jawor84 Napisano 2 Listopada Share Napisano 2 Listopada (edytowane) Dzień dobry w niedzielny poranek. Wracam na forum z kolejnym warsztatem. Tym razem na tapetę idzie Phantom. Zawsze chciałem do zrobić, a do tego konkretnego egzemplarza mam jakiś sentyment. Showtime 100 kleiłem pierwszy raz za dzieciaka, jeszcze w kartonie z wydawnictwa p. Halinskich. Coś tam powstało ale ewidentnie zabrakło cierpliwości i umiejętności. Kilka lat temu dorwałem ten egzemplarz na alledrogo i zrobiłem kolejne podejście no ale jednak... No plastik to plastik Warsztat szybki nie będzie bo w domu szaleje 9 miesięczna pomocnica ale co jakiś czas będę coś wrzucał. Do zastawu dorzuciłem kilka gratów od reskita i edka. Generalnie plan jest na samolot przygotowany do swojego ostatniego lotu. Jeśli ktoś z Was kleił ten zestaw będę wdzięczny za podpowiedzi na co zwrócić uwagę itp. Od razu zapytam jak radzicie sobie z częściami fototrawionymi już malowanymi. Chodzi mi o kolejność działania. Kiedy malujemy resztę, kiedy je kleimy, bo dla mnie to nowość. Dzięki za podpowiedzi i zapraszam do podglądania Edytowane 2 Listopada przez jawor84 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 Listopada Share Napisano 2 Listopada (edytowane) Ja może nie merytorycznie, ale gramatycznie podpowiem, że bierze się rzeczy na tapet (stolik) a nie tapetę Małe dziecko w domu sprawia że nawet te wolne 15-30 minut na sklejanie człowiek zaczyna olbrzymio szanować i doceniać Edytowane 2 Listopada przez jachud3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 2 Listopada Autor Share Napisano 2 Listopada 50 minut temu, jachud3 napisał: Ja może nie merytorycznie, ale gramatycznie podpowiem, że bierze się rzeczy na tapet (stolik) a nie tapetę O widzisz, człowiek uczy się całe życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 2 Listopada Share Napisano 2 Listopada 50 minut temu, jachud3 napisał: Małe dziecko w domu sprawia że nawet te wolne 15-30 minut na sklejanie człowiek zaczyna olbrzymie szanować i doceniać To ja też gramatycznie podpowiem: w tym kontekście, jako przysłówek, powinno być "olbrzymio", choć ja bym użył tylko "ogromnie" 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 2 Listopada Share Napisano 2 Listopada 5 godzin temu, jawor84 napisał: Do zastawu dorzuciłem kilka gratów od tęsknota i edka. Co to są te graty od tęsknota i edka ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 2 Listopada Autor Share Napisano 2 Listopada (edytowane) 47 minut temu, _OldMan_ napisał: Co to są te graty od tęsknota i edka ? Już edytowałem Dzięki Edytowane 2 Listopada przez jawor84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Listopada Share Napisano 3 Listopada W dniu 2.11.2025 o 09:48, jawor84 napisał: Showtime 100 Mam wrazenie ze nie istnieje inne malowane dla F-4B 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 15 Listopada Autor Share Napisano 15 Listopada (edytowane) Tu akurat "J" na tapecie. Jest wiele ciekawszych malowań dla Phantomów, szczególnie tych z Marines... Ale, jak już pisałem wcześniej, ja mam do tego jakiś sentyment Edytowane 15 Listopada przez jawor84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 24 Listopada Autor Share Napisano 24 Listopada Cześć, powolutku zaczynamy zabawę. Na pierwszy ogień, zgodnie z instrukcją idzie kokpit. Początkowo nie byłem przekonany do kolorowych części fototrawionych. Ich kolor znacznie odbiegał od koloru jakim należało pomalować kabinę. Jednak, chyba nie jest tak źle. Mam jednak pytanie. Chciałbym to co nieco przybrudzic i trochę ujednolicić całość. Czym mógłbym całość zabezpieczyć żeby z tym kolorem (myślę głównie o blaszkach) nic się nie stało? Normalnie kładł bym lakier błyszczący i na nim się bawił. Jak Wy się z tym obchodzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Listopada Share Napisano 25 Listopada Wyglądało by to fajnie, gdyby nie fakt że kolorystyka tych blach jest do luftu. jezeli kolor blach jest spartolony, to można by bylo dorobić kolor pod blaszki. I to jest właśnie powod, dlaczego kolorowych blaszek i kalek 3D, o ile nie są czarne, nie używam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 25 Listopada Autor Share Napisano 25 Listopada Czyli mamy podobne odczucia co do kolorowych blach. To były moje pierwsze i raczej ostatnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtu204 Napisano 25 Listopada Share Napisano 25 Listopada Możesz jeszcze "zgasić" tą szarość na blaszkach używając Smoke od Gunze lub Tamki - mocno rozcieńczonym, delikatną mgiełką potraktować kilka razy, żeby nie przesadzić i kolor powinien się zbliżyć do otoczenia, plus trochę raster się zgubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 26 Listopada Autor Share Napisano 26 Listopada Dzięki, jest to jakiś pomysł. Na ten moment wszystko pokryte lakierem błyszczącym i czeka na brudzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi