Skocz do zawartości

BF 109 Revell 1:32 - ptak nielot ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Ongiś, ugościłem Was jednym samolocikiem, i obiecałem sobie(nietylko, mi Lordzie, Wam także Lordzie) że wykonam 2.

Na składzie wygrzebałem taki oto model(jeden z całych trzech jakie posiadam):

ResizeofDSCF1436.jpg

Czy warto toto waloryzować zestawami?

Proszę o podanie, nazwa firmy oraz nr pozycji - jeśli można oczywiście

Jeśli uznacie że niewarto, postawie na malowanie..nieco inne niż ostatni.

Od tego momentu poznałem kilka technik, które wykorzystam przy tej pozycji.

Z góry uprzedzam, by osoby o słabym sercu omijały warsztat, bądź zabezpieczyły się odpowiednio "farmaceutyczno - kardiologicznie"

Model będzie frontowcem , o bogatej przeszłości i nie wiadomo,czy nie zostanie wyeksponowany na dioramce..po ciężkim lądowaniu

Nie muszę dodawać, że BARDZO liczę na Waszą pomoc w kwestii tegoż projektu :p

pozdrawiam

Napisano

Rafał i samolot? nie wierze

Fajnie, K4 jest moim najulubieńszą wersją 109-tki (zaraz przed E)

dobry pomysł z tą "bogatą przeszłością", powodzonka

Napisano

Lubię takie olbrzymy Dioramka kolejowa z samolotem, to musi być coś wiekszego niż sobie wyobrażałem Siadam w pierwszym rzędzie -o ile jest jeszcze miejsce.

Napisano

skorzystam z okazji i zapytam:

ktoś robi wersje K (jakąś dobrą a nie byle tandetę) w 1:72 lub 1:48?

Napisano
Nie muszę dodawać, że BARDZO liczę na Waszą pomoc w kwestii tegoż projektu :p

masz nasze poparcie!

pewnie znasz te strony (chociaż to bardziej lotnicze):

http://www.markstyling.com/index.htm

tu takie przeliczniki:

http://www.minilotnictwo.hg.pl/

http://www.xs4all.nl/~rhorta/jgrlm.htm

co do walorki, mało, ale zawsze:

http://www.cybermodeler.com/hobby/details/ce/detail_cec32138.shtml

Napisano

Witam.

Do waloryzowania tego modelu nadają się chyba dwa zestawy blaszek:

http://www.jadarhobby.pl/eduard-32121-bf109k-elzewnetrzne-elfot-p-7150.html

http://www.jadarhobby.pl/eduard-32122-bf109k-elementy-wnetrza-p-7151.html

Gdybyś miał ochotę zdemolować nieco swój model to jest gotowe rozwiązanie - fotki przedstwaiają samolot w malowaniu "spudła"

Bf-109%20K-4.jpg

Bf-109%20K-4%201.jpg

Pozdrawiam

Napisano

O Bosze,... Rafał.

Ty już nie masz co robić chyba. Znajdź se lepiej jakieś hobby albo coś...

Jak chcesz się bawić w waloryzacje to jest jeden człowiek, który jest w stanie Ci pomóc w tym temacie. Ale będziesz musiał się udać na sąsiedni PWM

Napisano

Ja wiedziałem, że tak będzie ... Jeszcze został Ci "Sokół Milenium" to SF załatwisz i całe forum Twoje... Mam ! Światełko w tunelu... osobówkę Ty dziełał ? hę...

Tego pierwszego samolota można na forum najść ? Bo szukanie wśród Twych postów... cóż , płodzisz je jak buchaj na farmie zarodowej , a co grosza większość wciągająca jak u Hitchcocka i przekopać się przezeń nie mogę, bo czytam i czytam, a do letadla dojść jakoś nie mogę.

Napisano

Bardzo Wam dziękuję za odzew.

