tees Napisano 6 Marca 2010 Autor Share Napisano 6 Marca 2010 (edytowane) Czołem modelarze. Po długiej nieobecności na forum i jeszcze dłuższej przerwie w dłubaniu modeli chciałbym powrócić do relacji z budowy antka. W czasie tego roku który upłyną od mojego ostatniego wpisu w tym temacie naprawde niewiele zrobiłem. Zebrałem tylko kadłub i skrzydła do kupy noi narzuciłem pół puszki szpachlówki by wszystko wyrównać.Piszę puszki bo przekonałem się do szpachlówki Novol -Finish i tylko nią wykonuje szpachlowania. Mam nadzieje że nic nie stanie na przeszkodzie by teraz już go dokończyć i sukcesywnie zdawać wam relacje z postępów w pracy.Sentyment do tej konstrukcji sprawia że w poczekalni już jest Atek z Amodelu w 1/144 noi czekam na większego brata w 1/48 z Valomu. A stan antusia na dzień dzisiejszy Pozdrawiam. Edytowane 6 Marca 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 Witaj tees! No, powiem szczerze, wnętrze robi wrażenienie! Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 8 Marca 2010 Autor Share Napisano 8 Marca 2010 Witajcie. Wreszcie przez sobote i niedziele udało mi się co nieco podłubać przy antku.Zrobiłem co prawda niewiele bo tylko zastrzały ,podpórki pod statecznik poziomy, owiewki popychaczy lotek i klap i zająłem się powierzchniami sterowymi ( głównie nadanie im odpowiedniego kształtu). Największy problem powstał w tylnym usterzeniu kiedy według planów zrobiłem szczeliny na zawiasy. Na fotach widać jak nierówno są wykonane tłoczenia. By z tego problemu wyjść trzeba by było zrobić stery wysokośći od podstaw lub zaszpachlować całość i na nowo zrobić te przetłoczenia. Ja z tego jednak zrezygnowałem gdyż po pomalowaniu i tak to się zgubi. Ale mam jeszcze następny problem. W zasadzie na tym etapie już powinienem zdecydować jaki egzemplarz mam odzwierciedlić w malowaniu. W grę wchodzi SP-ANI i SP-ANV. Samoloty te różnią się pewnymi szczegółami i z tąd ten dylemat. O wojskowym mundurku też myślałem ale wolałbym cywila. Wnętrze jest standardowe do wersji TD. A oto co wydłubałem: Widać już że Antek nabiera kształtów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 15 Marca 2010 Autor Share Napisano 15 Marca 2010 Prace nad Antkiem idą pełną parą . Oto co udało mi się zrobić przez ostatni tydzień: drobnica- wyposażenie kokpitu: Zacząłem też walke z blaszkami. Osłona kabiny pilotów przyklejona ale czeka mnie szklenie i dopasowanie górnej części kokpitu. W miarę obeszło się bezboleśnie czego nie mogę powiedzieć o slotach. Wyprofilowanie tych elementów zeżarło mi trochę nerwów a i efekt nie jest taki jak bym chciał. Oto co z tego wyszło: Niestety trzeba było uciąć uszy na wrędze w kabinie bo ni jak nie mogłem przez nie dopasować ramy kokpitu ale zrobię je od nowa nieco mniejsze i dopasowane do ramy. Dalej nie wiem jakie wybrać malowanie. może coś doradzicie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 16 Marca 2010 Share Napisano 16 Marca 2010 mocowałem się kiedyś z tą kabiną, skończyło się na vacu z Pavli. Powodzenia w każdym razie przy "szkleniu", chętnie podpatrzę jakąś naukę na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 28 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2010 Witam. Relacja znowu trochę zdechła na jakiś czas ale nie myślcie że próżnowałem.Skończyłem chyba najgorszy etap prac przy antusiu i etap którego najbardziej się bałem. Oszklenie ramy którą wkleiłem przed poprzednią relacją poszło gładko. Trochę docinania i po kłopocie. Do pasowanie górnej części, tej kopulastej, to już stało się wyzwaniem. Dobrze że miałem kabinke vacu bo inaczej bym na tym etapie poległ. Wyciołem z niej tą kopulastą część. Myślałem że po kłopocie. Ale nie. Dopasowanie tego do reszty przyprawiało mnie o palpitacje serca. Jakich wspomagaczy ( słownych oczywiście ) używałem przy tej robocie to nie przytocze z oczywistych względów. Jakoś to w końcu skleciłem.Teraz to już same przyjemne prace mnie czekają. Chyba. Mam nadzieje. Jak wyszło widać na fotach. Trochę na niektórych widać jakby szybki były zabrudzone, ale to są refleksy powstałe przy robieniu zdjęć. Szybki są w miarę przejrzyste i czyste. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 30 Kwietnia 2010 Share Napisano 30 Kwietnia 2010 no PIĘKNIE!, mnie ta ramka wykończyła.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 3 Maja 2010 Autor Share Napisano 3 Maja 2010 Witam. Prace przy Antku znowu trochę się posunęły do przodu. Postanowiłem zrobić osłone silnika ze wszystkimi dodatkami i potem taką gotową już wkleić w model. Klapki wentylacyjne musiałem zrobić samodzielnie ponieważ te zestawowe Parta były żle oznaczone. Te nieco większe przyciołem bo myślałem że są za duże natomiast te mniejsze były za małe. Mniejsze mialy iść do górnych wylotów a małe do dolnych. Oznaczone w instrukcji były odwrotnie. Ja oczywiście nie poatrzyłem bo poco . A tak wyszla: Silnik z dodatkami terz wygląda nieżle: Noi koła też ulepszone blaszkami: I to narazie bylo by na tyle . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 3 Maja 2010 Share Napisano 3 Maja 2010 Profesjonalnie wykonane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 3 Maja 2010 Autor Share Napisano 3 Maja 2010 Dzięki Leszku za pochwałe ale jeszcze chyba nie czas na wiwaty bo nie wiadomo co stać się jeszcze może po drodze. Nadal nie wiem w jakim malowaniu go zrobić . I tu mam zagwozdke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 3 Maja 2010 Share Napisano 3 Maja 2010 Dzięki Leszku za pochwałe ale jeszcze chyba nie czas na wiwaty bo nie wiadomo co stać się jeszcze może po drodze. Nadal nie wiem w jakim malowaniu go zrobić . I tu mam zagwozdke. Przyjemnie popatrzeć na starszego "brata" w mniejszej skali , chwalić należy zawsze ,dobre słowo czasami znaczy bardzo wiele , nasza pasja nikomu nie szkodzi , czasami tylko rodzinie że jesteśmy nieobecni. Podziwiam , dalej i nic się nie stanie zawsze można tylko poprawić na lepiej. Nie popełnia błędów ten , który nic nie robi Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 5 Maja 2010 Share Napisano 5 Maja 2010 Piękna i precyzyjna robota Widok zapiera dech w piersiach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 17 Maja 2010 Autor Share Napisano 17 Maja 2010 Witam . Relacja znowu trochę podupadła więc czas ją znowu zaktualizować. W ostatnim okresie miałem trochę więcej wolnego czasu więc robota przy antusiu się posunęła do przodu. Jak widać na fotkach dorobiłem własnoręcznie trochę detali gdyż te zestawowe to raczej nie przypominały oryginałów. Głównie chodzi o detale podwozia i ich zamocowanie do kadłuba. Tylny widelec koła podporowego musiałem zrobić od podstaw bo modelowe to raz że było koło odlane razem z widelcem to jeszcze za cienkie. Samo koło też poszerzyłem poprzez rozcięcie na dwie połówki i wklejenie odpowiedniej grubości plastiku do środka,następnie sklejenie do kupy no i szlifowanie. Na samym kadłubie dorobiłem osłone rury wydechowej,wszelkiego rodzaju klapki i wzierniki .Poszczególne elementy modelu powklejałem w odpowiednie , uprzednio przygotowane miejsca. Teraz zostało mi tylko omaskowanie oszklenia i malowanie. I dalej jestem nie zdecydowany jakie wybrać. Ewentualnie w zależności na jakie się zdecyduje to zostanie do dorobienia wlot powietrza na kadłubie . A oto to co zrobiłem w ostatnim czasie: Pozdrawiam. Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 Kolego tees! Pięknie Ci to wychodzi! Bardzo podobają mi się detale dorabiane we własnym zakresie. Świetna robota z blachami. Jednym słowem rewelka Co do malowania to SP-ANI wg mnie jest o wiele atrakcyjniejszy od SP-ANV. Model tak fajnie zwaloryzowany jeszcze bardziej zyskałby na ciekawym malowanku Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 17 Maja 2010 Autor Share Napisano 17 Maja 2010 A to ja wiem ale jeśli chodzi o SP-ANV to chodzi mi oto malowanie z pasami czarno białymi takie jak na zdjęciu Uważam że też jest atrakcyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 Taki SP-ANV to co innego Nie znałem tego malowania. Wpisałem po prostu w google litery rejestracji i wyskoczył Antek w biało-niebieskim malowaniu telekomunikacji polskiej... dlatego optowałem za SP-ANI. Teraz niezależnie od tego które malowanie wybierzesz model na pewno będzie przykuwał uwagę Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi