borecki Napisano 29 Listopada 2008 Share Napisano 29 Listopada 2008 (edytowane) Witam! To mój pierwszy post na forum. Prawdę mówiać wracam do modelarstwa po 5 latach, o ile można nazwać było to modelarstwem;p Robiłem pancerkę z IIww, ale tylko przy użyciu podstawowych farbek i pędzelka, nie wiedząc wogóle, że są jakieś inne techniki;) Postanowiłem "zrobić" na nowo mój ulubiony model - Panzer IV G. Prosiłbym o konstruktywne uwagi - pierwszy raz stosuję różne techniki, środki i narzędzia... 1. model gdzie się dało przeszlifowałem i szpachlowałem - ie wszędzie dotarłem 2. Przy użyciu pistoletu natryskowego Revella (na aerograf narazie czekam, aż przyjdzie..) pomalowałem model na nowy - położyłem jako podkład olejnego Humbrola 93 (dwie warstwy), następnie akryly Pactry Africa Yellow 3. Obicia - Humbrol: stalowy metalizer + czarna farba, nakładanie pędzelek i gąbka; do tego jeszcze tłumik A tu przymiarka płyt bocznych, których jeszcze nie robiłem... do tego zawieszenie trzeba pomalować. Do efektu końcowego chciałbym dodać jeszcze kanistry oraz jakieś skrzynie, może walający się karabin maszynowy i koła zapasowe;) Edytowane 29 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 29 Listopada 2008 Share Napisano 29 Listopada 2008 Twój ulubiony Ausf. G, a widzę Ausf. H Tłumik wygląda jak futrzak, widzę też ślady po wypychaczach na tylnej płycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borecki Napisano 29 Listopada 2008 Autor Share Napisano 29 Listopada 2008 Faktycznie H ... nie wiem czemu napisałem G ;/ Już zmieniłem, dzięki za czujność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viehu Napisano 29 Listopada 2008 Share Napisano 29 Listopada 2008 Zdradź, dla czego pomalowałeś go na taki kolor?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[EC]Duke Napisano 29 Listopada 2008 Share Napisano 29 Listopada 2008 Ogólnie ok, ale tłumik to wyglada jakby leżał wpierw na złomowisku wg mnie warstwa farby jest za duża, detale Ci sie nieco pozalewały. Będziesz robił łosza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 29 Listopada 2008 Share Napisano 29 Listopada 2008 Podoba mi sie - trzeba brac poprawke ze to wprawka. Nastepne beda jeszcze lepiej zrobione. Krotko - tak trzymaj. bo kurs jest dobry. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borecki Napisano 29 Listopada 2008 Autor Share Napisano 29 Listopada 2008 Chodzi o rodzaj maskowania, czy może o odcień? Jesli to pierwsze, to dlatego, że w tej chwili nie mam aerka do malowania czegoś bardziej szzcegółowego, a chciałem po prostu pobawić się innymi efektami - jak napisałem, to jest model, który za młody skleiłe, zostawiając masę niedoróbek, błędów, dziur, kleju, itp do których nie dotarłem już... A co do pustynnego, to zawsze podobały mi się czołki Afirka Corps Odcień - nie wiem, eksperyment? Warstwa farby duża, bo pistolet natryskowy nie kładzie tak fajnie farby... a niestety musiałem kłaść na stare maskowanie, które było pędzlem robione;/ Będę po sidoluxie robić filry, washe itp - eksperymentuje ile się da;p A jak obicia? Nie za jasne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 29 Listopada 2008 Share Napisano 29 Listopada 2008 O ile wiem to ausf H nigdy do Afryki nie dotarły... To już prędzej we Włoszech możliwe że był taki kamo. Jako że zaczynasz to całkiem nieźle Ci to wyszło. Z aerkiem pewnie będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 29 Listopada 2008 Share Napisano 29 Listopada 2008 (edytowane) położyłem jako podkład olejnego Humbrola 93 (dwie warstwy), następnie akryly Pactry Africa Yellow Po co 2 warstwy? Przez to na modelu jest za dużo farby, grubo jest. Widać to na drugim zdjęciu... Warstwa farby duża, bo pistolet natryskowy nie kładzie tak fajnie farby... a niestety musiałem kłaść na stare maskowanie, które było pędzlem robione Wystarczyło wsadzić model do Cleanuxa Edytowane 29 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viehu Napisano 29 Listopada 2008 Share Napisano 29 Listopada 2008 O ile sie nie mylę to we Włoszech takie malowanie miały pojazdy ewakuowane z afryki, a w afryce nie było Pz VI H i to z schurzen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borecki Napisano 29 Listopada 2008 Autor Share Napisano 29 Listopada 2008 położyłem jako podkład olejnego Humbrola 93 (dwie warstwy), następnie akryly Pactry Africa Yellow Po co 2 warstwy? Przez to na modelu jest za dużo farby, grubo jest. Widać to na drugim zdjęciu... Warstwa farby duża, bo pistolet natryskowy nie kładzie tak fajnie farby... a niestety musiałem kłaść na stare maskowanie, które było pędzlem robione Wystarczyło wsadzić model do Cleanuxa dzięki:) zapamiętam na przyszłość, ale już teraz nie będę ściągać tej farby... w planach po tej Panzer IV jest kolejna, ale już porządnie od podstaw. O ile sie nie mylę to we Włoszech takie malowanie miały pojazdy ewakuowane z afryki, a w afryce nie było Pz VI H i to z schurzen. dobrze, że mówicie.. za bardzo uwierzyłem instrukcji czy macie jakieś stronki z opisem do Panzer IV, żebym dobrał dobre oznaczenia do tego maskowania? Albo żebym mógł zagłębić się w temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viehu Napisano 29 Listopada 2008 Share Napisano 29 Listopada 2008 viewtopic.php?t=729 np tutaj http://www.google.pl/ albo tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek ! Napisano 29 Listopada 2008 Share Napisano 29 Listopada 2008 ...dobra, ale... Jakiej firmy i w jakiej skali jest ta "pancer-czwórka" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borecki Napisano 29 Listopada 2008 Autor Share Napisano 29 Listopada 2008 Italerka, 1:35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 29 Listopada 2008 Share Napisano 29 Listopada 2008 Nie będę się zaznaczał, że mylisz wersje (Ausführung) Pzkpfw IV, ani też, że mylisz okres z jakiego pochodzi czołg... Krótka i prosta rada, model wrzuć do Cleanluxa, i zacznij malowanie od nowa. Radzę daj sobie spokój z tzw. pistoletem natryskowym. Może się nadaje do malowania prawdziwego czołgu, ale na pewno nie do malowania miniatury. Tani i prosty aerograf można kupić za niewielkie pieniądze a efekt będzie dużo lepszy. Kwestia korozji na tłumiku - stanowczo za duża, takowy tłumik po prostu by się rozsypał... Aha osłony (Schürzen) są za grube. Generalnie najlepiej je kupić w postaci PE, albo samemu wykonać z blaszki np. puszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi