ergie Napisano 19 Września 2006 Share Napisano 19 Września 2006 Okoniu jesteś miszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 22 Września 2006 Autor Share Napisano 22 Września 2006 Eeee tam Robert. Po prostu sie staram. A przy takich dokumentacjach co mam to nie sposob czegos nie skorygowac Przy modelu cos sie tam porobilo. Przybyly relingi na dziobie i pokladzie przed sterowka, przybylo uzbrojenie i jedna z kratownicowych anten za drugim dzialem. Zatarlem tez fakture wyrzutni rakiet przeciwlotniczych Kindzal na dziobie bo okret ich w tym okresie jeszcze nie posiadal i nie wiem czy posiada je juz dzisiaj ale w 19991 roku byl w remoncie wiec moze juz teraz sa. Z tego tez powodu brak na dachu sterowki systemu ich naprowadzania i stoi tam tylko pusta podstawa. Nadbudowka sterowki spoczela na kadlubie a sam kadlub otrzymal juz oznaczenia i nazwe. I to bedzie jedyny ( mam nadzieje ) blad w modelu. Nazwa jest zolta a powinna byc biala jak na wyglad z roku 1988. Nic na to nie poradze bo takie kalki. Chyba ujdzie w tloku PS. Pewne czesci sie jeszcze swieca ale juz niedlugo to poprawimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 23 Września 2006 Share Napisano 23 Września 2006 Taaa, w tłoku ujdzie... Pozdrawiam, Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 24 Września 2006 Autor Share Napisano 24 Września 2006 No to dobrze Zla wiadomosc ale tylko dla mnie. W czasie wedrowki po sieci wpadlem na znane mi juz wczesniej fotki Kulakowa, tylko ze w rozdzielczosci 2890x1900 pixeli Teraz mam wszystko jak na dloni i widze to czego nie powinienem Taka jakosc przyda sie przy modelu w 350, 200 czy 100-ce ale nie w takim maluchu. Pomimo to bede sie staral przeniesc jak najwiecej na model co nie bedzie latwe w tej skali Wielu z Was dolukalo sie pewnie na poprzedniej fotce, ze drugi maszt tez juz zamocowany ale bede Wam pokazywal wszystko w odpowiedniej kolejnosci. Dzisiaj poklad lodziowy i przestrzen pomiedzy masztami. Jak widac na orginale pierwsza para kominow posiada dosc wyrazne zaluzje na bokach co niestety nie zostalo odwzorowane w modelu. Wykonalem je ze zwyklego papieru do drukarki a po pomalowaniu zaznaczylem listwy zaluzji skalpelem. Nie jestem w stanie zrobic takiej fotki aby bylo to widac choc probowalem. Przybyly tez jakies dwie dziwne skrzynie na pokladzie za kominem oraz oczywiscie lodzie i tratwy ratunkowe i trapy. Spoilery za kominami cosik za bardzo przybrudzilem i postaram sie to jeszcze poprawic. Te dziwne druty czy odgromniki na kominach o ile mam w planie to nie mam pomyslu jak je wykonac. Byc moze zaznacze je tylko skalpelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 24 Września 2006 Share Napisano 24 Września 2006 A nie dałoby się do wykonanie tej, poziomo biegnącej - diabli wiedzą co - zastosować kawałka relingu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 24 Września 2006 Autor Share Napisano 24 Września 2006 Powiem Ci, ze juz myslalem o tym. Relingi maja normalnie podstawe umozliwiajace lepsze mocowanie do pokladu. Musialbym przyciac na wymiar a wtedy pozostylyby tylko slupki i z zamocowaniem moze byc cieko. Robilem to przy Biestraszhnym i wiem, ze pozostana slady klejenia a w tej skali bedzie to widoczne. Pozostawic natomiast podpore do przyklejenia to jakos niebardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ergie Napisano 24 Września 2006 Share Napisano 24 Września 2006 Ale możesz nawiertolić dziureczki i dopiero wtedy wklejać to cuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 4 Października 2006 Autor Share Napisano 4 Października 2006 W tej skali