Wojtek59 Napisano 13 Sierpnia Share Napisano 13 Sierpnia 11 godzin temu, caughtinthemiddle napisał: Na MW to nie wiem gdzie, ale na sPWM naprowadziłem go ongiś na właściwy kolor: https://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=3&t=88036 Udało się wejść na PWM. Tak, to ta stronka. Zrobiłem taką nalepkę na śmigło (a przy okazji, również znaczek Waltera tak na wszelki wypadek): ale w skali to bedzie miało ok. 2,5 mm po dłuższej osi (180 mm w oryginale). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 13 Sierpnia Share Napisano 13 Sierpnia Grześ - тонкая аллюзия понятна Tak by mogła wyglądać kalka 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 19 Sierpnia Autor Share Napisano 19 Sierpnia Zeszło trochę czaasu na usterzenie i owiewkę statecznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia W dniu 13.08.2025 o 18:31, Wojtek59 napisał: Grześ - тонкая аллюзия понятна Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 20 Sierpnia Autor Share Napisano 20 Sierpnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Sierpnia Share Napisano 20 Sierpnia 56 minut temu, HKK napisał: To się dzieje naprawdę! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 21 Sierpnia Autor Share Napisano 21 Sierpnia Wycięte byle jak i złożone na sucho. Pasuje. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 24 Sierpnia Autor Share Napisano 24 Sierpnia Zastrzał z jego owiewkami okazał się najtrudniejszym elementem jaki do tej pory modelowałem w Plasticity. Głównie z powodu mojej nieznajomości niektórych narzędzi. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 25 Sierpnia Autor Share Napisano 25 Sierpnia (edytowane) Stan na dziś. Jak widać, do zrobienia zostały: mechanizacja skrzydła (klapy, lotki) drzwi, okna, wnętrze kabiny drugi zastrzał podwozia, płoza ogonowa parę detali przedziału silnika i śmigło faktura powierzchni (ugięcia, wzierniki, wloty itp.) Będzie z 20-30 h pracy. Myślę, że jak dobrze pójdzie, to w jakieś 3-4 tygodnie powinienem się uwinąć. Potem jednak będe musiał zrobić wydruki, próbne montaże i poprawki. Następny miesiąc jak nic. Realistycznie, to może być gotowy na początek grudnia. Edytowane 25 Sierpnia przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Sierpnia Share Napisano 25 Sierpnia Ha! Myślałeś, że jak zmienisz tytuł to się ukryjesz 1 godzinę temu, HKK napisał: może być gotowy na początek grudnia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 26 Sierpnia Autor Share Napisano 26 Sierpnia (edytowane) Dłużej zastanawiałem się nad podziałem technologicznym podwozia. Ma być w miarę proste w montażu, ale nie nadmiernie uproszczone w detalach. I oczywiście sensownie wytrzymałe przy cienkim profilu zastrzałów bez używania specjalnej żywicy. Zaplanowałem coś takiego (brakuje jeszcze drugiego zastrzału) Zastrzały zintegrowane z połówką owiwewki, bo klejenie tego drobiazgu to byłby koszmar. Ale wobec tego, dzielona owiewka i osobne koło. A skoro osobne, to niech będzie z osią do łatwiejszego montażu. Koło trzeba niestety wkleić przed zamknięciem połówek, co utrudni malowanie. Można by oczywiście zrobić atrapę kółka, np. wklejaną połówkę, ale jakoś mnie to razi. Goleń z otworem na drut 0.6 mm. Wypozycjonowanie i wypoziomowanie tego do kadłuba może być problemem. Może ktoś ma lepszy pomysł? Edytowane 26 Sierpnia przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Sierpnia Share Napisano 26 Sierpnia 15 minut temu, HKK napisał: Zastrzały zintegrowane z połówką owiwewki, Czy będą wytrzymałe? Z dotychczasowych doświadczeń z modelami 3D odnoszę wrażenie, że jest to tworzywo bardzo kruche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 26 Sierpnia Autor Share Napisano 26 Sierpnia (edytowane) 12 minut temu, Grzes napisał: Czy będą wytrzymałe? Nie mają przenosić obciążeń. Wszystko ma się opierać na amortyzatorze z drutem w środku 12 minut temu, Grzes napisał: Z dotychczasowych doświadczeń z modelami 3D odnoszę wrażenie, że jest to tworzywo bardzo kruche To zależy od zastosowanej żywicy. Są też takie dość elastyczne i jednocześnie szczegółowe. Ale z kolei gorzej nadają się do większych elementów ze względu na skurcz. Tylko że oczywiście drukowanie modelu z kilku żywic komplikuje i podraża sam druk. Problem w tym, że świat druku żywicznego jest zdominowany przez figurkarzy, a u nich precyzyjne pasowanie elementów nie gra roli. Podobnie jest przy tworzeniu dodatków waloryzacyjnych, bo przy małych elementach można uniknąć wygięć i deformacji. Gorzej, jak trzeba wydrukować coś, co ma jednocześnie małe i duże części, ma pasować do siebie i nie być zbyt kruche. Tutaj trzeba samamu odkrywać Amerykę. Edytowane 26 Sierpnia przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Sierpnia Share Napisano 26 Sierpnia 10 minut temu, HKK napisał: Wszystko ma się opierać na amortyzatorze z drutem w środku Jasne 12 minut temu, HKK napisał: To zależy od zastosowanej żywicy. No właśnie. Miałem taki przypadek, że wiercąc ręcznie wiertełkiem mały otwór, żywica wokół odpryskiwała. W efekcie musiałem powstałą dziurę zaszpachlować i wiercić raz jeszcze, by otrzymać okrągły otworek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 26 Sierpnia Autor Share Napisano 26 Sierpnia (edytowane) Zdjęcia ze smartfona paskudne, ale sam wydruk wychodzi znośnie. A kółko się nawet obraca @socjo1kiedyś wspominał o podwoziu do RWD-5. W zasadzie mógłbym łatwo zrobić jeśli są chętni. Edytowane 26 Sierpnia przez HKK 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 26 Sierpnia Share Napisano 26 Sierpnia W dniu 25.08.2025 o 19:58, HKK napisał: Nie wiem dlaczego ten silniczek wydaje się taki jakiś mały w stosunku do kadłuba. Nie mówię, że jest źle, tylko takie mam wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 26 Sierpnia Autor Share Napisano 26 Sierpnia (edytowane) Na tym renderze rzeczywiście można mieć takie wrażenie. Ale jeśli plany są w porządku, to model też. Edytowane 26 Sierpnia przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 28 Sierpnia Autor Share Napisano 28 Sierpnia (edytowane) Ugięcia płótna delikatne, ale są. Edytowane 28 Sierpnia przez HKK 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano Sobota o 19:46 Share Napisano Sobota o 19:46 Już w domciu i naszło mnie pytanie. Czy ktoś widział jakieś sensowne zdjęcia pasów pilota ? Można by spróbować zrobić blaszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Poniedziałek o 10:08 Autor Share Napisano Poniedziałek o 10:08 (edytowane) W dniu 30.08.2025 o 21:46, Wojtek59 napisał: Można by spróbować zrobić blaszki. Pasy będę robił wydrukowane z fotelami. Na podstawie zdjęć z RWD-13, bo z RWD-9 żadnych nie widziałem. Wg. mnie na blaszki szkoda czasu i wysiłku. Efekt wcale nie wyszedłby lepszy (być może nawet wręcz przeciwnie) biorąc pod uwagę ich rozmiar i widoczność w skali 1/72. Na dodatek bardzo nie lubię zabawy z blachami. A ich zastosowanie w druku 3D jest mocno ograniczone. W zasadzie ma sens tylko do cienkich, płaskich elementów które mają być wytrzymalsze od żywicy. Wszystko co ma byc przestrzenne i grubsze niż powiedzmy 0.2 mm lepiej zrobić wydrukowane. Model skrzydła praktycznie skończony. Tutaj ew. byłoby miejsce na blaszki, ale ja się nie podejmuję. Edytowane Poniedziałek o 10:15 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano Poniedziałek o 16:43 Share Napisano Poniedziałek o 16:43 Wątpię, by pantografy mechanizmu wysuwania klap i lotek wytrzymałyby ciężar lotek/ klap. Lepiej je wydrukować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano Poniedziałek o 17:32 Share Napisano Poniedziałek o 17:32 47 minut temu, Wojtek59 napisał: Wątpię, by pantografy mechanizmu wysuwania klap i lotek wytrzymałyby ciężar lotek/ klap. Lepiej je wydrukować. A jeśli wydrukować, to chyba trzeba by było je wzmocnić - czyli zaprojektować większe niż oryginalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano Poniedziałek o 18:28 Share Napisano Poniedziałek o 18:28 8 godzin temu, HKK napisał: Wszystko co ma byc przestrzenne i grubsze niż powiedzmy 0.2 mm lepiej zrobić wydrukowane. Tutaj ew. byłoby miejsce na blaszki, ale ja się nie podejmuję. HKK - jaka grubość pantografów/ owiewek wychodzi z projektu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Poniedziałek o 18:31 Autor Share Napisano Poniedziałek o 18:31 (edytowane) Lotka i klapa mają się trzymać na wydrukowanych zawiasach które wchodzą w wycięcia (istniejące w oryginale). Zawiasy są integralne ze skrzydłem. Zawiasy mają grubość 0.25 i powinny razem spokojnie utrzymać ciężar lotki i klapy. Jedyny problem jest taki, że przy manipulacji modelem przed przyklejeniem lotki i klapy można któryś z nich łatwo ułamać. Gdyby zrobić tam wycięcia a same zawiasy wytrawić z blaszki byłoby to znacznie pewniejsze. Ale też upierdliwe w składaniu. Samo skrzydło będzie z dwóch połówek, jak w "prawdziwych" zestawach. Podział na liniach łączeń aby uniknąć zbytniego szpachlowania. W napędy klap będzie można wkleić popychacze z drutu. Takich cienkich patyczków nie ma sensu drukować. Edytowane Poniedziałek o 18:34 przez HKK 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano wczoraj o 07:05 Share Napisano wczoraj o 07:05 W dniu 26.08.2025 o 19:00, HKK napisał: o podwoziu do RWD-5. W zasadzie mógłbym łatwo zrobić jeśli są chętni. Jestem chętny. Fajnie Ci idzie ta robota. Miło popatrzeć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi