Leszek.Sz. Napisano 4 Grudnia 2008 Autor Napisano 4 Grudnia 2008 ArmiA- dzięki, te plany z airwar mam, trochę poszukałem niewiele tego ale coś mam. Do świąt czapla na razie leżakuje. Pozdrawiam Cytuj
wodzik730 Napisano 4 Grudnia 2008 Napisano 4 Grudnia 2008 Eh wspomnienia..... Powtórzę to co i inni, ale super, że ruszyłeś ten model. Z tego co pamiętam, to dawno temu gdzieś czytałem, że w tym modelu trochę skopali kształt steru kierunku. Mogę się mylić bo to na prawdę dawno temu było, ale sprawdź sobie to z jakimś planem. Powodzenia przy montażu skrzydeł z kadłubem Cytuj
tees Napisano 4 Grudnia 2008 Napisano 4 Grudnia 2008 Patyk. Posłałem tobie wczoraj co nieco na maila - Leszek coś tam. Sprawdz sobie., Może się prtzyda. Pozdrawiam Cytuj
tepe31 Napisano 5 Grudnia 2008 Napisano 5 Grudnia 2008 HAHA!!!! Niedawno popełniłem ten model.... Kupa pracyi nerwów ze skrzydłami..... tylko kropelka dawała radę.... wszystkie inne cyjanoakryle za wolne..... udał się!! i........... pech.... spadł z półki i się roztrzaskał zanim zdążyłem się nacieszyć! a wcześniej (w czasach szkolnych) nieudało mi się ich kilka....No cóż życzę Ci powodzenia ze skrzydłami i zabezpiecz model żeyś nie cierpiał jak ja....... Cytuj
Gerd Napisano 6 Grudnia 2008 Napisano 6 Grudnia 2008 Szukam rysunków, zdjęć obu kabin jak ktoś ma to poproszę na: Leszek.szopieray@vp.pl Próbuję Ci wysłać poważne plany LWS Czapla, ale poczta odsyła mi zwrot, czy to na pewno właściwy adres? Cytuj
jachud3 Napisano 6 Grudnia 2008 Napisano 6 Grudnia 2008 vp.pl to adres OnetPoczty wiem bo sam mam końcówkę vp.pl Cytuj
Leszek.Sz. Napisano 7 Grudnia 2008 Autor Napisano 7 Grudnia 2008 Zająłem się pasowaniem połówek kadłuba i usuwaniem niezliczonej ilości nadlewek i innych parchów z powierzchni elementów. Mój optymizm rozwiał się po przeanalizowaniu planów (Dzięki Gerd i Tees ) wychodzi na to że trzeba zrobić wszystko od podstaw ( a na takie akcje to ja nie mam czasu i umiejętności) Najbardziej osłabia mnie ten element - wytłoczenia na osłonie silnika. Będę musiał to chyba zeszlifować i zrobić nowe ( 18 wytłoczeń jak zrobić żeby wszystkie były równe?) A tak wygląda koło Kupię jeszcze jeden zestaw ZTS ale z ostatnich lat ze względu na kalki no i może podmienie część elementów. Na razie to czarno widzę naszą poczciwą Czaple. Pozdro Cytuj
mart72 Napisano 7 Grudnia 2008 Napisano 7 Grudnia 2008 Najbardziej osłabia mnie ten element - wytłoczenia na osłonie silnika. Będę musiał to chyba zeszlifować i zrobić nowe ( 18 wytłoczeń jak zrobić żeby wszystkie były równe?) Może zeszlifuj po jednej stronie, a dołóż szpachli po drugiej? Nie, chyba łatwiej wszystko spiłować Cytuj
Kiemlicz Napisano 7 Grudnia 2008 Napisano 7 Grudnia 2008 Kupię jeszcze jeden zestaw ZTS ale z ostatnich lat ze względu na kalki no i może podmienie część elementów Nie kupuj tego co obecnie można dostać w sklepach Wszystkie mniejsze elementy w dzisiejszych Czaplach to dosłownie bezkształtna masa tworzywa. Lepiej zapoluj na kolejny, starszy zestaw na Allegro. Jeśli interesują Cię tylko kalki, daj znać na PW. Mam Czaplę, rocznik 2007 i nie zamierzam już jej budować. kalkomanie mogę Ci sprezentować Powodzenia i cierpliwości. Cytuj
Leszek.Sz. Napisano 7 Grudnia 2008 Autor Napisano 7 Grudnia 2008 mart72- spróbuję tak zrobić Kiemlicz- dzięki za propozycję z kalkami, jak dojdę do etapu kładzenia kalek to się zgłoszę. Cytuj
ArmiA Napisano 7 Grudnia 2008 Napisano 7 Grudnia 2008 Patyk, co do osłon, myślałeś o odlewie? Robisz jedną, robisz formę z silikonu i zalewasz całość podgrzanym distalem. Potem tylko odczyścić i przykleić. Z kołem faktycznie ciężka sprawa, ale nie ma się co poddawać. Widzę, że kołpak nie jest w zbyt kiepskim stanie, a oponę, gdyby ją odpowiednio zabrudzić, można by ucharakteryzować na mocno wyeksploatowaną Cytuj
Leszek.Sz. Napisano 8 Grudnia 2008 Autor Napisano 8 Grudnia 2008 Na razie muszę przemyśleć sprawę, czy robić ją dalej w takiej wersji z pudełka czyli koszmarek z PRL ( 25 lat temu mi to nie przeszkadzało ) czy dorabiać większość elementów, ale wtedy do 3 kwietnia marne szanse z zakończeniem tej modelarskiej 'zemsty Jaruzelskiego' Cytuj
Mipan Napisano 8 Grudnia 2008 Napisano 8 Grudnia 2008 Ja bym spróbował nabić koło na jakiś pręt wkręcił w wiertarkę włączył i przycisnął papierem ściernym delikatnie.Na komiec można podgrzać kawałek opony i zrobić coś jakby było trochę mało powietrza.Tylko delikatnie aby nie wyszedł kapeć. Cytuj
Kermit Napisano 8 Grudnia 2008 Napisano 8 Grudnia 2008 Na komiec można podgrzać kawałek opony i zrobić coś jakby było trochę mało powietrza.To się nazywa imitacja ugięcia opony. ;) Pozdrawiam Cytuj
Mipan Napisano 8 Grudnia 2008 Napisano 8 Grudnia 2008 Właśnie o to mi chodziło A jeszcze wpadłem na jeden pomysł.Można całkiem rozwiercić kołpak do krawędzi opony i pokusić się o zrobienie samemu kołpaka. Cytuj
TankRed1070 Napisano 9 Grudnia 2008 Napisano 9 Grudnia 2008 Najbardziej osłabia mnie ten element - wytłoczenia na osłonie silnika. Będę musiał to chyba zeszlifować i zrobić nowe ( 18 wytłoczeń jak zrobić żeby wszystkie były równe?) A jak w ogóle wygląda ten silnik z przodu? Pamiętam następującą rzecz: kleiłem ten model wspolnie z ojcem (mój pierwszyw życiu) coś ok. 1980 roku. Potem po kilku natach, gdy już sam kleiłem nabyłem jeszcze jedną czaplę dorogą kupna w celu sklejenia i pomalowania, gdzieś powiedzmy koło roku 1987. To było już po premierze Łosia. Chciałem mieć kolekcję '39. Okazało się, że silnik w tym nowo zakupionym to była taka straszliwa potworrna kicha że aż musiałem wykorzytsać tamten ze starego modelu (wówczas już wraka) żeby to jakoś wyglądało. Z Twojego In-box-a nie widzę która "wersja" jest w tym zestawie... Pozdrawiam i trzymam kciuki bo dla mnie tak jak wielu tutaj to absolutny powrót do korzeni. Cytuj
Gerd Napisano 9 Grudnia 2008 Napisano 9 Grudnia 2008 muszę przemyśleć sprawę, czy robić ją dalej w takiej wersji z pudełka czyli koszmarek z PRL ( 25 lat temu mi to nie przeszkadzało ) czy dorabiać większość elementów, Bój się Boga! Nie rób dziadostwa! Sztukę z pudełka każdy odwalił, a "Czapla" wysokich lotów to obiket westchnień wszystkich którym się "nie chciało". No cóż każdy niesie swój krzyż. Cytuj
wojtas Napisano 9 Grudnia 2008 Napisano 9 Grudnia 2008 Odnośnie osłony silnika można pocienić od środka a następnie rozciąć w miejscu przesunięcia i skleić na nowo Cytuj
Leszek.Sz. Napisano 9 Grudnia 2008 Autor Napisano 9 Grudnia 2008 Dzięki za wskazówki, muszę kupić na allegro drugą Czaplę i to jak najstarszą (poniżej 1982 roku) i zrobić kompilację z tą którą mam. Przez chwilę myslałem o blaszce fototrawionej ale na razie odstąpiłem od zakupu (30 zł + przesyłka). Na razie próbuję wykorzystać cylindry od silnika z P-7A do Czapli. Zdjęć na razie nie będzie bo tak naprawdę wezmę się za nią po świętach. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi