Jump to content

1:72 Działo samobieżne M12 z pojazdem amunicyjnym M30

pmroczko
 Share

Recommended Posts

Dzień dobry!

W zeszłym roku byłem na pokazach lotniczych w Krzesinach i jak zwykle w takich momentach nabrałem ochoty, żeby kupić sobie jakiś model w charakterze pamiątki. Niestety wybór był słaby, dlatego kupiłem model działa samobieżnego M12 z firmy Italeri - brat kiedyś zepsuł podobny model (firmy Fujimi) więc miałem taką pokusę, żeby tym razem zrobić to lepiej.

Po zbudowaniu M12 nabrałem ochoty na zbudowanie do niego pojazdu amunicyjnego (M30 - każdemu działu towarzyszył taki pojazd, który woził większość jego załogi i amunicji). W tym celu zamówiłem z firmy UM jedną ramkę z ich modelu M30 a resztę części wziąłem z drugiego M12 z Italerki, niektóre części musiałem też dorobić:

scratch01.jpg

scratch02.jpg

Gotowa "parka" przedstawia się tak:

spgun01.jpg

spgun02.jpg

spgun03.jpg

spgun04.jpg

spgun05.jpg

spgun06.jpg

Dziękuję firmie UM za pomoc przy budowie, a Wam za uwagę i komentarze, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Edited by pmroczko
Błąd w tytule
  • Like 19

• pmroczko changed the title to 1:72 Działo samobieżne M12 z pojazdem amunicyjnym M30

Dzień dobry!

Bardzo Wam dziękuję za komentarze i za miłe słowa!

3 godziny temu, R_Mazzi napisał:

Ta armata wygląda trochę jak zdemontowana z żaglowca

To jest taka armata: https://en.wikipedia.org/wiki/Canon_de_155_mm_GPF - projekt wywodzi się z pierwszej wojny światowej...

@piotrkur- jest taki ładny rysunek na sieci:

image.thumb.jpeg.44da1e4e72eebe11b1503cd4058719e6.jpeg

Poza tym niektóre wymiary wziąłem z części, które dostałem od UM, a niektóre z zestawu Italeri.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia!

Paweł

• Thanks 1