Gościu Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Witam. Ongiś, ugościłem Was jednym samolocikiem, i obiecałem sobie(nietylko, mi Lordzie, Wam także Lordzie) że wykonam 2. Na składzie wygrzebałem taki oto model(jeden z całych trzech jakie posiadam): Czy warto toto waloryzować zestawami? Proszę o podanie, nazwa firmy oraz nr pozycji - jeśli można oczywiście Jeśli uznacie że niewarto, postawie na malowanie..nieco inne niż ostatni. Od tego momentu poznałem kilka technik, które wykorzystam przy tej pozycji. Z góry uprzedzam, by osoby o słabym sercu omijały warsztat, bądź zabezpieczyły się odpowiednio "farmaceutyczno - kardiologicznie" Model będzie frontowcem , o bogatej przeszłości i nie wiadomo,czy nie zostanie wyeksponowany na dioramce..po ciężkim lądowaniu Nie muszę dodawać, że BARDZO liczę na Waszą pomoc w kwestii tegoż projektu :p pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Rafał i samolot? nie wierze Fajnie, K4 jest moim najulubieńszą wersją 109-tki (zaraz przed E) dobry pomysł z tą "bogatą przeszłością", powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Lubię takie olbrzymy Dioramka kolejowa z samolotem, to musi być coś wiekszego niż sobie wyobrażałem Siadam w pierwszym rzędzie -o ile jest jeszcze miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 skorzystam z okazji i zapytam: ktoś robi wersje K (jakąś dobrą a nie byle tandetę) w 1:72 lub 1:48? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Nie muszę dodawać, że BARDZO liczę na Waszą pomoc w kwestii tegoż projektu :p masz nasze poparcie! pewnie znasz te strony (chociaż to bardziej lotnicze): http://www.markstyling.com/index.htm tu takie przeliczniki: http://www.minilotnictwo.hg.pl/ http://www.xs4all.nl/~rhorta/jgrlm.htm co do walorki, mało, ale zawsze: http://www.cybermodeler.com/hobby/details/ce/detail_cec32138.shtml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Rafale widzę ze wszystkiego trzeba sprubować w życiu. Trzymam Kciuki będę tu zaglądał. Powodzenia. Pytaj śmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezetel Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Witam. Do waloryzowania tego modelu nadają się chyba dwa zestawy blaszek: http://www.jadarhobby.pl/eduard-32121-bf109k-elzewnetrzne-elfot-p-7150.html http://www.jadarhobby.pl/eduard-32122-bf109k-elementy-wnetrza-p-7151.html Gdybyś miał ochotę zdemolować nieco swój model to jest gotowe rozwiązanie - fotki przedstwaiają samolot w malowaniu "spudła" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 I jeszcze taka mała prośba o In box Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 O Bosze,... Rafał. Ty już nie masz co robić chyba. Znajdź se lepiej jakieś hobby albo coś... Jak chcesz się bawić w waloryzacje to jest jeden człowiek, który jest w stanie Ci pomóc w tym temacie. Ale będziesz musiał się udać na sąsiedni PWM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corsair Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Ja wiedziałem, że tak będzie ... Jeszcze został Ci "Sokół Milenium" to SF załatwisz i całe forum Twoje... Mam ! Światełko w tunelu... osobówkę Ty dziełał ? hę... Tego pierwszego samolota można na forum najść ? Bo szukanie wśród Twych postów... cóż , płodzisz je jak buchaj na farmie zarodowej , a co grosza większość wciągająca jak u Hitchcocka i przekopać się przezeń nie mogę, bo czytam i czytam, a do letadla dojść jakoś nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 14 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2008 Bardzo Wam dziękuję za odzew. Na życzenie wykonałem in box zestawu: Nie za bardzo się znam, wypraski wyglądają ok, a jak ze składalnością.....zobaczę;p Tornado, jaka kolejkowa ? Wpierw, to ja się naumiem samoloty malować, a później go zniszczę Dzięki jeszcze raz, za podsunięte linki do stron, oraz el. waloryzujących - na pewno skorzystam. Corsair, to też był BF w 48 bodajże, już go zapomniałem( na siłę :p) Zebrałem po nim "oklaski", wiem co robiłem źle..albo mi się wydaję. Nie lepiłem "fur" w sumie żadnych,jak i helikopterów..przez łodzie a na SF( i nie chodzi mi o pancerkę, bo ta w większości u mnie taka) kończąc. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Tornado, jaka kolejkowa ? No myślałem, że co by samolocik miał twarde ladowanie na torach dioramki co to ją popełniłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Ooooo co ja widzę No życze powodzenia! Będę tutaj zaglądał często, może uda mi się coś doradzić ale i tak pewnie skończy się na tym, że coś podpatrzę Widziałem na forum Twoją poprzednią 109 i liczę, że K-4 wyjdzie Ci mniej pancernie i nie będzie takich błędów jak w tamtym. W galerii mam nadzieję napisać, że tamten musiał powstać by ten był super. pozdrawiam i kibicuję!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Duży ten skrzydlak. Powo w pracach, czasem zajrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 14 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2008 No myślałem, że co by samolocik miał twarde ladowanie na torach dioramki co to ją popełniłeś Rolling Eyes Nie, to jest osobny temacik - kiedyś się wyrwałem że zrobię 2 podejście do latadła, wypadałoby się wywiązać. wyjdzie Ci mniej pancernie Model będzie frontowcem , o bogatej przeszłości i nie wiadomo,czy nie zostanie wyeksponowany na dioramce..po ciężkim lądowaniu Z góry uprzedzam, by osoby o słabym sercu omijały warsztat, bądź zabezpieczyły się odpowiednio "farmaceutyczno - kardiologicznie" To chyba wszystko tłumaczy ;) ale i tak pewnie skończy się na tym, że coś podpatrzę I tu znów nasuwa mi się jedna myśl: Z góry uprzedzam, by osoby o słabym sercu omijały warsztat, bądź zabezpieczyły się odpowiednio "farmaceutyczno - kardiologicznie" dzięki, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 14 Grudnia 2008 Share Napisano 14 Grudnia 2008 Z góry uprzedzam, by osoby o słabym sercu omijały warsztat, bądź zabezpieczyły się odpowiednio "farmaceutyczno - kardiologicznie" No to pozostaje mi tylko porządnie się zabezpieczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 19 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2008 No to pozostaje mi tylko porządnie się zabezpieczać Very Happy W takim razie trzymam za Ciebie kciuki. Młotkolot stoi, niestety muszę poczekac na części, które podsunął mi pezetel. Indywidualnie wziąłem jeszcze "wydechy" żywiczne,jak dojdą wrzucę fotkę Bf 109G/K exhaust Zerkając z utęsknieniem w wypraski dojrzałem Mr. Kawasaki, zamiast Helmuta Ciężko było się temu nie zdziwić - bo po nitce do kłębka(znów po linkach pezetel) doszedłem SAM do wniosku, że to przepak Hasegawy . Dumny jestem z siebie, bo w nieznajomym temacie to wręcz sukces ! Wracając do tożsamości pilota, skala 32, więc więszkość główek z trzy pięć nie pasuje..poza jednymi. Academy, robi tak szkaradnych niemiaszków, że szok..i od razu wpadłem na pomysł operacji plastycznej twarzoczaszki Mr.Kawasaki ;) Tu się zaszpachluje, tam podszlifuje i będzie główka jak trza..brzydkoszkopska się znaczy Więc w oczekiwaniu na części, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 29 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2008 Doszły mi blachy do wnętrza: I mój samozakup : Czyli powoli będę mógł zacząć składać model. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 29 Grudnia 2008 Share Napisano 29 Grudnia 2008 O w mordę - niedlugo Cię znajdę w szkutniczych - super. Trochę mi Badgera przypominasz - z wyglądu również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 29 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2008 Heh, ten samolocik "obiecałem" w momencie pokazania pierwszego,a dodatkowo poszedł zakład z pewnym Lordem...więc trzeba będzie wypić, co się naważyło;) p.s. Czy te "wydechy" są ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Model będzie frontowcem , o bogatej przeszłości i nie wiadomo,czy nie zostanie wyeksponowany na dioramce..po ciężkim lądowaniu No to fajowsko!!! Zresztą w przypadku tych maszyn to chyba trudniej było znaleźc czyściocha niż flejtucha....a zatem woda na twój młyn Nowe rury wydają się o klasę lepsze, ciekawe, czy będą pasowały. Jedno pytanie - do czego służą te czarne kółeczka, na inboksowym fotosie leżą obok oszklenia? ktoś robi wersje K (jakąś dobrą a nie byle tandetę) w 1:72 lub 1:48? Fine Molds w 1/72, ale cena jak za 1/48 innych firm ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Jedno pytanie - do czego służą te czarne kółeczka, na inboksowym fotosie leżą obok oszklenia? Pewnie to są takie cybanty jak polycapy, żeby śmigło się obracało. Mam coś podobnego w Hurricane w 48 Revella. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 30 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2008 Szukałem na szybcika zastosowania tych poly capów i nie znalazłem, podczas montażu pewnie będzie co i jak. Prośba, jeśli ma ktoś może instrukcję od zestawu edka 32121 to prosiłbym o wrzucenie jej skanu tu, czy na PW - niestety jeszcze go nie mam, a chciałbym pousuwać wszystkie "zbędne" el exterioru - coby na posklejanym modelu nie działać/ przeważnie źle sie to kończy :(. Zacząłem działać zgodnie ze wskazaniami edka, czyli "zdejmowanie" niepotrzebnych plasticzków: Wyciąłem jeden wydech i zmiarkowałem, po wypowiedzi Lorda musiałem to sprawdzić: Nowe rury wydają się o klasę lepsze, ciekawe, czy będą pasowały Przymierzę część zestawową i postaram się tą żywice podnieść jeśli siedzi za głęboko: Próby pasowania kadłuba: Zauważyłem, że część przednia różni się kolorem plastiku od ogonowej. Po spasowaniu, a raczej próbach wyszło,że w obwodzie tylna jest nieco grubsza, co obrazują poniższe zdjęcia: By tył dolegał w miare idealnie trzeba rozszerzyć część przednią, po luźnym zwarciu el. powstaje schodek. Ogon, spróbuję to wyprostować w ciepłej wodzie, ale juz teraz widać, że jedna część składowa jest grubsza i dłuższa...: Poczekam na instr o która prosiłem, jeśli nikt nie ma, trudno oblaszkuję bebechy a póżniej będę się martwił. Jeżeli na tym etapie coś jest nietak, proszę o wskazówki. pozdrawiam p.s. sorry za paluszki, ale obok dłubię w ziemi, a wash z pigmentów wdrapał się na amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 30 Grudnia 2008 Share Napisano 30 Grudnia 2008 Jezuśku... sklej to wszystko w miarę równo, ponaciągaj, złap CA i poszpachluj. Poza tym mam wrażenie, że klapy zamykające luk na tylne kółko są dużo za grube. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 30 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2008 Będę próbował nie sknocić, co do tylnych klap, właśnie nie wiem czy będą w zestawie exterior edka 32121, więc nie chce na razie ruszać bo żle utnę i będzie kłopot. Oczywiście, żadna z powyższych części nie jest poklejona, to tylko pasowanie na sucho. Zrobiłem dziś kolejne zamówienie, tym razem u Martoli - zobaczymy który będzie szybszy: Jadar czy Martola(ten zarobi) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi