sas55 Napisano 16 Października Share Napisano 16 Października Dzień dobry, Tytuł tego wątku jest nieco na wyrost, ponieważ wersja AD2M nie ma niestety kompletnej dokumentacji zewnętrznej. Była to wersja dowódcza, która miała mocowany na zewnątrz maszt antenowy pneumatyczny MTP-102 produkowany kiedyś w Kętach. Ale po kolei… Nabyłem dość dawno temu książkę autorstwa K. Gaja o czołgu T-55. Napisałem do autora i rozwinął się kontakt a propos jego osobistego wozu. Pułkownik Gaj zaproponował mi wykonanie tego czołgu i w związku z tym zacząłem gromadzić dokumentację. Założyłem nawet wątek na forum Koszalińskiego Plutonu Modelarskiego, ale strona padła i mój wątek też Pułkownik Gaj nadesłał mi wiele zdjęć, ale niestety nie dotyczyły one montażu anteny pneumatycznej i sprawa stanęła. Napisałem powyżej o dokumentacji zewnętrznej, ponieważ do wnętrza mam zdjęcia, które otrzymałem od pułkownika a także sam zrobiłem w Muzeum ,,Gryf’’ dzięki uprzejmości właściciela, który wpuścił mnie do wnętrza posiadanego egzemplarza AD2. Do zewnętrza zdołałem ustalić z pułkownikiem miejsce i sposób mocowania anteny oraz pompki do jej stawiania. O tym wspomnę zaraz. A więc będę tu prezentował warsztat dotyczący wozu dowódczego, osobistego czołgu pułkownika Gaja. Na początek może o tym maszcie. Zdjęcia masztu mam różne a także instrukcję do niego. Wszystkie jednak dotyczą wersji montowanej na ziemi. Montowania na czołgu nie można znaleźć jak dotychczas. Dopóki Pani Ala nie skończy projektowania może ktoś jednak coś znajdzie i z takim apelem zwracam się do wszystkich czytelników. Podsumowując chodzi o sposób zamocowania masztu MTP-102 na Meridzie w wersji AD-2M Na zdjęciach poniżej pan pułkownik zaznaczył elementy na wieży do których mocowana była antena i pompka samochodowa do wznoszenia masztu. Na początek także zdjęcie okładki wyżej wspomnianej książki. Pozdrawiam Andrzej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 16 Października Share Napisano 16 Października Temat jest bardzo ciekawy i jednocześnie trudny. Patrząc na zdjęcie wspawanego w wieżę uchwytu na maszt, myślę że prawdopodobnie „przejściówką”, pomiędzy samym masztem a wieżą może być ucho. Takowe mogło składać się z metalowego krążka z nawierconymi otworami do przykręcenia w podstawę masztu, oraz z prostopadłego do krążka ucha. Takie coś wydaje mi się logiczne. Nawet ze względu, że taki maszt z uchem wkładało się na montaż, a następnie podnosiło i wkręcało dodatkową śrubę w otwór kołka zabezpieczającego. Jednak są to tylko moje domysły, tak to sobie wyobrażam. Póki co uruchamiając wszystkie moje kontakty, nie udało mi się ustalić czegokolwiek więcej, niż to co napisałeś. Wydaje mi się, że pomoc można by było uzyskać w Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu. Swego czasu na Szkole Chorążych Broni Pancernej było parę Merid. Co więcej, znajduje się tam T-72M2D Wilk, który takowy maszt ma zamontowany na wieży. Również poniższa instrukcja mogłaby być bardzo pomocna. Napiszę, jak coś zdobędę. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano Piątek o 07:00 Autor Share Napisano Piątek o 07:00 19 godzin temu, Kapitan_Kurt napisał: Temat jest bardzo ciekawy i jednocześnie trudny. Patrząc na zdjęcie wspawanego w wieżę uchwytu na maszt, myślę że prawdopodobnie „przejściówką”, pomiędzy samym masztem a wieżą może być ucho. Takowe mogło składać się z metalowego krążka z nawierconymi otworami do przykręcenia w podstawę masztu, oraz z prostopadłego do krążka ucha. Takie coś wydaje mi się logiczne. Nawet ze względu, że taki maszt z uchem wkładało się na montaż, a następnie podnosiło i wkręcało dodatkową śrubę w otwór kołka zabezpieczającego. Jednak są to tylko moje domysły, tak to sobie wyobrażam. Póki co uruchamiając wszystkie moje kontakty, nie udało mi się ustalić czegokolwiek więcej, niż to co napisałeś. Wydaje mi się, że pomoc można by było uzyskać w Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu. Swego czasu na Szkole Chorążych Broni Pancernej było parę Merid. Co więcej, znajduje się tam T-72M2D Wilk, który takowy maszt ma zamontowany na wieży. Również poniższa instrukcja mogłaby być bardzo pomocna. Napiszę, jak