Wojtek59 Napisano 13 Sierpnia Share Napisano 13 Sierpnia 11 godzin temu, caughtinthemiddle napisał: Na MW to nie wiem gdzie, ale na sPWM naprowadziłem go ongiś na właściwy kolor: https://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=3&t=88036 Udało się wejść na PWM. Tak, to ta stronka. Zrobiłem taką nalepkę na śmigło (a przy okazji, również znaczek Waltera tak na wszelki wypadek): ale w skali to bedzie miało ok. 2,5 mm po dłuższej osi (180 mm w oryginale). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 13 Sierpnia Share Napisano 13 Sierpnia Grześ - тонкая аллюзия понятна Tak by mogła wyglądać kalka 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 19 Sierpnia Autor Share Napisano 19 Sierpnia Zeszło trochę czaasu na usterzenie i owiewkę statecznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia W dniu 13.08.2025 o 18:31, Wojtek59 napisał: Grześ - тонкая аллюзия понятна Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 20 Sierpnia Autor Share Napisano 20 Sierpnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Sierpnia Share Napisano 20 Sierpnia 56 minut temu, HKK napisał: To się dzieje naprawdę! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 21 Sierpnia Autor Share Napisano 21 Sierpnia Wycięte byle jak i złożone na sucho. Pasuje. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 24 Sierpnia Autor Share Napisano 24 Sierpnia Zastrzał z jego owiewkami okazał się najtrudniejszym elementem jaki do tej pory modelowałem w Plasticity. Głównie z powodu mojej nieznajomości niektórych narzędzi. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 25 Sierpnia Autor Share Napisano 25 Sierpnia (edytowane) Stan na dziś. Jak widać, do zrobienia zostały: mechanizacja skrzydła (klapy, lotki) drzwi, okna, wnętrze kabiny drugi zastrzał podwozia, płoza ogonowa parę detali przedziału silnika i śmigło faktura powierzchni (ugięcia, wzierniki, wloty itp.) Będzie z 20-30 h pracy. Myślę, że jak dobrze pójdzie, to w jakieś 3-4 tygodnie powinienem się uwinąć. Potem jednak będe musiał zrobić wydruki, próbne montaże i poprawki. Następny miesiąc jak nic. Realistycznie, to może być gotowy na początek grudnia. Edytowane 25 Sierpnia przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Sierpnia Share Napisano 25 Sierpnia Ha! Myślałeś, że jak zmienisz tytuł to się ukryjesz 1 godzinę temu, HKK napisał: może być gotowy na początek grudnia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Wtorek o 06:13 Autor Share Napisano Wtorek o 06:13 (edytowane) Dłużej zastanawiałem się nad podziałem technologicznym podwozia. Ma być w miarę proste w montażu, ale nie nadmiernie uproszczone w detalach. I oczywiście sensownie wytrzymałe przy cienkim profilu zastrzałów bez używania specjalnej żywicy. Zaplanowałem coś takiego (brakuje jeszcze drugiego zastrzału) Zastrzały zintegrowane z połówką owiwewki, bo klejenie tego drobiazgu to byłby koszmar. Ale wobec tego, dzielona owiewka i osobne koło. A skoro osobne, to niech będzie z osią do łatwiejszego montażu. Koło trzeba niestety wkleić przed zamknięciem połówek, co utrudni malowanie. Można by oczywiście zrobić atrapę kółka, np. wklejaną połówkę, ale jakoś mnie to razi. Goleń z otworem na drut 0.6 mm. Wypozycjonowanie i wypoziomowanie tego do kadłuba może być problemem. Może ktoś ma lepszy pomysł? Edytowane Wtorek o 06:26 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Wtorek o 06:31 Share Napisano Wtorek o 06:31 15 minut temu, HKK napisał: Zastrzały zintegrowane z połówką owiwewki, Czy będą wytrzymałe? Z dotychczasowych doświadczeń z modelami 3D odnoszę wrażenie, że jest to tworzywo bardzo kruche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Wtorek o 06:38 Autor Share Napisano Wtorek o 06:38 (edytowane) 12 minut temu, Grzes napisał: Czy będą wytrzymałe? Nie mają przenosić obciążeń. Wszystko ma się opierać na amortyzatorze z drutem w środku 12 minut temu, Grzes napisał: Z dotychczasowych doświadczeń z modelami 3D odnoszę wrażenie, że jest to tworzywo bardzo kruche To zależy od zastosowanej żywicy. Są też takie dość elastyczne i jednocześnie szczegółowe. Ale z kolei gorzej nadają się do większych elementów ze względu na skurcz. Tylko że oczywiście drukowanie modelu z kilku żywic komplikuje i podraża sam druk. Problem w tym, że świat druku żywicznego jest zdominowany przez figurkarzy, a u nich precyzyjne pasowanie elementów nie gra roli. Podobnie jest przy tworzeniu dodatków waloryzacyjnych, bo przy małych elementach można uniknąć wygięć i deformacji. Gorzej, jak trzeba wydrukować coś, co ma jednocześnie małe i duże części, ma pasować do siebie i nie być zbyt kruche. Tutaj trzeba samamu odkrywać Amerykę. Edytowane Wtorek o 06:44 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Wtorek o 06:52 Share Napisano Wtorek o 06:52 10 minut temu, HKK napisał: Wszystko ma się opierać na amortyzatorze z drutem w środku Jasne 12 minut temu, HKK napisał: To zależy od zastosowanej żywicy. No właśnie. Miałem taki przypadek, że wiercąc ręcznie wiertełkiem mały otwór, żywica wokół odpryskiwała. W efekcie musiałem powstałą dziurę zaszpachlować i wiercić raz jeszcze, by otrzymać okrągły otworek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Wtorek o 17:00 Autor Share Napisano Wtorek o 17:00 (edytowane) Zdjęcia ze smartfona paskudne, ale sam wydruk wychodzi znośnie. A kółko się nawet obraca @socjo1kiedyś wspominał o podwoziu do RWD-5. W zasadzie mógłbym łatwo zrobić jeśli są chętni. Edytowane Wtorek o 17:05 przez HKK 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano Wtorek o 18:48 Share Napisano Wtorek o 18:48 W dniu 25.08.2025 o 19:58, HKK napisał: Nie wiem dlaczego ten silniczek wydaje się taki jakiś mały w stosunku do kadłuba. Nie mówię, że jest źle, tylko takie mam wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Wtorek o 19:19 Autor Share Napisano Wtorek o 19:19 (edytowane) Na tym renderze rzeczywiście można mieć takie wrażenie. Ale jeśli plany są w porządku, to model też. Edytowane Wtorek o 19:27 przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Czwartek o 06:20 Autor Share Napisano Czwartek o 06:20 (edytowane) Ugięcia płótna delikatne, ale są. Edytowane Czwartek o 06:23 przez HKK 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano wczoraj o 19:46 Share Napisano wczoraj o 19:46 Już w domciu i naszło mnie pytanie. Czy ktoś widział jakieś sensowne zdjęcia pasów pilota ? Można by spróbować zrobić blaszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi