Kon_Bar Napisano 30 Sierpnia 2025 Share Napisano 30 Sierpnia 2025 (edytowane) MiG-21U został opracowany w oparciu o samolot MiG-21F poprzez zabudowanie za kabiną pilota kabiny dla instruktora. Zabudowanie drugiej kabiny odbyło się kosztem zmniejszenia zbiorników paliwa oraz ograniczenia ciężaru uzbrojenia, które mógł przenosić MiG-21U. MiG-21U wczesnej wersji (66-400) o numerze bocznym 1317 to jeden z sześciu zakupionych przez Polskę dwusterów tego typu. Egzemplarz ten początkowo (lata 1965-1967?) był użytkowany w Centrum Szkolenia Lotniczego w Modlinie. Następnie samolot przekazano do 1. PLM w Mińsku Mazowieckim, gdzie w styczniu 1978 roku został rozbity. Przedstawiona konfiguracja mogła być wykorzystywana w CSL w trakcie opracowywania metodyki / szkolenia pilotów MiG-21 do zadań szturmowych. MiG-21U (poza początkowymi egzemplarzami) nie miały zabudowanego żadnego działka więc tu dla celów szkolenia strzeleckiego konieczne było podwieszenie gondoli z działkiem Afanasjewa A-12,7 (kaliber 12,7 mm) a pod skrzydłami umieszczenie bomb ćwiczebnych P-50. Budowa jest opisana w wątku "To nie moja bajka czyli bałałajka (a może i dwanaście)..." (strony 9-13). Życzę miłego oglądania galerii Na koniec porównanie przedniej części MiG-21U do bardziej znanych wariantów MiG-ów 21-szych (od PF, przez PFM, R, M i MF) Edytowane 30 Sierpnia 2025 przez Kon_Bar 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Sierpnia 2025 Share Napisano 30 Sierpnia 2025 No w końcu! Już myślałem (miałem nadzieję ) że w Dęblinie będę miał spokój - ale jednak nie. W sumie to może i dobrze - będzie można porozmawiać przy kawie. Sam model prezentuje się dobrze. W końcu udało ci się też opanować malowanie sreberka - tym razem jest . Duży plus za gondolę z działkiem i ogólną koncepcję uzbrojenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 30 Sierpnia 2025 Share Napisano 30 Sierpnia 2025 Gratulacje ukonczenia budowy! Ogrom pracy z tym przeszczepem Sebre do Eduarda , efekt końcowy bomba! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Sierpnia 2025 Share Napisano 30 Sierpnia 2025 Efekt końcowy robi wrażenie. Masa włożonej roboty, ale na koniec świetny i niepowtarzalny model. Bardzo się podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 30 Sierpnia 2025 Share Napisano 30 Sierpnia 2025 Gratuluję. Dałeś radę. Wierzyłem w Ciebie. Model mi się podoba choć ja mam mieszane uczucia w kwestii tego odcienia aluminium. Jak dla mnie jakby zbyt ciemny. A może to kwestia wykonania samego zdjęcia? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 30 Sierpnia 2025 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2025 16 minut temu, Endrju napisał: Gratuluję. Dałeś radę. Wierzyłem w Ciebie. Model mi się podoba choć ja mam mieszane uczucia w kwestii tego odcienia aluminium. Jak dla mnie jakby zbyt ciemny. A może to kwestia wykonania samego zdjęcia? Dla mnie kolor też jest nieco za ciemny. W relacji opisałem swoje problemy ze ścieraniem się farb Xtreme Metal. Zabezpieczyłem je GX100 i... kolor ściemniał. Podejrzewam jedynie, że lakier spowodował lekkie "przegryzienie" się do czarnego podkładu. Nauczka na przyszłość - będę próbował innego lakieru (kupiłem Metal Varnish z Vallejo - trzeba iść w ekstrema ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 30 Sierpnia 2025 Share Napisano 30 Sierpnia 2025 Bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Sierpnia 2025 Share Napisano 30 Sierpnia 2025 5 godzin temu, Kon_Bar napisał: kupiłem Metal Varnish z Vallejo - trzeba iść w ekstrema ) Uuu, będzie grubo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkodnik Napisano 30 Sierpnia 2025 Share Napisano 30 Sierpnia 2025 Może zamiast czarnego podkładu inny kolor stosuj? Ogólnie kawał dobrej roboty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi