Skocz do zawartości

[W] L 4500 R Maultier (Zvezda, 1/35)

Thalgonis

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka,

jak już robię jednego półgąsienicowca to można i drugiego :)

image.thumb.jpeg.45be1f1bcfa2328306cb17dc345e2be2.jpeg

Jak zwykle, „niech się mury pną do góry” :paker:

image.thumb.jpeg.a920dac7de1b8a2c5836ac325f2a64f3.jpeg

Edytowane przez Thalgonis
  • Like 3

9 godzin temu, Thalgonis napisał:

Nie planowałem… Plandeka i tyle… To malowanie x Luftwaffe, więc może jakieś beczki (mam żywiczne)

Znasz tą stronę może znajdziesz coś ciekawego ? 

Mercedes-Benz L4500R Maultier with spoked wheels

Edytowane przez bulik58
  • Thanks 1

• 3 weeks later...

Krótka piłka: jak malować wnętrze tego czegoś?

Na stronie z powyższego linku od Kolegi Bulika, widać fotkę wnętrza, tylko że jakieś to bardzo jasne... Jakby Creme Weiss :)  Albo zwykły dunkegwelb ale walnli błyskiem robiąc fotkę i tak się to to rozjaśniło :) 

W dniu 7.07.2025 o 17:24, Thalgonis napisał:

Krótka piłka: jak malować wnętrze tego czegoś?

Wnętrze szoferki maluj tak jak i na zewnątrz, czyli albo "szary", albo "żółty". 

• Thanks 1

1 godzinę temu, Thalgonis napisał:

Nic dziwnego, że musi naprawiać, skoro jeździ bez głowy... :haha:

To nim napisano tą książkę i nakręcony film?:hmmm:

Jeździec bez głowy i inne opowiadania - Irving Washington - książka

• Haha 1

Czołem!

Świetny temat! Dawno temu polepiłem to coś. W miarę dobrze się skladał i raczej nie było problemów. 

Mój jest Panzergrau i stał kiedyś w galerii.

Sorry za zaśmiecanie wątku. 

Mariusz

mb07.jpg

• Like 5

Jeśli figurka ma spodnie na szelkach, to nie potrzebny jest jej pas. Zresztą chyba starałeś się tutaj zasymulować pas główny o szerokości 45mm, który standardowo był skórzany i miał dużą metalową klamrę. Tych pasów nigdy nie używano do spodni. Do tego służyły jeśli już przydziałowe paski parciane, ze skórzaną regulacją i małą klamerką drutową, jak na zdjęciu. Ale tak jak mówię- albo szelki, albo pasek :)

Zrzut ekranu 2025-07-10 115000.png

• Like 2

8 minut temu, PiterATS napisał:

Ale tak jak mówię- albo szelki, albo pasek

A co jeśli koleś wpadł na pomysł, żeby nosić szelki i pasek ? Być może nieregulaminowo, ale jednak mogło się zdarzyć.

32 minuty temu, _OldMan_ napisał:

A co jeśli koleś wpadł na pomysł, żeby nosić szelki i pasek ? Być może nieregulaminowo, ale jednak mogło się zdarzyć.

Owszem w teorii mogło, ale w praktyce niekoniecznie. Wnioskuję tak po swoim wieloletnim doświadczeniu w rekonstrukcji historycznej i tysiącach przejrzanych zdjęć z epoki.

Panowie, będą i paski i szelki (czyli SF jak to u mnie) :)  Z prostego powodu: figurka miała wyraźnie zarysowany pasek z dużą klamerką - tak jak pisał Piter - oraz luźno spuszczone szelki (dobrze, że nie spodnie). Szlifowanie tego i od nowa rzeźbienie figurki to nie mój poziom, sorka.

Ale dziękuję za zwrócenie uwagi :)

Godzinę temu, Thalgonis napisał:

Panowie, będą i paski i szelki (czyli SF jak to u mnie) :)  Z prostego powodu: figurka miała wyraźnie zarysowany pasek z dużą klamerką...

Może ten pas z klamrą nie rzucałby się aż tak w oczy, gdybyś wykonał go w kolorze cielistym :haha:

• Haha 1

16 godzin temu, Thalgonis napisał:

Dlatego twój będzie miał normalną głowę a nie dynię , a tak na poważnie to  ten gwiazdor będzie miał plandekę czy też gołą pakę?  Jeśli z plandeką to masz prawie za darmo fajne zapinki chyba że była to linka puszczona przez oczka  i wiązana z tylu pojazdu

QTSQR35018 1:35 Quinta Studio 3D Decal - Straps for Canvas Cover Type B - Picture 2 of 4QTSQR35018 1:35 Quinta Studio 3D Decal - Straps for Canvas Cover Type B - Picture 3 of 4

To nie siłownik. To normalny zwykły zbiornik na sprężone powietrze, a i owszem do hamulców 

Mariusz

Raczej powinien być w kolorze podwozia

• Like 1
  • Thanks 1

14 minut temu, marioba napisał:

To nie siłownik. To normalny zwykły zbiornik na sprężone powietrze,

no tak, możesz mieć rację, Air cylinder" tłumaczy się na język polski jako "siłownik pneumatyczny" lub "cylinder pneumatyczny". Oba te terminy są poprawne i odnoszą się do urządzenia, które wykorzystuje sprężone powietrze do generowania ruchu liniowego. Innym, rzadszym tłumaczeniem może być "pojemnik ze sprężonym powietr zem", ale to odnosi się bardziej do samej konstrukcji i nie oddaje w pełni funkcji urządzenia

• Haha 1

10 godzin temu, Thalgonis napisał:

Panowie, będą i paski i szelki (czyli SF jak to u mnie) :)  Z prostego powodu: figurka miała wyraźnie zarysowany pasek z dużą klamerką - tak jak pisał Piter - oraz luźno spuszczone szelki (dobrze, że nie spodnie). Szlifowanie tego i od nowa rzeźbienie figurki to nie mój poziom, sorka.

Ale dziękuję za zwrócenie uwagi :)

Ja sam od razu bym to poprawiał, ale z drugiej strony szanuję za zdrowe podejście na luzie do sklejania :)

• Like 1