Na życzenie wykonałem in box zestawu:

ResizeofDSCF1457.jpg

ResizeofDSCF1456.jpg

ResizeofDSCF1455.jpg

ResizeofDSCF1454.jpg

ResizeofDSCF1453.jpg

ResizeofDSCF1452.jpg

ResizeofDSCF1451.jpg

ResizeofDSCF1450.jpg

Nie za bardzo się znam, wypraski wyglądają ok, a jak ze

składalnością.....zobaczę;p

Tornado, jaka kolejkowa ?

Wpierw, to ja się naumiem samoloty malować, a później go zniszczę

Dzięki jeszcze raz, za podsunięte linki do stron, oraz el. waloryzujących - na pewno skorzystam.

Corsair, to też był BF w 48 bodajże, już go zapomniałem( na siłę :p)

Zebrałem po nim "oklaski", wiem co robiłem źle..albo mi się wydaję.

Nie lepiłem "fur" w sumie żadnych,jak i helikopterów..przez łodzie a na SF( i nie chodzi mi o pancerkę, bo ta w większości u mnie taka) kończąc.

pozdrawiam

Napisano
Tornado, jaka kolejkowa ?

No myślałem, że co by samolocik miał twarde ladowanie na torach dioramki co to ją popełniłeś

Napisano

Ooooo co ja widzę No życze powodzenia! Będę tutaj zaglądał często, może uda mi się coś doradzić ale i tak pewnie skończy się na tym, że coś podpatrzę Widziałem na forum Twoją poprzednią 109 i liczę, że K-4 wyjdzie Ci mniej pancernie i nie będzie takich błędów jak w tamtym. W galerii mam nadzieję napisać, że tamten musiał powstać by ten był super.

pozdrawiam i kibicuję!!!

Napisano
No myślałem, że co by samolocik miał twarde ladowanie na torach dioramki co to ją popełniłeś Rolling Eyes

Nie, to jest osobny temacik - kiedyś się wyrwałem że zrobię 2 podejście do latadła, wypadałoby się wywiązać.

wyjdzie Ci mniej pancernie

Model będzie frontowcem , o bogatej przeszłości i nie wiadomo,czy nie zostanie wyeksponowany na dioramce..po ciężkim lądowaniu

Z góry uprzedzam, by osoby o słabym sercu omijały warsztat, bądź zabezpieczyły się odpowiednio "farmaceutyczno - kardiologicznie"

To chyba wszystko tłumaczy ;)

ale i tak pewnie skończy się na tym, że coś podpatrzę

I tu znów nasuwa mi się jedna myśl:

dzięki, pozdrawiam

Napisano
No to pozostaje mi tylko porządnie się zabezpieczać
Napisano
No to pozostaje mi tylko porządnie się zabezpieczać Very Happy

W takim razie trzymam za Ciebie kciuki.

Młotkolot stoi, niestety muszę poczekac na części, które podsunął mi pezetel.

Indywidualnie wziąłem jeszcze "wydechy" żywiczne,jak dojdą wrzucę fotkę

Bf 109G/K exhaust

Zerkając z utęsknieniem w wypraski dojrzałem Mr. Kawasaki, zamiast Helmuta

ResizeofDSCF1459.jpg

Ciężko było się temu nie zdziwić - bo po nitce do kłębka(znów po linkach pezetel) doszedłem SAM do wniosku, że to przepak Hasegawy .

Dumny jestem z siebie, bo w nieznajomym temacie to wręcz sukces !

Wracając do tożsamości pilota, skala 32, więc więszkość główek z trzy pięć nie pasuje..poza jednymi.

Academy, robi tak szkaradnych niemiaszków, że szok..i od razu wpadłem na pomysł operacji plastycznej twarzoczaszki Mr.Kawasaki ;)

ResizeofDSCF1554.jpg

Tu się zaszpachluje, tam podszlifuje i będzie główka jak trza..brzydkoszkopska się znaczy

Więc w oczekiwaniu na części, pozdrawiam

• 2 weeks later...
Napisano

Doszły mi blachy do wnętrza:

DSCF1761.jpg

I mój samozakup :

DSCF1763.jpg

Czyli powoli będę mógł zacząć składać model.

pozdrawiam

Napisano

Heh, ten samolocik "obiecałem" w momencie pokazania pierwszego,a dodatkowo poszedł zakład z pewnym Lordem...więc trzeba będzie wypić, co się naważyło;)

p.s.

Czy te "wydechy" są ok?

Napisano

No to fajowsko!!! Zresztą w przypadku tych maszyn to chyba trudniej było znaleźc czyściocha niż flejtucha....a zatem woda na twój młyn Nowe rury wydają się o klasę lepsze, ciekawe, czy będą pasowały. Jedno pytanie - do czego służą te czarne kółeczka, na inboksowym fotosie leżą obok oszklenia?

ktoś robi wersje K (jakąś dobrą a nie byle tandetę) w 1:72 lub 1:48?

Fine Molds w 1/72, ale cena jak za 1/48 innych firm ;)

Napisano
Jedno pytanie - do czego służą te czarne kółeczka, na inboksowym fotosie leżą obok oszklenia?

Pewnie to są takie cybanty jak polycapy, żeby śmigło się obracało. Mam coś podobnego w Hurricane w 48 Revella.

Napisano

Szukałem na szybcika zastosowania tych poly capów i nie znalazłem, podczas montażu pewnie będzie co i jak.

Prośba, jeśli ma ktoś może instrukcję od zestawu edka 32121 to prosiłbym o wrzucenie jej skanu tu, czy na PW - niestety jeszcze go nie mam, a chciałbym pousuwać wszystkie "zbędne" el exterioru - coby na posklejanym modelu nie działać/ przeważnie źle sie to kończy :(.

Zacząłem działać zgodnie ze wskazaniami edka, czyli "zdejmowanie" niepotrzebnych plasticzków:

ResizeofDSCF1791.jpg

ResizeofDSCF1801.jpg

Wyciąłem jeden wydech i zmiarkowałem, po wypowiedzi Lorda

musiałem to sprawdzić:

Nowe rury wydają się o klasę lepsze, ciekawe, czy będą pasowały

Przymierzę część zestawową i postaram się tą żywice podnieść jeśli siedzi za głęboko:

ResizeofDSCF1793.jpg

Próby pasowania kadłuba:

ResizeofDSCF1800.jpg

Zauważyłem, że część przednia różni się kolorem plastiku od ogonowej.

Po spasowaniu, a raczej próbach wyszło,że w obwodzie tylna jest nieco grubsza, co obrazują poniższe zdjęcia:

ResizeofDSCF1796.jpg

ResizeofDSCF1797.jpg

By tył dolegał w miare idealnie trzeba rozszerzyć część przednią, po luźnym zwarciu el. powstaje schodek.

Ogon, spróbuję to wyprostować w ciepłej wodzie, ale juz teraz widać, że jedna część składowa jest grubsza i dłuższa...:

ResizeofDSCF1798.jpg

Poczekam na instr o która prosiłem, jeśli nikt nie ma, trudno oblaszkuję bebechy a póżniej będę się martwił.

Jeżeli na tym etapie coś jest nietak, proszę o wskazówki.

pozdrawiam

p.s. sorry za paluszki, ale obok dłubię w ziemi, a wash z pigmentów wdrapał się na amen

Napisano

Jezuśku... sklej to wszystko w miarę równo, ponaciągaj, złap CA i poszpachluj.

Poza tym mam wrażenie, że klapy zamykające luk na tylne kółko są dużo za grube.

Napisano

Będę próbował nie sknocić, co do tylnych klap, właśnie nie wiem czy będą w zestawie exterior edka 32121, więc nie chce na razie ruszać bo żle utnę i będzie kłopot.

Oczywiście, żadna z powyższych części nie jest poklejona, to tylko pasowanie na sucho.

Zrobiłem dziś kolejne zamówienie, tym razem u Martoli - zobaczymy który będzie szybszy:

Jadar czy Martola(ten zarobi)

pozdrawiam