie. Tego nie znałem: "Powiem dziecku, powiem żonie - byłem w WOP-ie, a nie w MON-ie"; zważywszy na czasy stanu wojennego miało to dość duże znaczenie dla niektórych funkcjonariuszy tej formacji. Od tamtych czasów mój tata nawet klapek w kolorze zieleni nie ma. Muszę w końcu popełnić UAZ-a, zamiast dłubać tylko w hamerykańskich. Działaj dalej, chociaż plastik w tym modelu chyba do łatwych w obróbce nie należy. Czym ten model różni się od Zwezdy, tak w trzech zdaniach? na pewno ma inne tylne światła. Nie ma konstrukcji dachu faktycznie masz rację jak na trumpetera to jakość modelu mnie troszkę zdziwiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 11 Czerwca Autor Share Napisano 11 Czerwca Obrabiam silnik czyli kable, bagnet oleju , pasek osprzętu przykleiłem wentylator i oszlifowałem deskę rozdzielczą 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 12 Czerwca Autor Share Napisano 12 Czerwca @jawkers kalkomanie dotarły szczęśliwie dziękuję bardzo. Dotarł brakujący element 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Czerwca Share Napisano 12 Czerwca Samodzielnie projektowane i drukowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 12 Czerwca Super Moderator Share Napisano 12 Czerwca 29 minut temu, Lipstein napisał: Samodzielnie projektowane i drukowane? Nie kalki są od Toro Model 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 16 Czerwca Autor Share Napisano 16 Czerwca Pierwsze malowanki silnika poza zadrapaniami miski olejowej i kapy zaworowej jeszcze prakminnych śladów eksploatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 16 Czerwca Autor Share Napisano 16 Czerwca Wkleiłem siatkę atrapy przedniej ,wleciał dywanik tylnej podłogi . I przerobiłem galaryjke do koguta i jest pomalowana, przy powiększeniu widac że z pod resztek niebieskiej farby przebija zielony milicyjny kolor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 17 Czerwca Share Napisano 17 Czerwca 23 godziny temu, Bartosz Ciesielski napisał: Wkleiłem siatkę atrapy przedniej ,wleciał dywanik tylnej podłogi . I przerobiłem galaryjke do koguta i jest pomalowana, przy powiększeniu widac że z pod resztek niebieskiej farby przebija zielony milicyjny kolor Elegancko ci to idzie. , napis będziesz również drapał ? W dniu 10.06.2025 o 17:37, Bartosz Ciesielski napisał: na pewno ma inne tylne światła. Nie ma konstrukcji dachu faktycznie masz rację jak na trumpetera to jakość modelu mnie troszkę zdziwiła Pozytywnie czy negatywnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 18 Czerwca Autor Share Napisano 18 Czerwca Napis będzie jak najbardziej ale z kalkomani. Co do jakości to chyba forma ma już czasy świetności za sobą bo jest dużo nalewek i mam masę szlifowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 18 Czerwca Share Napisano 18 Czerwca W dniu 9.06.2025 o 21:43, PrzemekW napisał: Czyli musisz znać: "Powiem dziecku, powiem żonie - byłem w WOP-ie, a nie w MON-ie" 🫡. Przemek Akurat nie znam, ale za to znam inne: "sierżant z MON-u kapral z WOP-u wydymali córkę chłopu" tak mawiał do dowódców drużyn , mój szef sierżant rodem z OTK ( czyli Obrony Terytorialnej Kraju) . W dniu 10.06.2025 o 15:05, Lipstein napisał: A mój ojciec jeździł takim w Karpackiej Brygadzie. Tego nie znałem: "Powiem dziecku, powiem żonie - byłem w WOP-ie, a nie w MON-ie"; zważywszy na czasy stanu wojennego miało to dość duże znaczenie dla niektórych funkcjonariuszy tej formacji. Od tamtych czasów mój tata nawet klapek w kolorze zieleni nie ma. Muszę w końcu popełnić UAZ-a, zamiast dłubać tylko w hamerykańskich. Działaj dalej, chociaż plastik w tym modelu chyba do łatwych w obróbce nie należy. Czym ten model różni się od Zwezdy, tak w trzech zdaniach? No to musisz popełnić tego UAZ-a koniecznie w malowaniu WOP-u, pozdrów Szanownego tatusia , dobrze wiedzieć że był w "szarotkach" 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 18 Czerwca Share Napisano 18 Czerwca A to znałeś "... Ochrona granic nie płaci za nic!" i jazda na gapę tramwajkiem po Wrocławiu. Taką miał Tatuś fantazję (był na kierunku ochrona granic, WSWZ im t. Kościuszki we Wrocławiu, do 1977) Ad rem: siatka na atrapie bardzo fajna, jedyne co mnie się nie widzi to kolor silnika, taki jakiś "lotniczy" bo srebrny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 18 Czerwca Share Napisano 18 Czerwca 4 godziny temu, Lipstein napisał: A to znałeś "... Ochrona granic nie płaci za nic!" i jazda na gapę tramwajkiem po Wrocławiu. Taką miał Tatuś fantazję (był na kierunku ochrona granic, WSWZ im t. Kościuszki we Wrocławiu, do 1977) Ad rem: siatka na atrapie bardzo fajna, jedyne co mnie się nie widzi to kolor silnika, taki jakiś "lotniczy" bo srebrny Pewnie że tak, na to hasło jeździłem PKS-em z Kłodzka do domu, w 1977 roku nie było jeszcze nie było Szkoły w Kętrzynie, dlatego był taki kierunek w Zmechu. Ad rem . Bartek te siatki są z Voyagera???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 19 Czerwca Autor Share Napisano 19 Czerwca W dniu 18.06.2025 o 14:45, Lipstein napisał: A to znałeś "... Ochrona granic nie płaci za nic!" i jazda na gapę tramwajkiem po Wrocławiu. Taką miał Tatuś fantazję (był na kierunku ochrona granic, WSWZ im t. Kościuszki we Wrocławiu, do 1977) Ad rem: siatka na atrapie bardzo fajna, jedyne co mnie się nie widzi to kolor silnika, taki jakiś "lotniczy" bo srebrny Mój Tata też był na WSWZ we Wrocławiu i też lubił hasło obrona granic nie płaci za nic 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 19 Czerwca Autor Share Napisano 19 Czerwca @Adams M1A1 tak blaszka od Voyager Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 19 Czerwca Autor Share Napisano 19 Czerwca Na galeryjce miał być napis z kalkomani, ale wyszło jak zwykle jest zrobiony z blaszki fototrawionej. Silnik dostał pierwszy brud, podłoga kabiny pomalowana jest tak żeby wyglądała jak w konsekwencji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 19 Czerwca Super Moderator Share Napisano 19 Czerwca A nie lepiej galeryjkę zrobić od zera, a nie z blaszki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 19 Czerwca Autor Share Napisano 19 Czerwca (edytowane) 3 godziny temu, jawkers napisał: A nie lepiej galeryjkę zrobić od zera, a nie z blaszki? Z blaszki są tylko litery w napisie, a sama galeryjka to przerobiony wydruk od Przemka. Bo kalkomania nie pykła Edytowane 19 Czerwca przez Bartosz Ciesielski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi