Kon_Bar Napisano Sobota o 01:01 Share Napisano Sobota o 01:01 (edytowane) MiG-21U został opracowany w oparciu o samolot MiG-21F poprzez zabudowanie za kabiną pilota kabiny dla instruktora. Zabudowanie drugiej kabiny odbyło się kosztem zmniejszenia zbiorników paliwa oraz ograniczenia ciężaru uzbrojenia, które mógł przenosić MiG-21U. MiG-21U wczesnej wersji (66-400) o numerze bocznym 1317 to jeden z sześciu zakupionych przez Polskę dwusterów tego typu. Egzemplarz ten początkowo (lata 1965-1967?) był użytkowany w Centrum Szkolenia Lotniczego w Modlinie. Następnie samolot przekazano do 1. PLM w Mińsku Mazowieckim, gdzie w styczniu 1978 roku został rozbity. Przedstawiona konfiguracja mogła być wykorzystywana w CSL w trakcie opracowywania metodyki / szkolenia pilotów MiG-21 do zadań szturmowych. MiG-21U (poza początkowymi egzemplarzami) nie miały zabudowanego żadnego działka więc tu dla celów szkolenia strzeleckiego konieczne było podwieszenie gondoli z działkiem Afanasjewa A-12,7 (kaliber 12,7 mm) a pod skrzydłami umieszczenie bomb ćwiczebnych P-50. Budowa jest opisana w wątku "To nie moja bajka czyli bałałajka (a może i dwanaście)..." (strony 9-13). Życzę miłego oglądania galerii Na koniec porównanie przedniej części MiG-21U do bardziej znanych wariantów MiG-ów 21-szych (od PF, przez PFM, R, M i MF) Edytowane Sobota o 01:25 przez Kon_Bar 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano Sobota o 05:49 Share Napisano Sobota o 05:49 No w końcu! Już myślałem (miałem nadzieję ) że w Dęblinie będę miał spokój - ale jednak nie. W sumie to może i dobrze - będzie można porozmawiać przy kawie. Sam model prezentuje się dobrze. W końcu udało ci się też opanować malowanie sreberka - tym razem jest . Duży plus za gondolę z działkiem i ogólną koncepcję uzbrojenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano Sobota o 07:57 Share Napisano Sobota o 07:57 Gratulacje ukonczenia budowy! Ogrom pracy z tym przeszczepem Sebre do Eduarda , efekt końcowy bomba! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Sobota o 08:26 Share Napisano Sobota o 08:26 Efekt końcowy robi wrażenie. Masa włożonej roboty, ale na koniec świetny i niepowtarzalny model. Bardzo się podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano Sobota o 09:45 Share Napisano Sobota o 09:45 Gratuluję. Dałeś radę. Wierzyłem w Ciebie. Model mi się podoba choć ja mam mieszane uczucia w kwestii tego odcienia aluminium. Jak dla mnie jakby zbyt ciemny. A może to kwestia wykonania samego zdjęcia? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano Sobota o 10:18 Autor Share Napisano Sobota o 10:18 16 minut temu, Endrju napisał: Gratuluję. Dałeś radę. Wierzyłem w Ciebie. Model mi się podoba choć ja mam mieszane uczucia w kwestii tego odcienia aluminium. Jak dla mnie jakby zbyt ciemny. A może to kwestia wykonania samego zdjęcia? Dla mnie kolor też jest nieco za ciemny. W relacji opisałem swoje problemy ze ścieraniem się farb Xtreme Metal. Zabezpieczyłem je GX100 i... kolor ściemniał. Podejrzewam jedynie, że lakier spowodował lekkie "przegryzienie" się do czarnego podkładu. Nauczka na przyszłość - będę próbował innego lakieru (kupiłem Metal Varnish z Vallejo - trzeba iść w ekstrema ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano Sobota o 13:56 Share Napisano Sobota o 13:56 Bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano Sobota o 16:06 Share Napisano Sobota o 16:06 5 godzin temu, Kon_Bar napisał: kupiłem Metal Varnish z Vallejo - trzeba iść w ekstrema ) Uuu, będzie grubo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkodnik Napisano Sobota o 17:10 Share Napisano Sobota o 17:10 Może zamiast czarnego podkładu inny kolor stosuj? Ogólnie kawał dobrej roboty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi