Skocz do zawartości

RWD-9s 1/72 3D. Dawniej:' A może wspólny projekt 3D?'

HKK

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, caughtinthemiddle napisał:

Na MW to nie wiem gdzie, ale na sPWM naprowadziłem go ongiś na właściwy kolor:
https://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=3&t=88036

Udało się wejść na PWM. Tak, to ta stronka. Zrobiłem taką  nalepkę na śmigło (a przy okazji, również znaczek Waltera tak na wszelki wypadek):

image.png.9431bfdb2560e08ffc7d46f64358b6a1.png

ale w skali to bedzie miało ok. 2,5 mm po dłuższej osi (180  mm w oryginale).

W dniu 13.08.2025 o 18:31, Wojtek59 napisał:

Grześ - тонкая аллюзия понятна 

:super::mrgreen:

• HKK changed the title to RWD-9s 3D. Dawniej:' A może wspólny projekt 3D?'

Zastrzał z jego owiewkami okazał się najtrudniejszym elementem jaki do tej pory modelowałem w Plasticity. Głównie z powodu mojej nieznajomości niektórych narzędzi.

image.thumb.png.8a739ead6d0c5193f4337b5a0a2b47a5.png

image.png.da4ccf5bfe130fa32116ed3c66c705c9.png

• Like 5

• HKK changed the title to RWD-9s 1/72 3D. Dawniej:' A może wspólny projekt 3D?'
Napisano (edytowane)

Stan na dziś. Jak widać, do zrobienia zostały:

• mechanizacja skrzydła (klapy, lotki)
  • drzwi, okna, wnętrze kabiny
  • drugi zastrzał podwozia, płoza ogonowa
  • parę detali przedziału silnika i śmigło
  • faktura powierzchni (ugięcia, wzierniki, wloty itp.)

Będzie z 20-30 h pracy. Myślę, że jak dobrze pójdzie, to w jakieś 3-4 tygodnie powinienem się uwinąć. Potem jednak będe musiał zrobić wydruki, próbne montaże i poprawki. Następny miesiąc jak nic. Realistycznie, to może być gotowy na początek grudnia.

image.thumb.png.7f3b2dd77da952e325fb09365c433dc3.png

Edytowane przez HKK
  • Like 1

Ha! Myślałeś, że jak zmienisz tytuł to się ukryjesz :chytry:

1 godzinę temu, HKK napisał:

może być gotowy na początek grudnia

image.gif.0bb95501241b3de8500dfa1654798244.gif

• Haha 1

Dłużej zastanawiałem się nad podziałem technologicznym podwozia. Ma być w miarę proste w montażu, ale nie nadmiernie uproszczone w detalach. I oczywiście sensownie wytrzymałe przy cienkim profilu zastrzałów bez używania specjalnej żywicy. Zaplanowałem coś takiego (brakuje jeszcze drugiego zastrzału)

image.thumb.png.db950a69639dbab5b53eaf5bcc334f54.png

Zastrzały zintegrowane z połówką owiwewki, bo klejenie tego drobiazgu to byłby koszmar. Ale wobec tego, dzielona owiewka i osobne koło. A skoro osobne, to niech będzie z osią do łatwiejszego montażu. Koło trzeba niestety wkleić przed zamknięciem połówek, co utrudni malowanie. Można by oczywiście zrobić atrapę kółka, np. wklejaną połówkę, ale jakoś mnie to razi. Goleń z otworem na drut 0.6 mm.  Wypozycjonowanie i wypoziomowanie tego do kadłuba może być problemem. Może ktoś ma lepszy pomysł?

image.png.132251555aef31cb0ffdebdf4c140b26.png

Edytowane przez HKK

15 minut temu, HKK napisał:

Zastrzały zintegrowane z połówką owiwewki,

Czy będą wytrzymałe?

Z dotychczasowych doświadczeń z modelami 3D odnoszę wrażenie, że jest to tworzywo bardzo kruche.

12 minut temu, Grzes napisał:

Czy będą wytrzymałe?

Nie mają przenosić obciążeń. Wszystko ma się opierać na amortyzatorze z drutem w środku

12 minut temu, Grzes napisał:

Z dotychczasowych doświadczeń z modelami 3D odnoszę wrażenie, że jest to tworzywo bardzo kruche

To zależy od zastosowanej żywicy. Są też takie dość elastyczne i jednocześnie szczegółowe. Ale z kolei gorzej nadają się do większych elementów ze względu na skurcz. Tylko że oczywiście drukowanie modelu z kilku żywic komplikuje i podraża sam druk.

Problem w tym, że świat druku żywicznego jest zdominowany przez figurkarzy, a u nich precyzyjne pasowanie elementów nie gra roli. Podobnie jest przy tworzeniu dodatków waloryzacyjnych, bo przy małych elementach można uniknąć wygięć i deformacji. Gorzej, jak trzeba wydrukować coś, co ma jednocześnie małe i duże części, ma pasować do siebie i nie być zbyt kruche. Tutaj trzeba samamu odkrywać Amerykę.

Edytowane przez HKK

10 minut temu, HKK napisał:

Wszystko ma się opierać na amortyzatorze z drutem w środku

Jasne :super:

12 minut temu, HKK napisał:

To zależy od zastosowanej żywicy.

No właśnie. Miałem taki przypadek, że wiercąc ręcznie wiertełkiem mały otwór, żywica wokół odpryskiwała.

W efekcie musiałem powstałą dziurę zaszpachlować i wiercić raz jeszcze, by otrzymać okrągły otworek.

Zdjęcia ze smartfona paskudne, ale sam wydruk wychodzi znośnie. A kółko się nawet obraca :)

PXL_20250826_164631035.thumb.jpg.d5786967f0e7691a047779e140598cf2.jpg

PXL_20250826_165138795.thumb.jpg.e83dd958949f4888d7cb7060776c69a5.jpgPXL_20250826_165206693.thumb.jpg.dff6357169d849ebda104192d78f1df8.jpg

@socjo1kiedyś wspominał o podwoziu do RWD-5. W zasadzie mógłbym łatwo zrobić jeśli są chętni.

Edytowane przez HKK
  • Like 4