Rozmyslalem nad tym tylko gdzie dorwac takie wiertlo ? Po namysle dalem sobie spokoj. W Kalininie wykonalem to poprzez naciecie powierzchni pod katem i wyobleniu lini, tu postanowilem przykleic cieniutki precik tworzywka i pomalowac. Uwidocznilem w ten sposob, ze cos tam jest ale aby zrobic to dokladnie jak powinno musialbym poprawic caly model. Chodzi o to, ze w tej skali zastosowano juz pewne uproszczenia w detalach i jestem zdania, ze albo poprawiam wszystko albo ide na uproszczenia. Dlatego np. pojawily sie tylko cztery liny sygnalowe pomiedzy pokladem sterowki a przednim masztem zamiast 6-iu czy nawet 7-iu w orginale i dlatego ta dziwna spiralka imitujaca tunelowa antena pomiedzy masztami. Robilem ja w ten sposob przy Kalininie wiec i tu tak wlasnie powstala. Wiem, ze na fotce strasznie to wyglada ale jak juz to opisywalem w innym miejscu z daleka ujdzie w tloku. Jesli sie okaze przy robieniu koncowych fotek, ze szpeci to model to wykonam to w inny sposob ale jak na razie nie otrzymalem obiecanego materialu i w tej chwili zostanie tak jak jest. Troche dziwne, ze antena ta znajduje sie tylko z jednej strony masztu ale tak wlasnie jest. Drugi maszt juz omawialismy, kominy tez wiec pozostaje poklad lodziowy. Nastapily na nim zmiany i to dlatego, ze producent przewidzial umieszczenie lodzi pomiedzy kominami jak to zaobserwowalem na fotkach Udaloya i paru pozniejszych braciszkach. Na Kulakowie pomiedzy kominami znajduje sie mala nadbudowka i lodz ratunkowa stoi nie wzdluz lecz wpoprzek pokladu. Nadbudowki tej nie bylo w zestawie wiec powstala z pozostalosci po blaszkach Part-a od Mi-24 w 48-ce. Dodalem reling, drabiny i drzwi z blaszek GMM. Po bokach pokladu przybyly dwie anteny. Zaraz za dzwigiem znajduje sie klejna para wyrzutni Kindzalow i tak jak przy dziobowej ztarlem na niej detale pokryw. Jak widac poprawilem tez malowanie okopcenia spoilerow za kominami. To chyba tyle w tym odcinku .....uffffff Na koniec jeszcze fotka obrazujaca wielkosc omawianego fragmentu. I jak tu wiercic cos w kominie Budowa prawie zakonczona wiec czas pomyslec nad podstawka pomocna przy robieniu fotek. Tylko jeszcze nie wiem, czy dac go samego czy z Kalininem obok ale raczej postawie na pierwszym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej Napisano 5 Października 2006 Share Napisano 5 Października 2006 Pięknie Andrzeju... Fotki czasami "oszukują" nie oddając skali tego maleństwa - może udałoby się strzelić zdjęcie z modelem w dłoni albo np. stojącym między palcami na stole..? Pozdrawiam, Maciej P.S. Bardzo mi się podoba chociaż to... RUSEK! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 5 Października 2006 Autor Share Napisano 5 Października 2006 Dzieki Maciej. Obiecuje Ci taka fotke ale na koniec relacji. OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dormitor Napisano 6 Października 2006 Share Napisano 6 Października 2006 Cudeńko! Z podziwem i wielką przyjemnością ogladam. Ładny ,,statek'' i extra model, pełen smaczków! I też czekam na obiecaną fotkę, bo jak na koniec śledzenia robót nad Kalininem zobaczyłem mikrusa z Guliwerem jako punktem odniesienia to spadłem z krzesła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 6 Października 2006 Autor Share Napisano 6 Października 2006 Dormitor Kalinin to byl wielki No dobra to jeszcze nie to ale znalazlem fotke porownawcza z wczesniejszego okresu budowy modelu i dokladam jeszcze jedna z malym czary mary na makiecie Kalinina. Taka mala przymiarka do dioramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 6 Października 2006 Share Napisano 6 Października 2006 podziw dla szczegółów wykonania to jedno ale jestem pełen podziwu dla tempa w jakim powstało to maleństwo, przy takiej wprawie zobaczymy za pół roku na dioramce połowę rosyjskiej floty pozdrowionka, Jędrek ps. jak dla mnie na przymiarce troszkę są oba za blisko siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 10 Października 2006 Autor Share Napisano 10 Października 2006 Fajnie, ze Wam sie podoba. Zostalo jeszcze troche do konca i tak teraz prezentuje ladowisko i hangary juz na pokladzie. Pozostal jeszcze smiglowiec ale nie wiem czy go robic. Jakos dziwnie bedzie to wygladalo na dioramie, gdy na kazdym okrecie bedzie stalo fruwadlo Brakuje jeszcze jednego luku na trap po prawej stronie ladowiska, ktory przeoczylem. Teraz go juz nie wytne wiec zaznacze go w wersji malowanej albo zaslonie pokrywa. Anteny troche krzywe ale i na orginale nie sa proste zwlaszcza gdy buja sie na falach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian_anna Napisano 10 Października 2006 Share Napisano 10 Października 2006 Ja całkowicie odpadam. Moje ręce się zbyt trzęsą i niedałbym rady zrobić tak perfekcyjnie takiego maleństwa nie mówiąc już o całej dioramce. Można się od Ciebie uczyć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sbzdz Napisano 10 Października 2006 Share Napisano 10 Października 2006 Jak na moje, to pełny opis wykonania takiego masztu pownien znależć się w dziele technicznym... Jakich oczu do tego używasz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adigromb Napisano 15 Października 2006 Share Napisano 15 Października 2006 Pewnie trudno by ło zrobić te wieżyczki jestem pełen podziwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 22 Października 2006 Autor Share Napisano 22 Października 2006 (edytowane) Dzieki Panowie Po dlugim czasie spiolem sie troche i dokonczylem malucha. Brakuje tylko smiglowca , ktory jest w hali montarzowej ale i tak nie wiem czy go umieszcze na okrecie o czym pisalem juz wczesniej. No to na koniec fotka calosci juz na wlasnej podstawce, ktora nie do konca sie udala oraz obiecana fotka z paluszkami Edytowane 17 Września 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 22 Października 2006 Share Napisano 22 Października 2006 Śliczny maluszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 22 Października 2006 Share Napisano 22 Października 2006 fotka z paluszkami pokazuje jakie to śliczne maleństwo gratulacje Okonku Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 22 Października 2006 Share Napisano 22 Października 2006 Obłęd, pięknie to wygląda. Czemu się czepiasz podstawki ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pzamel Napisano 23 Października 2006 Share Napisano 23 Października 2006 Jak dla mnie - Mistrzostwo. Ręce mi się trzęsą od samego patrzenia, a co dopiero... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 23 Października 2006 Share Napisano 23 Października 2006 Cud miód malina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paws Napisano 23 Października 2006 Share Napisano 23 Października 2006 Normalnie brak słów, taki piękny modelik ..,oj masz mikroskop w oczach do tych drabinek i maszcików. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 24 Października 2006 Autor Share Napisano 24 Października 2006 Dzieki No to na koniec pare fotek. Na ostatniej z Kalininem w tle jako przymiarka do dioramy. O ile Kalinin dal sie jakos jeszcze fotografowac ze wzgledu na wielkosc to ten tutaj doprowadzil mnie do szalu PS. Czas na kolejnego kurdupla. A moze zrobie jednego z wiekszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi