Robi Napisano 17 Września Share Napisano 17 Września Witam cześć i czołem, ostatnio zdecydowałem się na ładną panterkę z tamki. Uwielbiam ten pojazd. Zrobiłem co nieco z kadłubem, podłożyłem kolor bazowy. I tak, nauczyłem się rozcieńczać farbę. Próbowałem różnych sposobów, ale ten odkryłem jakoś 15 minut temu. Ale wróćmy do modelu, żeby być na bieżąco. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 17 Września Autor Share Napisano 17 Września (edytowane) Oczywiście pewnie jeszcze coś do poprawy. Kamuflaż mam już wybrany, i mam najcieńsze pędzelki jakie mojemu tacie udało się znaleźć, za co bardzo mu dziękuję. Będę się wzorował mniej więcej na tym: Edytowane 17 Września przez Robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 18 Września Share Napisano 18 Września Nie rozumiem logiki że najpierw malujemy później sklejamy. Jaki jest sens tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 18 Września Autor Share Napisano 18 Września Godzinę temu, DamianosPL napisał: Nie rozumiem logiki że najpierw malujemy później sklejamy. Jaki jest sens tego. Dzięki temu łatwiej mi jest pomalować trudno dostępne miejsca. Zresztą ja maluję pędzlem i nie mam aerografu. Dla mnie to ma duży sens, i mi pomaga w modelarstwie. Ta technika nigdy mnie nie zawiodła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 22 Września Autor Share Napisano 22 Września Kamo na kadłubie jest zrobione, oczywiście coś do poprawy na samym końcu. Właśnie zabrałem się za wieżę, jeszcze tylko lufa, to coś naokoło lufy, chyba obudowa czy jakoś tak, i właz dowódcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 23 Września Autor Share Napisano 23 Września Wieża skończona, tak jak przy kadłubie pewne rzeczy na koniec poprawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 24 Września Autor Share Napisano 24 Września (edytowane) KM zrobiony, przyklejony, teraz tylko skleić wieżę z kadłubem Edytowane 24 Września przez Robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 25 Września Autor Share Napisano 25 Września Zrobiłem drugi KM na włazie dowódcy i niemieckiego figuranta Jakbyście mogli mi podesłać jakieś zdjęcia historyczne panter bo ja jestem beznadziejny w szukaniu takich rzeczy w internecie PS. Dopadła mnie jakaś choroba i tak, będę dalej kontynuował ten model ale po trochu dziennie. Nie jest to coś co mnie z tego całkowicie wyklucza, ale nie gwarantuję że będę ten model codziennie robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 26 Września Share Napisano 26 Września Zielony jest drastycznie za ciemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 26 Września Share Napisano 26 Września W dniu 17.09.2025 o 18:32, Robi napisał: Witam cześć i czołem, ostatnio zdecydowałem się na ładną panterkę z tamki. Uwielbiam ten pojazd. Skalę byś dopisał w tytule wątku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 26 Września Share Napisano 26 Września 1 godzinę temu, _OldMan_ napisał: Skalę byś dopisał w tytule wątku Czekałem na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 26 Września Autor Share Napisano 26 Września 4 godziny temu, _OldMan_ napisał: Skalę byś dopisał w tytule wątku. Kurczę, faktycznie. Nie zauważyłem tego z początku. Dzięki że piszecie bo pewnie bym tego jeszcze przez dłuuuuugi czas nie zauważył . A tak w ogóle to się lepiej poczułem i mogę kontynuować ten model dalej. Zrobiłem co nieco z moim "miśkiem". Jakbyście mogli powiedzieć jakiego dywizjonu, czy czego tam, jest to oznaczenie, bo nie umiem tego znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 27 Września Autor Share Napisano 27 Września Ekwipunek boczny jest już pomalowany, jutro biorę się za ogniwa na boku kadłuba i lampkę z przodu Za około tydzień będę się brał za dolną część kadłuba. Mam już nawet ściągę na błotko: Jeszcze jedno, są jakieś możliwości pobrudzenia washem niektórych miejsc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września Großdeutschland to znak tej jednostki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 5 Października Autor Share Napisano 5 Października Zacznijmy od tego, że udało mi się skleić wannę, którą trzeba jeszcze raz pomalować. W sensie tylko jedną stronę. Przemalowałem też kolor skóry figurantów, bo było za jaśni, a przecież chcemy niemców, nie chińczyków. Obejrzałem kilka filmów na YouTube o tym jak washować modele. Okazało się że gościu używa tego samego washu co ja, i pokazuje to na tej samej panterze co ja. Zrobiłem tył pojazdu, trza tylko pomalować do końca. Właz kierowcy, jak i tego ziutka obok, też zamontowane. Suchar na dziś: Znajdź różnicę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 5 Października Share Napisano 5 Października W dniu 27.09.2025 o 12:27, Robi napisał: Jeszcze jedno, są jakieś możliwości pobrudzenia washem niektórych miejsc? Cześć. Widzę że idziesz z projektem bardzo szybko. Pośpiech w modelarstwie nie jest wskazany, zatem postaraj się skupić na dokładności. Efekt będzie na pewno lepszy. Nie jestem ekspertem od washy, ale z własnego doświadczenia może odpowiedzieć, że powinno się je poprzedzić położeniem lakieru bezbarwnego. Sam stosuje lakier błyszczący, ponieważ wyczytałem, że lepiej się zmywa z niego nadmiary rozlanego washu. Z racji że bezbarwny mam akrylowy, washe robię z farb olejnych, rozrabianych z white spirit. Dzięki temu nie wchodzą w reakcję z powłoką akrylową. Wash można użyć we wszystkich miejscach, które chcesz uwypuklić (podkreślić wizualnie). Wszelkie szczeliny, ranty wokół wypukłości itd. Ciekawy efekt można uzyskać zmywając nadmiar washa (po jego lekkim zaschnięciu) czystym white spirit. Przetestuj sobie te rozwiązania na jakimś starym modelu, albo czymś w podobnie. Powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 6 Października Autor Share Napisano 6 Października Bardzo dziękuję za radę, przetestuję sobie to na jakichś starych modelach. Ja to robię tak: nalewam trochę washa do piątej zakrętki, i mieszamy go z odrobiną wody. Później go nakładam (dosyć grubo) na czołg, po czym szybko moczę pędzel w wodzie i większość tego washu ścieram. Wychodzi takie coś: Również spróbuję twojej techniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 6 Października Share Napisano 6 Października 29 minut temu, Robi napisał: Ja to robię tak: nalewam trochę washa do piątej zakrętki, i mieszamy go z odrobiną wody. Później go nakładam (dosyć grubo) na czołg, po czym szybko moczę pędzel w wodzie i większość tego washu ścieram Bazę i kamo malujesz akrylami? Wash również z akrylu? Jeżeli tak, to technika ta ma (moim zdaniem) pewne wady. Poza tym nie daje zabezpieczenia na położony już kamuflaż, zatem nadmierne usuwanie pozostałości washu może naruszyć kolory pod spodem. Poza tym uważam, że washe olejne na powłoce bezbarwnego akrylu lepiej się "rozlewają" i bardziej precyzyjnie można wyczyścić zbędny nadmiar. Przetestuj sobie. Powodzenia i w kontakcie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 6 Października Share Napisano 6 Października Przed washem akrylowym lakier bezbarwny błyszczący typu lakier a nie na bazie wody, bo istnieje rysyko, że podczas zmywania washa akrylowego uszjodzisz warstwę bazową. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 6 Października Autor Share Napisano 6 Października 13 godzin temu, Macisso napisał: Bazę i kamo malujesz akrylami? Wash również z akrylu? Jeżeli tak, to technika ta ma (moim zdaniem) pewne wady. Poza tym nie daje zabezpieczenia na położony już kamuflaż, zatem nadmierne usuwanie pozostałości washu może naruszyć kolory pod spodem. Poza tym uważam, że washe olejne na powłoce bezbarwnego akrylu lepiej się "rozlewają" i bardziej precyzyjnie można wyczyścić zbędny nadmiar. Przetestuj sobie. Powodzenia i w kontakcie Spokojnie, nie robię niczego na siłę. Zawsze jak mam nowe farby to testuję je sobie na jakimś kawałku plastiku i tak samo robiłem z washem. Dziękuję jednak za radę, to przyda mi się w przyszłości i NA PEWNO nie spróbuję tego na modelu od razu, tylko na czymś innym, jak już wspominałem. 12 godzin temu, patrykd napisał: Przed washem akrylowym lakier bezbarwny błyszczący typu lakier a nie na bazie wody, bo istnieje rysyko, że podczas zmywania washa akrylowego uszjodzisz warstwę bazową. Dobrze że mi o takim czymś mówicie bo nie miałem pojęcia że istnieje takie ryzyko. Powiecie mi jaki jest najlepszy do tego lakier? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 6 Października Share Napisano 6 Października Ja uzywam lakieru blyszvzacego gunze gx100 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 8 Października Autor Share Napisano 8 Października Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 11 Października Autor Share Napisano 11 Października (edytowane) Przy porządnej kawie, nie ma nic lepszego do roboty niż robienie modelu po kilkudniowej nieobecności przy stanowisku Coś tam podłubałem w naszej maszynie, żeby wzbogacić populację panter o kolejne 1. W międzyczasie poczytałem trochę rysów historycznych i tzw. "wojennych opowieści", i muszę wam powiedzieć że mój poziom zainteresowania tym pojazdem, wzniósł się na kolejny poziom. Wyczytałem, że dodatkowy ekwipunek w tych czołgach, taki jak siatki maskujące itp. wożono na tyle czołgu w takich jakby pokrowcach. Postanowiłem spróbować swych sił w tym temacie, i zrobiłem to z chusteczki higienicznej. "Uformowałem" ją w odpowiedni kształt, przykleiłem i pokropiłem to klejem, dzięki czemu to stwardnieje i łatwiej to będzie pomalować. Jeśli ktoś wie czy coś jeszcze takiego mogły mieć te pojazdy, niech da mi znać. Edytowane 11 Października przez Robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robi Napisano 12 Października Autor Share Napisano 12 Października (edytowane) Pokrowce, płachty i kierowca przyklejeni Przy okazji pozmieniałem kolorki ponieważ tamte niezbyt pasowały Teraz już definitywnie biorę się za podwozie. No... Tylko jak zaopatrzę się w farbę bo już brakuję Edytowane 12 Października przez Robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 13 Października Share Napisano 13 Października Tak jak nazwałeś te plachty wypadało przywiązać np.do kratek ,do ucha ,do rączki do podnoszenia . Do czego kolwiek na stałe przymocowanego po po krótkiej jeździe spadną pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi