Jarekk Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Czy chodzi Wam o element który jest na lewym błotniku na zdjęciach z testów dwuwieżowego 7TP (str. 7 i 8 w Militariach) oraz na rysunku prototypu z Boforsem (str. 14)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Czy chodzi Wam o element który jest na lewym błotniku na zdjęciach z testów dwuwieżowego 7TP (str. 7 i 8 w Militariach) oraz na rysunku prototypu z Boforsem (str. 14)? Chyba tak, takie dwa cylindryczne kształty w czymś co przypomina otwarte od góry pudełko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarusgoral Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Coś zaznaczone na zdjęciu, akurat w tym przypadku na Vickersie, ale na 7TP w identycznym miejscu identyczny lewar. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/56685f9341ce6816.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 O to mi chodzi. Na lepszych zdjęciach wyglada to na blok drewna na którym są ułożone dwie "rury" przytwierdzone do tego bloku płaskownikiem i śrubami z nekretkami z dużymi uszami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarusgoral Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Właśnie takich zdjęć Jarkku poszukuje, aby zobaczyć to ustrojstwo z bliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Widd, model świetnie się prezentuje Życzę powodzenia w dalszej budowie. I mam pytanie za 100 punktów: jakich farb (numery) użyłeś do pomalowania modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 W Militariach są takie zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Nawet nie próbuje zgadywać co to dokładnie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Przydała by się magiczna kula-zgadula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Jest też gdzieś w niej napisane (monografii), a raczej wspomniane, ale nie mogę teraz znaleźć, nie był to lewarek w każdym razie, coś z kołami związane. Te odstające blaszki to motylki, to były same rurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Z opisu na 32 str. monografii wynika, że jest to podnośnik hydrauliczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Z opisu na 32 str. monografii wynika, że jest to podnośnik hydrauliczny. Jak boni dydy, podnośnik hydrauliczny, widzisz tą nasadkę z rurką (lewa strona), tam widocznie wkładało się jakiś pręt i lewo, prawo podnosiło się po połączeniu dwóch części, a to na czym leży mogło być podstawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 No i wracamy do ulubionego zdjęcia 7TP. Na błotniku po prawej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 Niemcy używali ego typu lewarka: U nas mogły być stosowane tego typu: Oczywiście jest to obecny wygląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 Czy polski podnośnik jest 2- czy 3- elementowy? Pompa najczęściej jest z boku rury a tu widać, że jest na szczycie rury lub osobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 Mi wygląda na dwuelementowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 (edytowane) Czy polski podnośnik jest 2- czy 3- elementowy? Pompa najczęściej jest z boku rury a tu widać, że jest na szczycie rury lub osobno Albo czegoś nie widzimy. Ps. przyjrzyjcie się temu zdjęciu, tak gdzie widać nogi, widzicie ten "bolec" ??? Widać tylko jeden motylek. Ps.2 Tu trzeba jakiegoś starego mechanika, te zdjęcia sa do ... Edytowane 13 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 Dobiliście mnie. Trzeba będzie pooglądać zdjęcia i dorobić ten podnośnik do mojego modelu :/ A już robiłem gąski... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 Za to większość nie wie, że on tam powinien być Na niemieckim zdjęciu widać, że nad pompką jest już stopka. Druga rura to przedłużka od dołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 Na wielu zdjęciach go nie ma. Może wożą go w środku... Ale z drugiej strony na wielu zdjęciach wrześniowych, 7TP mają wymontoware reflektory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 Warto sprawdzić czy na zdjęciach są dwa pręty do mocowania podnośnika. Jeśli są to raczej już ktoś "pożyczył" sobie podnośnik. Jeśli ich nie ma, to być może przewożony był w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 A gdzie te pręty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 Na błotniku. Nowość z za wschodniej granicy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 Możesz mi łopatologicznie pręty pokazać? Masz tą monografię? Nie spodziewam się nowości, ale zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 Znalazłem w sieci tylko okładkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi