Skocz do zawartości

F-4J Phantom, 1:72, Fine Molds

jawor84

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry w niedzielny poranek.

Wracam na forum z kolejnym warsztatem. Tym razem na tapetę idzie Phantom. Zawsze chciałem do zrobić, a do tego konkretnego egzemplarza mam jakiś sentyment. Showtime 100 kleiłem pierwszy raz za dzieciaka, jeszcze w kartonie z wydawnictwa p. Halinskich. Coś tam powstało ale ewidentnie zabrakło cierpliwości i umiejętności. Kilka lat temu dorwałem ten egzemplarz na alledrogo i zrobiłem kolejne podejście no ale jednak... No plastik to plastik 😉

Warsztat szybki nie będzie bo w domu szaleje 9 miesięczna pomocnica ale co jakiś czas będę coś wrzucał. Do zastawu dorzuciłem kilka gratów od reskita i edka. Generalnie plan jest na samolot przygotowany do swojego ostatniego lotu. Jeśli ktoś z Was kleił ten zestaw będę wdzięczny za podpowiedzi na co zwrócić uwagę itp. Od razu zapytam jak radzicie sobie z częściami fototrawionymi już malowanymi. Chodzi mi o kolejność działania. Kiedy malujemy resztę, kiedy je kleimy, bo dla mnie to nowość. 

Dzięki za podpowiedzi i zapraszam do podglądania 🙂

IMG_20251030_223039.thumb.jpg.19e90f035b8a69f872c69d905b7c5732.jpg

Edytowane przez jawor84
  • Like 5

Ja może nie merytorycznie, ale gramatycznie podpowiem, że bierze się rzeczy na tapet (stolik) a nie tapetę 😉

Małe dziecko w domu sprawia że nawet te wolne 15-30 minut na sklejanie człowiek zaczyna olbrzymio szanować i doceniać :haha:

Edytowane przez jachud3

50 minut temu, jachud3 napisał:

Ja może nie merytorycznie, ale gramatycznie podpowiem, że bierze się rzeczy na tapet (stolik) a nie tapetę 😉

O widzisz, człowiek uczy się całe życie 🤪

50 minut temu, jachud3 napisał:

Małe dziecko w domu sprawia że nawet te wolne 15-30 minut na sklejanie człowiek zaczyna olbrzymie szanować i doceniać :haha:

To ja też gramatycznie podpowiem: w tym kontekście, jako przysłówek, powinno być "olbrzymio", choć ja bym użył  tylko "ogromnie" 😉

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1

W dniu 2.11.2025 o 09:48, jawor84 napisał:

Showtime 100

Mam wrazenie ze nie istnieje inne malowane dla F-4B 😉

• Like 1

• 2 weeks later...

Tu akurat "J" na tapecie. Jest wiele ciekawszych malowań dla Phantomów, szczególnie tych z Marines... 😉 Ale, jak już pisałem wcześniej, ja mam do tego jakiś sentyment :)

Edytowane przez jawor84

• 2 weeks later...

Cześć, powolutku zaczynamy zabawę. Na pierwszy ogień, zgodnie z instrukcją idzie kokpit. Początkowo nie byłem przekonany do kolorowych części fototrawionych. Ich kolor znacznie odbiegał od koloru jakim należało pomalować kabinę. Jednak, chyba nie jest tak źle. 

Mam jednak pytanie. Chciałbym to co nieco przybrudzic i trochę ujednolicić całość. Czym mógłbym całość zabezpieczyć żeby z tym kolorem (myślę głównie o blaszkach) nic się nie stało? Normalnie kładł bym lakier błyszczący i na nim się bawił. Jak Wy się z tym obchodzicie? 

IMG_20251124_213208.thumb.jpg.87ea49b129c774e61161a12f13558a55.jpg

• Like 1

Wyglądało by to fajnie, gdyby nie fakt że kolorystyka tych blach jest do luftu. jezeli kolor blach jest spartolony, to można by bylo dorobić kolor pod blaszki. 

I to jest właśnie powod, dlaczego kolorowych blaszek i kalek 3D, o ile nie są czarne, nie używam. 

• 2 months later...
Napisano (edytowane)

Część, czas o sobie trochę przypomnieć gdyż od ostatniego wpisu minęło sporo czasu. Generalnie to miałem już ten warsztat odpuścić bo czasu na klejenie mam bardzo mało ale ostatnio udało mi się pchnąć temat do przodu. Na teraz wrzucam gotowy kokpit. Skorzystałem z patentu na psiknięcie całości kolorem smoke. Do tego delikatny wash. Nie jest idealnie ale rzeczywiście wszystko trochę się zrównało. Całość prezentuje się tak:

926943962_AdobeExpress-file.thumb.jpg.86cd8df010f709203a16717da17da304.jpg

IMG_20251208_205721.thumb.jpg.264c53a29e961851031125f8c9f36a34.jpg

Obecnie jestem na etapie zamkniętych połówek kadłuba, i walczę w wnękami kół. Niedługo, mam nadzieję, że nie za parę miesięcy wrzucę kolejne fotki. 