coś zdobędę. Dzień dobry No to jeszcze trochę w kwestii anten. Dziękuję za chęć pomocy. Nie mam tej instrukcji, ale myślę, chyba tam nie ma potrzebnych materiałów (obym się mylił). Natomiast co do egzemplarza w Poznaniu to może być AD 1-M. Takie mocowanie udało mi się sfotografować u właściciela pojazdu w Dębicy (zrobiłem trasę z Kłodzka na próżno, ale czego się nie robi dla historii). Poniżej zdjęcie mocowania anteny MTP-101. To mocowanie jest o wiele bardziej proste, ale nam do niczego niepotrzebne. Jak napisałeś temat jest ciekawy i trudny. Zająłem się tym z dwóch powodów. To przecież fragment historii polskiej broni pancernej a także pierwszy po wojnie przypadek nadawania nazw własnych pojazdom o czym napiszę w kolejnych postach. Na razie zdjęcie i zapominamy o AD 1-M. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano Piątek o 18:04 Autor Share Napisano Piątek o 18:04 Dobry wieczór, Zanim być może uda się ustalić sprawy ,,antenowe'' zaczniemy od informacji historycznych. Poniżej przedstawiam jedyne zachowane zdjęcie czołgu ówczesnego porucznika Krzysztofa M. Gaja. I na początek takie informacje. Czołg jak widać na zdjęciu miał numer taktyczny 6920. W 4.DZ pułki miały nadane takie numery: - 12.pz – 66 i 67 - 17.pz – 68 i 69 - 18.pz – 70 i 71 Tylko w 17.pz przyjęto system znaczenia dwóch kolejnych cyfr, które oznaczały: trzecia cyfra, kompanię a czwarta, kolejny czołg w kompanii. Interesująca nas 2kcz miała numery 6920 – czołg dowódcy (cel naszych przedsięwzięć) Czołg miał numer rejestracyjny UBC 8732 6921, 6922 i 6923 – 1plcz 6924, 6925 i 6926 – 2plcz 6927, 6928 i 6929 – 3plcz Wielkość cyfr około 30 cm Na przedniej płycie malowano oznaczenie taktyczne w postaci białego kwadratu z wpisanym symbolem. W 17.pz była to rzymska cyfra II. Bok kwadratu około 15 cm, grubość linii 1 cm. Pozdrawiam Andrzej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano Sobota o 19:24 Autor Share Napisano Sobota o 19:24 (edytowane) Dobry wieczór, Dalsze informacje historyczne, które odtwarzam z tego co zamieszczałem na stronie koszalińskiej. Porucznik Gaj odbierał z transportu 22 czołgi. Jak wspominał w jednym popsuła się skrzynia biegów więc do jednostki dotarło ich 21. I tu pierwsza sensacja, na którą zwróciłem uwagę. Otóż zanim nadano im numery taktyczne porucznik wymalował na nich nazwy własne, aby się nie myliły załogom. Był to chyba pierwszy taki przypadek w naszej armii od czasu II Wojny Światowej. Te nazwy nie bardzo były akceptowane przez dowództwo, więc w trakcie eksploatacji się zatarły, no ale fakt jest taki, że po raz pierwszy w historii powojennej broni pancernej 22 czołgi miały nazwy własne. Pan pułkownik przypomniał sobie następujące: HURAGAN, SMOK, SFINKS, SKORPION i TAJFUN. Huragan to jego osobisty czołg. Miejsce malowania tych nazw przekażę Pani Ali i mam nadzieję, że coś się znajdzie w kalkomaniach ACE Projekt Studio. A dziś zdjęcie obrazujące wspomniany kwadrat z rzymską dwójką. Pozdrawiam Andrzej Edytowane Niedziela o 16:44 przez sas55 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dei Napisano Sobota o 19:51 Share Napisano Sobota o 19:51 Znak taktyczny na przedniej płycie był często uzupełniany cyfrą oznaczającą kompanię ,umieszczaną obok lub pod kwadratem.Kwadrat był też umieszczany na wieży czołgów w jej tylnej części. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano Sobota o 20:27 Autor Share Napisano Sobota o 20:27 34 minuty temu, dei napisał: Znak taktyczny na przedniej płycie był często uzupełniany cyfrą oznaczającą kompanię ,umieszczaną obok lub pod kwadratem.Kwadrat był też umieszczany na wieży czołgów w jej tylnej części. O tym znakowaniu wiem, ale na przykład na poniższym zdjęciu chyba się coś nie zgadza, bo mamy 4 wóz z 1 kompanii a przy kwadracie jest 3. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dei Napisano Niedziela o 00:33 Share Napisano Niedziela o 00:33 To oznaczenie jest już po wprowadzeniu etatu pułku zmechanizowanego zunifikowanego z dwoma batalionami zmechanizowanymi i dwoma czołgów .3 -ka oznacza 1-szy batalion czołgów ,4-ka 2-gi batalion czołgów ,a 1-ka i 2 -ka to bataliony zmechanizowane pułku.Pierwotnie 17Pzmech miał w kwadracie ,najpierw 3 arabską a potem III rzymską.Po likwidacji 11Pzmech przejął po nim 2-kę w kwadracie.Po 1990 temat znaki i numery taktyczne to temat trudny . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano Niedziela o 14:18 Share Napisano Niedziela o 14:18 Super wątek się szykuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano Poniedziałek o 16:02 Autor Share Napisano Poniedziałek o 16:02 Dzień dobry, Wracamy na chwilę do mocowania anteny. Mam kilkaset zdjęć niestety nieuporządkowanych i znalazłem właśnie szkic pana Gaja pokazujący umiejscowienie elementu mocującego maszt MTP-102 na Meridzie. To co jest w pierwszym poście to tylko przedstawienie jak ten element wyglądał. W poniższym zdjęciu brak sposobu mocowania pompki ale postaram się to ustalić. Pozdrawiam Andrzej 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano Poniedziałek o 16:21 Share Napisano Poniedziałek o 16:21 I to jest to! To teraz najważniejszym będzie ustalenie, jak wygląda przejściówka między uchwytem a masztem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano Poniedziałek o 16:24 Share Napisano Poniedziałek o 16:24 W dniu 18.10.2025 o 21:51, dei napisał: Znak taktyczny na przedniej płycie był często uzupełniany cyfrą oznaczającą kompanię ,umieszczaną obok lub pod kwadratem.Kwadrat był też umieszczany na wieży czołgów w jej tylnej części. A to przypadkiem nie jest AD-2M? Mam wrażenie że pomiędzy czujnikiem Bobrawa a skrzynką do podwodnego znajduje się ten uchwyt. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano Poniedziałek o 17:26 Autor Share Napisano Poniedziałek o 17:26 (edytowane) 1 godzinę temu, Kapitan_Kurt napisał: A to przypadkiem nie jest AD-2M? Mam wrażenie że pomiędzy czujnikiem Bobrawa a skrzynką do podwodnego znajduje się ten uchwyt. Jasne. Gratuluję wzroku. Ja się skupiłem na oznaczeniach. Zdjęcie jest niewyraźne ale to na pewno AD- 2M. Tam jeszcze widać chyba mocowanie pompki nad ,,gołębnikiem''. Pozdrawiam Andrzej Edytowane Poniedziałek o 18:11 przez sas55 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sasini Napisano Poniedziałek o 19:13 Share Napisano Poniedziałek o 19:13 Wspaniałe informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano wczoraj o 18:58 Share Napisano wczoraj o 18:58 W dniu 16.10.2025 o 13:34, Kapitan_Kurt napisał: Temat jest bardzo ciekawy i jednocześnie trudny. Patrząc na zdjęcie wspawanego w wieżę uchwytu na maszt, myślę że prawdopodobnie „przejściówką”, pomiędzy samym masztem a wieżą może być ucho. Takowe mogło składać się z metalowego krążka z nawierconymi otworami do przykręcenia w podstawę masztu, oraz z prostopadłego do krążka ucha. Takie coś wydaje mi się logiczne. Nawet ze względu, że taki maszt z uchem wkładało się na montaż, a następnie podnosiło i wkręcało dodatkową śrubę w otwór kołka zabezpieczającego. Jednak są to tylko moje domysły, tak to sobie wyobrażam. Póki co uruchamiając wszystkie moje kontakty, nie udało mi się ustalić czegokolwiek więcej, niż to co napisałeś. Wydaje mi się, że pomoc można by było uzyskać w Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu. Swego czasu na Szkole Chorążych Broni Pancernej było parę Merid. Co więcej, znajduje się tam T-72M2D Wilk, który takowy maszt ma zamontowany na wieży. Również poniższa instrukcja mogłaby być bardzo pomocna. Napiszę, jak coś zdobędę. Opis środków łączności wersji AD1M i AD2M jest w drugim tomie instrukcji: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 13 godzin temu Autor Share Napisano 13 godzin temu (edytowane) 10 godzin temu, Jarekk napisał: Opis środków łączności wersji AD1M i AD2M jest w drugim tomie instrukcji: Dzień dobry, To ciekawa informacja. Ze strony tytułowej nie wynika, że wewnątrz są potrzebne nam informacje. Ciekawe też dlaczego płk Gaj nie powołał się na tę instrukcję choć pewnie ją znał. Jarku, Ty wiesz, co jest wewnątrz? Jeśli tak to trzeba tej instrukcji szukać. A może ją masz i zechcesz się podzielić informacjami w niej zawartymi? Jeśli nie na forum to może choć Pani Ali udostępnisz do projektowania. Pozdrawiam Andrzej Edytowane 13 godzin temu przez sas55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi