Skocz do zawartości

SLT-56 "Franziska" , Trumpeter, 1/35

rObO87

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko że trafić z 88ki w samolot jest dość trudno, nie sądzisz?

Przecież 88 pierwotnie służyła jako działo przeciwlotnicze, dopiero potem zorientowano się, że świetnie nadaje się jako broń przeciwpancerna...

• Odpowiedzi 193
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Tylko że trafić z 88ki w samolot jest dość trudno, nie sądzisz?

Przecież 88 pierwotnie służyła jako działo przeciwlotnicze, dopiero potem zorientowano się, że świetnie nadaje się jako broń przeciwpancerna...

Jasiek? Nie wiedziałeś o tym???

Okrętowe działo pierwotnie, przeciwlotnicze oczywiście A w jakiejś książce z serii tych za 3 zł co "Pancerna pięść" była, było napisane o przypadku zestrzelenia podajże Jak-3 przez Tygrysa

Z tego co pamiętam to przez jakiś czas do niego strzelali aż bodajże urwali mu skrzydło, takie w stylu Discovery ale kto wie...

EDIT: Czyżby kolega Barthass oskazał mnie o kłamstwo

Edytowane przez Gość

Hmmm, czemu ludzie patrzycie zawsze z tej jasnej strony, ja słyszałem tylko i wyłącznie wersję i doczytałem, że panterki miały problem z silnikiem, teraz w pośpiechu odkryłem coś takiego, no i proszę, jest info o tym, że jarały się??

Byłem pewny od początku, że swoją wiedzę bazujesz tylko na kwestii dotyczącej Panther D spod Kurska, czyli z ich debiutu, który faktycznie pokazał choroby wieku dziecięcego. Defekty te były niemniej szybko naprawione. Wersje Ausfuehrung A i Ausfuehrung G, nie miały już takich kłopotów. Były pojazdami w pełni udanymi, rzekłbym nawet, że najlepszymi niemieckimi czołgami II wojny światowej.

było napisane o przypadku zestrzelenia podajże Jak-3 przez Tygrysa

O Jaku nie słyszałem, ale o zestrzeleniu Iła-2 jak najbardziej tak.

Zacząłem pracę nad kabiną... Dosyć precyzyjna i ciężka robota to jest. Na razie zrobiłem fotele:

img0417dt9.jpg

img0418vh3.jpg

Zagłówki oczywiście musiałem dorobić:

bild005zo0.jpg

A tutaj powód kupienia blaszek do wnętrza kabiny:

Bild_011.jpg

i goła kabina...

img0416kv3.jpg

Kto mnie tu Panthere szkaluje!!!

Panthera była jednym z najlepszych czołgów II wojny światowej. Można ją śmiało porównać do dzisiejszego Leoparda który jest królem europejskich działań bojowych.

Panthera miała świetnie wywarzone paramery. Moc silnika wzgledem masy i mobliności oraz siły ognia jaką dysponowała.

Jedynym praktycznie mankamentem jest fakt, że była dosyć skomplikowana w produkcji jak na warunki ciągle bombardowanego przemysłu.

Porażka Panther na Łuku Kurskim wynikła z winy pośpiechu. Pojazd nie przeszedł koniecznych testów poligonowych. Operacja i tak była przekładana w celu uzbrojenia jednostek w nowe wozy. Układ elektryczny był wadliwe zaprojektowany co doprowadzało do licznych pożarów w komorze silnika. Nie trzeba wersji A. Już ausf. D średniej produkcji było pozbawione usterek. Dalszy rozwój konstrukcji i kolejne modyfikacje to jedynie upraszczanie procesu produkcyjnego i modyfikacje wynikające z doświadczeń bojowych.

Tak więc ręce przecz a kysz, a kysz.

A propos zestrzelenia czołgiem samolotu. To na DWS był kiedyś wątek o potwierdzonych dziwnych śmiertelnych trafieniach.. Moim faworytem było zestrzelenie samolotu pojedynczym strzałem z mausera 98k.

. Można ją śmiało porównać do dzisiejszego Leoparda który jest królem europejskich działań bojowych.

A były jakieś "europejskie działania bojowe"?!

Pozdrawiam

A KFOR?

A co do pantery, to tak, ponownie oglądałem program "Warsztaty czołgowe" i wersja A pantery miała za słaby silnik, który był przeznaczony do samolotów, silniki te często pękały i same zapalały...

A co do pantery, to tak, ponownie oglądałem program "Warsztaty czołgowe" i wersja A pantery miała za słaby silnik, który był przeznaczony do samolotów, silniki te często pękały i same zapalały...

To oglądaj dalej takie bajki i bazuj na nich wiedzę... :>

A co do pantery, to tak, ponownie oglądałem program "Warsztaty czołgowe" i wersja A pantery miała za słaby silnik,

Łoł pierwsze słyszę, zeby Ausf. A miał za słaby silnik. Zwłaszcza, że w tej wersji montowano już seryjnie wzmocniony silnik Maybach HL 230 zamiast HL 210.

który był przeznaczony do samolotów,

Nie znam sie na samolotach, ale pierwsze słyszę, ażeby montowano w Pantherach samolotowe silniki, chyba z Shermanem Ci się pomyliło. Maybach HL 250 to chyba typowo czołgowy silnik.

silniki te często pękały i same zapalały

Silnik pekał? A zapalała to się instalacja elektryczna w pierwszej serii Panther Ausf. D.

Edytowane przez Gość

Ten silnik który miał, był przeznaczony dla maszyn o masie ok 30 ton, a pantera była cięższa... A silniki paliły się bo to były benzyniaki która w zamkniętych przestrzeniach była bardzo wybuchowa, tylko nie wiem czy to akurat była mowa o Ausf. A ale koniec OT, jak coś to założymy oddzielny temat

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.