Edytowane przez jawor84
  • Like 2

Trochę późno zobaczyłem Twój warsztat, ale nadrabiam wnikliwym śledzeniem, bo sam mam 4 różne F-4 od FM (ponoć obecnie najlepszy). Pamiętam z galerii kolegi @kelly9mmjego uwagę o słabym spasowaniu przedniej owiewki z kawałkiem poszycia przed nią z resztą kadłuba. Trzymam kciuki, żeby się udało do końca😀

Wrzucam obiecane wcześniej zdjęcia. Jak widać, kadłub na tym etapie, w kilku miejscach będzie wymagał niewielkiej ilości szpachli (okolica kabiny i wlotów powietrza). Wnęki podwozia głównego dostały po kilka elementów fototrawionych, po czym zostały pomalowane. Jakoś nie jestem przekonany czy biały jest biały więc czekam do jutra żeby sprawdzić je w świetle dnia 😅 Najwyżej bedzie poprawka a później delikatne brudzenie. Później łączymy skrzydła z kadłubem i lecimy dalej z tematem 😉 

IMG_20260218_221901.thumb.jpg.48c0fd497c4556b55b41d9c0af83f15f.jpg

508963648_IMG_20260218_221955(1).thumb.jpg.ef780b2672e16e0b16f03041e50ec230.jpg

• Like 3

Napisano (edytowane)

No to mamy taki stan surowy, prawie zamknięty 😉 Kadłub cały, doklejone skrzydła, jeszcze bez końcówek. Te mam w planie montować na końcu, łącznie że statecznikiem pionowym i  poziomymi. Drobnica kadłuba na brzuchu również trafiła na swoje miejsce.

IMG_20260221_214806.thumb.jpg.efc8addb09f76f075cda9b4b01d8e096.jpg

Jak zobaczycie na kolejnych zdjęciach, można zacząć festiwal szpachli i papieru ściernego. Być może to moje błędy, być może kwestia samego modelu albo mix obu. 

IMG_20260221_214853.thumb.jpg.058dda9e0044cf58a0edf716f62ca799.jpg

IMG_20260221_214900.thumb.jpg.08e16974dbdcb39a7cf55c7f7109fa9a.jpg

IMG_20260221_214913.thumb.jpg.12ab7eeeb7198b2b989031509f2ca598.jpg

IMG_20260221_214926.thumb.jpg.bb31e0b9eed1459c73a63ad1d223e71b.jpg

IMG_20260221_214833.jpg

Jak widzicie trochę pracy mnie tu czeka 😅

IMG_20260221_214833.jpg

Edytowane przez jawor84

Surprised Will Ferrell says, WTF? GIF | Create and Share GIFs with Gifzz

@mirage3ma sporą kolekcję Phantomów Fine Molds za sobą, to wyjasni moze czy błąd zestawu czy modelarza

W dniu 21.02.2026 o 23:06, jawor84 napisał:

Kadłub cały, doklejone skrzydła, jeszcze bez końcówek. Te mam w planie montować na końcu,

Proponowałbym wkleić je wcześniej, tu też czeka cię kilka ZDRAD przy łączeniu.

Jestem w trakcie klejenia dwóch tych zacnych modelików ale szczerze mówiąc nie spodziewałem się że aż tyle będzie etapu z kategorii szpachla- szlif . Jednak całościowo jest całkiem przyjemny.

Zaintrygowany Twoimi zdjęciami ze szparami, złożyłem niektóre części "na sucho" w moim F-4N - u mnie jest bardzo ok.: nie ma żadnych szpar i przerw. Dbałem jedynie o krawędzie dokładnie oczyszczone z resztek ramek i odpowiedni, równomierny i elastyczny docisk (może tu jest "pies pogrzebany", bo zauważyłem małe zwichrowanie płaskiej części grzbietu kadłuba. Po dociśnięciu małymi ściskami zwichrowanie znika i jest standard jak Tamiya.

PS. Nie wiem jak wcześniejsze wypusty od FM, ale ich F-15C złożyłem na sucho bez podwozia i wszystko idealnie pasowało,

Być może o to chodzi, nie używałem ściskow tylko kleiłem kadłub "partiami". Może dlatego w kilku miejscach się rozjechał. No ale tych łączeń skrzydeł na spodniej stronie to chyba nie dało się inaczej zrobić. Pomalowałem już całość podkładem i chyba nie będzie tragedii, chociaż trochę dodatkowej pracy trzeba będzie w to włożyć. Plan jest żeby wrócić do roboty w tym tygodniu, zobaczymy co z tego wyjdzie.