szlachcik1 Napisano 7 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2008 Podwozie na dzień dzisiejszy gotowe, jak już zrobię i pomaluje cały model to na zakończenie dojdą małe poprawki do całości.Kolorów nowych nie kupuje (zielonego), będe je mieszał aż wyjdą jakieś przyzwoite: Przymiarka pancerza, widać że szpachli troszeczkę pójdzie: Zastanawiam się nad gąskami, gumowe czy plastiki? Hmmm, mam jeszcze czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 8 Grudnia 2008 Share Napisano 8 Grudnia 2008 Jak maja być w błocku, to zasadniczo ważne by dobrze leżały. Jesli widoczne,stanowczo plastik. Coś to podwozie - jednokolorowousyfione Lepiej zrobić te poprawki teraz, póżniej może być problem z dojściem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 8 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2008 Jak maja być w błocku, to zasadniczo ważne by dobrze leżały. Błota ma być odrobina, nie chce spierdzielić modelu i go całego zabagnować Jesli widoczne,stanowczo plastik. Zastanawiałem się nad plastikiem ale robiłem przymiarkę do gumowych a gumowe na sucho przykładałem do modelu i boję się by nie zabrakło tych ogniw przy robieniu małych "zwisów" nad kołami podtrzymującymi, wprawdzie z gumowych też można je zrobić ale są faktycznie biedniejsze... Coś to podwozie - jednokolorowousyfione Na razie to tylko okurzenie Lepiej zrobić te poprawki teraz, póżniej może być problem z dojściem.pozdrawiam Racja. I tak na razie stoje z robotą i czekam, może w końcu przyjdzie to wnętrze, daje mu 2 dni dzięki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 Szlachcik1 a lufkę będziesz w nkm wymieniał ? Skoro nie wnętrze to zrujnuj się chociaż na to, to koszt zdaje się 8 zł. Warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BART Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 Zgadzam się z kolegą Jendrass1'em że skoro rezygnujesz z wnętrza to zadbaj o wygląd zewnętrzny . Nie potrzebny taki pośpiech bo konkurs dopiero ruszyl a do zakończenia go jest jeszcze sporo czasu a chyba lepiej poczekać na listonosza i wykonać wnętrze które napewno wzbogaci twój model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 9 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2008 Już nawierciłem otwór wylotowy w 20mm działku i ładnie wypiłowałem, ale skoro tak nalegacie to rozejże się za lufką, choć model miał być z pudła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 ale skoro tak nalegacie to rozejże się Panie szlachcic, Pan będziesz uważniejszy nieco w ortografii i gramatyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 9 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2008 Przepraszam ale może jestem dyslektykiem, coś taki wrażliwy, ciekawe ile Ty byków porobiłeś przy pośpiechu gdzie Ty znalazłeś ją za 8 zeta bo na pewno nie w sklepach hobbysta i moje hobby, a jeśli chodzi Ci o tą z GMP to jest dziadowska bo drewniana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 http://www.jadarhobby.pl/armo-35708-flak-metalowa-lufa-p-877.html ciut droższa ale jest. Teraz to każdy jest dyslektykiem to żaden argument, a tym bardziej powód do chwaleni się. Wystarczy pomyśleć lub patrzeć co przeglądarka podkreśla czerwonym wężykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 10 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2008 Teraz to każdy jest dyslektykiem to żaden argument Napisałem że "może jestem", czytaj uważnie. Po dłuuuugim zastanowieniu mógłbyś z kontekstu wywnioskować że pisałem w pośpiechu ale cóż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 10 Grudnia 2008 Share Napisano 10 Grudnia 2008 Dobrze, że nie napisałeś "morze jestem" ;) było by weselej :P Dobra, nie naburmuszaj się już, nic wielkiego, tylko pilnuj takich rzeczy po oczy bolą. Włącz sobie autokorektę w przeglądarce i problem zniknie. A tak w kwestii modelu, będzie metalowa lufka czy nie ? Daj cynk na priv co dłubiesz teraz, postaram Ci się podesłać fotki detali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 10 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2008 Dobra ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 10 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2008 tylko pilnuj takich rzeczy po oczy bolą. lepiej by było "Bo" mistrzu, dobra jak by co to dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 10 Grudnia 2008 Share Napisano 10 Grudnia 2008 heheh ok remis, w każdym razie pomogę jak mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 15 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2008 Lufa już zamówiona, tym czasem całość sklejona (bez wnętrza) i zacząłem powoli dorabiać nity, sęk w tym że nie mam wiertarki więc prace idą jak idą, jeszcze trochę zostało... Uff. Mój jeż: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 15 Grudnia 2008 Share Napisano 15 Grudnia 2008 Skomplikowałeś sobie pracę, no chyba że masz w tym wykonaniu zamierzony cel(drut,zamiast plastiku), a masz ? Jeśli tak, opisz jaki. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 16 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2008 Czemu skomplikowałem? Właśnie to jest plastik zamiast drutu. Rozgrzany i rozciągnięty fragment, powklejany w dziury zrobione końcówką skalpela. Będzie się dobrze szlifować by zaokrąglić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 Problem w tym, że taka rozciągnięta ramka nie ma w całości takiej samej grubości (ale mi się rymło!). Nity mogą wyjść nierówne, trzeba uważać. Możę postaraj się zakupić odpowiedni drucik (sklep elektryczny). Kupa pracy przed Tobą, ale trzymam kciuki. W moich teksach nie mam żadnego z poprawionymi nitami, aż się wstyd przyznać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 Ehh, czy będzie czas, że ktoś zbuduje wreszcie żywicznego TKSa albo może dobrej jakości plastikowego? Można też tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 16 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2008 (edytowane) Ehh, czy będzie czas, że ktoś zbuduje wreszcie żywicznego TKSa albo może dobrej jakości plastikowego? A może Ty będziesz tym pierwszym? Jendrass wiem o co Ci chodzi z tą grubością i zapewniam że staram się jak mogę by były równe, zbyt cienkie odcinam i wywalam, a nawet jak by się kilka zdarzyło za grubych to żaden problem by pomniejszyć, żyletka do ręki, papier ścierny i do roboty... Nawet miałem ostatnio myśli samobójcze i podjąłem rozważania nad spiłowaniem wszystkich nitów producenta i zrobieniu wszystkich swoich ale zobaczymy. Mam prośbę, wrzuciłbyś swoje tankietki na forum Edytowane 16 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 To nie mój model, oczywiście i niestety nie znam się na budowie modeli żywicznych. Potrafię tylko odlewać z żywicy. Pozdrawiam i udanych prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 Nawet miałem ostatnio myśli samobójcze i podjąłem rozważania nad spiłowaniem wszystkich nitów producenta i zrobieniu wszystkich swoich ale zobaczymy. Spodobało Ci się co ? To może w moich też zrobisz co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 16 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2008 A jednak znalazłem Twoją relacje z budowy TKS-D z działem Bofors 37mm z marca tego roku na innym forum. Model średnio Ci wyszedł szczerze mówiąc zwłaszcza malowanie pędzlem... Widać wiele niedociągnięć przy łączeniach płyt wewnątrz a kolor wnętrza jest z nieba wzięty? Mam nadzieje że Twój warsztatowy PZInż 222 wyjdzie Ci niebo lepiej, szkoda by taka robota poszła na marne Wracając do mojego TKS to już plastikowe "igły" przyklejone po drugiej stronie, niedługo obcinanie szlifowanie i nowe zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 Model średnio Ci wyszedł szczerze mówiąc zwłaszcza malowanie pędzlem... Widać wiele niedociągnięć przy łączeniach płyt wewnątrz a kolor wnętrza jest z nieba wzięty? Wiem, za bardzo chciałem go "już zrobić". Pospieszyłem się z wykończeniami, a zwłaszcza z malowaniem. Kolor wnętrza a Ty wiesz jaki był dokładnie ? :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 16 Grudnia 2008 Share Napisano 16 Grudnia 2008 Właśnie to jest plastik zamiast drutu zmyliły mnie jasne końcówki i "niepewne" zdjęcie, myślałem że to metal;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi