Boozy Napisano 11 Kwietnia 2009 Share Napisano 11 Kwietnia 2009 No teraz te dwie pierwsze fotki są odpowiednio naświetlone . Daj jeszcze fotke od strony zerwanej gąsienicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 2 Maja 2009 Autor Share Napisano 2 Maja 2009 Witam po dłuzszej przerwie. Dziękuję za komenty Ciąg dalszy. Zenki są gotowe. Trochę się świecą ale to chyba wina niedosuszonego washa ale jak coś to trzyamm lakier matowy w pogotowiu. Dość gadania-fotki. 1 2 3 4 5 6 7 8 Pierwszy raz malowałem pancerniaków no i nie są może jakieś rewelacyjne te figurki ale zapraszam do komentowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 2 Maja 2009 Share Napisano 2 Maja 2009 co do figurek... to, że się miejscami świecą, to nie problem - stosunkowo łatwo można temu zaradzić, natomiast to co mi sie podoba to twarze - przede wszystkim nie mają wytrzeszczu oczu ! jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymond Napisano 2 Maja 2009 Share Napisano 2 Maja 2009 Jak na moj gust to czolg i ludziki sa bardzo ladne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 2 Maja 2009 Share Napisano 2 Maja 2009 Witam. Bardzo dobrze CI idzie. Co do czołgu to na moje oko przydałby się jakiś wash i inne techniki. Figurki ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 3 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2009 Witam po dłuższej przerwie. Dla tych figurek wojna się skończyła. Tak zakończył się los pancerniaków gdy lakier matowy wszedl w reakcję chemiczną z olejami użytymi do cieniowania twarzy oraz do washa. Co gorsza psiknąłem nim też model marder II, który robił się po cichu około miesiąca. Ten sam efekt. Frustracja i co gorsza brakło mi już sił by klnąć. Odp na poprzedni post: Boozy czołg był washowany i nawet zaliczył filtrowanie umbrą naturalną tylko, że robiłem to na pałę i się wash z filtrem pozlewał i powstało to co widać... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 3 Sierpnia 2009 Share Napisano 3 Sierpnia 2009 Miałem to samo z lakierem. Też mi figurki "zawoskowały" się. U Ciebie to jeszcze niewiele, u mnie to całe się przebarwiły. Pozostaje kret i od początku malowanie ludków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 3 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2009 Malowane akrylami i olejami więc dodatkowo żmudne ciapkanie wamodowskim zmywaczem i ściaganie farby. Zobaczymy kiedy będę miał czas by się nimi zaopiekować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 4 Sierpnia 2009 Share Napisano 4 Sierpnia 2009 Łączę się w bólu, chyba nie ma nic gorszego niż spontaniczne reakcje chemiczne na ostatnim etapie prac. Co do zmywania farb - próbowałeś Cleanlux'a? Z moich obserwacji jest mu wszystko jedno co zmywa, olej czy akryl - żre jak leci. Olejne potrzebują jedynie nieco więcej czasu i często schodzą płatami, zamiast się rozpuszczać, ale efekt jest ten sam - model bez farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 4 Sierpnia 2009 Share Napisano 4 Sierpnia 2009 Podoba mi się matowość mundurów na tych pancerniakach. Mógłbyś napisać jak zrobiłeś ten efekt?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeł Napisano 4 Sierpnia 2009 Share Napisano 4 Sierpnia 2009 Cześć wszystkim ,szkoda że twoja praca poszła na marne. Mam pytanie jakim lakierem psikałeś żebym ja w przyszłości nie spaprał jakiegoś modelu? ale nie martw się mie też ostatnio szlak trafił malowałem czołg king tiger 1:35 dragona i aerograf zaczął mi pluć farbą okropnie i cały był upaprany ,odrazu klnąłem jak Ty ale się opanowałem pobiegłem do sklepu z chemią i kupiłem cleanlux wlałem cały i wymieszałem z wodą nie pamiętam dokładnie ile wody ale na oko jakieś 3/4 wody do cleanluxa i wsadziłem go na parę dni w tym czasie ochłonąłem i po 3 dniach wyjąłem go farba spęczniała i częściowo zeszła póżniej walnąłem go pod prysznic troszkę szczotką w miejscach gdzie trudno schodziła poszorowałem ale delikatnie i był czysty ładnie pomalowałem i obecnie buduję dioramę z kt w roli głównej.Może to nic nie wniosło do tematu ale nie polecam kreta bo zrzera skóre i opary nie są za zdrowe ja jestem przywiązany do cleanluxa . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 4 Sierpnia 2009 Share Napisano 4 Sierpnia 2009 Oglądam sobie tego Twojego Pz IV, bo nie ukrywam, że spodobał mi się bardzo, ale ( ) tak sobie dumam - czy po prawej stronie nie jest aby za czysto i elegancko? Tuszę, że gąsienica jest zerwana po najeździe na minę? Może warto byłoby w takim razie rozrzucić tam trochę elementów wózka nośnego i zdemolować bardziej wannę, obudowę przekładni planetarnej i rozrzucić trochę ziemi na trawce i czołgu? Bo teraz wygląda to trochę tak, jakby ktoś wykopał dziurę i odkręcił elementy układu jezdnego. Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale mina posiałaby pewnie trochę odłamków, które zdemolowałyby to i owo, a może nawet jakieś dziury w błotnikach porobiły? Tak sobie marudzę, a po cichu kombinuję jakby tu bez informowania ukochanej żony nabyć gdzieś ten model drogą kupna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 8 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2009 Witam ponownie. Dzięki za komenty i wsparcie duchowe Podwójne Lakier to mat Model Master'a. Spróbuję tym razem odizolować go od farby dodatkową warstwą sidoluxu może to pomoże Poradziłem sobie samym zmywaczem wamodu Strzeliłem stevenom szybki podkład i zacząłem paćkać im twarze. Na samej czwórce dodałem złamane śruby w miejscu wózka. Przy takim zaawansowaniu prac mogę co najwyżej dodać więcej obić w okolicach eksplozji miny... ale zobaczę ile da się zrobić Zdezelowane koło napędowe miało leżeć obok ale zniknęła mi gdzieś wewnętrzna połowa(mam dwie zewnętrzne ) Wózek myślę poleciał gdzieś daleko ale może dołozyć fragment koła jezdnego leżacy gdzieś obok i jakiś kawałek gąsienicy? Sama dioramka wymaga jeszcze wiele pracy bo jest ledwie zaczęta. Mam przygotowane fragmenty darni żeby porozrzucać dookoła ale na to przyjdzie czas Rozpisałem się. Może lepiej wkleję jakieś foto. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 17 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Ciag dalszy z cyklu "patrz co ten sk... lakier robi z moimi pracami" . Drzewko poniżej było śliczne zielone zanim popsikałem dla utrwalenia tym lakierem. Nie wiem czy on jest jakis lewy czy jakiś rozcieńczalnik nie taki. Czy grubość warstwy położonego lakieru może mieć wpływ na takie zachowanie sie specyfiku? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeł Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Nie używaj już tego gównianego lakieru ja Ci polecam werniks talensa dla plastyków ja mam matowy i jest on w aerozolu 400ml superancko utrwala i nie wchodzi w reakcje z olejami akrylami terpentyną emalią dosłownie z wszystkim.Raczej grubość nie ma nic do rzeczy ale niech się specjaliści wypowiedzą. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Nie używaj już tego gównianego lakieru Ja używam tego lakieru od kilku już modeli i nie mam problemu. Lipa prawdopodobnie trafił na jakiś trefny, stary itp. ja Ci polecam werniks talensa dla plastyków ja mam matowy i jest on w aerozolu 400ml Spray nie daje takiej kontroli jak aerograf. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeł Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 mnie tam pasi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Spróbuję zakupić ten sam lakier ze sklepu internetowego albo w innym modelarskim. Jak będzie dobry to trzeba będzie porozmawiać z panią ze sklepu na temat sprzedaży bubla. Oszkubek po pomalowaniu farbami z aero. Coś tam poróbowałem na nim pocieniować pryskając jasną zielenią z góry ale średnio chyba to wygląda. Wygladu sprzed lakieru już nie odzyska. Jedyny plus tego, że dzięki lakierowi drzewko wygląda na oszronione więc można będzie to wykorzystać przy jakiejś zimowej dioramce. Ogólnie prace nad dziką łąką się zaczęły i zaczynają się pojawiać jakieś nowe chwasty. Narazie tyle ile widąc na fotkach. Zapraszam do oglądania i komentowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 to już koniec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 18 Sierpnia 2009 Share Napisano 18 Sierpnia 2009 fajny maly swierek,sam robiles? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2009 Tak. 2,5 h dłubania przy nim żeby go poskładać i dodatkowe pół by pomalować to co zniszczył lakier. Pomalowałem i pocieniowałem w międzyczasie mundury Zenkom. Foto robione na szybko więc nie grzeszy jakością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 18 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2010 Witam Coś mnie naszło i postanowiłem odkurzyć starą dioramkę. Zdemolowałem trochę podwozia tak jak pisaliście. Nie wiem czy tak to miało wyglądać. Zdewastowałem koło napędowe. Pierwsze koło z wózka rozerwane kompletnie. Drugie "nadgryzione". Resor piórowy wyrwany razem z mocowaniem pierwszego koła. Nie jestem pewien czy do końca tak to miałoby wyglądać. pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeł Napisano 22 Kwietnia 2010 Share Napisano 22 Kwietnia 2010 Witam, wygląda dobrze ale mógłbyś się pokusić o bardziej pochlastaną ziemię i trawe wiesz to jednak mina która urwała koło nie??;D pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi