jawor84 Napisano 2 Listopada 2025 Share Napisano 2 Listopada 2025 (edytowane) Dzień dobry w niedzielny poranek. Wracam na forum z kolejnym warsztatem. Tym razem na tapetę idzie Phantom. Zawsze chciałem do zrobić, a do tego konkretnego egzemplarza mam jakiś sentyment. Showtime 100 kleiłem pierwszy raz za dzieciaka, jeszcze w kartonie z wydawnictwa p. Halinskich. Coś tam powstało ale ewidentnie zabrakło cierpliwości i umiejętności. Kilka lat temu dorwałem ten egzemplarz na alledrogo i zrobiłem kolejne podejście no ale jednak... No plastik to plastik Warsztat szybki nie będzie bo w domu szaleje 9 miesięczna pomocnica ale co jakiś czas będę coś wrzucał. Do zastawu dorzuciłem kilka gratów od reskita i edka. Generalnie plan jest na samolot przygotowany do swojego ostatniego lotu. Jeśli ktoś z Was kleił ten zestaw będę wdzięczny za podpowiedzi na co zwrócić uwagę itp. Od razu zapytam jak radzicie sobie z częściami fototrawionymi już malowanymi. Chodzi mi o kolejność działania. Kiedy malujemy resztę, kiedy je kleimy, bo dla mnie to nowość. Dzięki za podpowiedzi i zapraszam do podglądania Edytowane 2 Listopada 2025 przez jawor84 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 Listopada 2025 Share Napisano 2 Listopada 2025 (edytowane) Ja może nie merytorycznie, ale gramatycznie podpowiem, że bierze się rzeczy na tapet (stolik) a nie tapetę Małe dziecko w domu sprawia że nawet te wolne 15-30 minut na sklejanie człowiek zaczyna olbrzymio szanować i doceniać Edytowane 2 Listopada 2025 przez jachud3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 2 Listopada 2025 Autor Share Napisano 2 Listopada 2025 50 minut temu, jachud3 napisał: Ja może nie merytorycznie, ale gramatycznie podpowiem, że bierze się rzeczy na tapet (stolik) a nie tapetę O widzisz, człowiek uczy się całe życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 2 Listopada 2025 Share Napisano 2 Listopada 2025 50 minut temu, jachud3 napisał: Małe dziecko w domu sprawia że nawet te wolne 15-30 minut na sklejanie człowiek zaczyna olbrzymie szanować i doceniać To ja też gramatycznie podpowiem: w tym kontekście, jako przysłówek, powinno być "olbrzymio", choć ja bym użył tylko "ogromnie" 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 2 Listopada 2025 Share Napisano 2 Listopada 2025 5 godzin temu, jawor84 napisał: Do zastawu dorzuciłem kilka gratów od tęsknota i edka. Co to są te graty od tęsknota i edka ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 2 Listopada 2025 Autor Share Napisano 2 Listopada 2025 (edytowane) 47 minut temu, _OldMan_ napisał: Co to są te graty od tęsknota i edka ? Już edytowałem Dzięki Edytowane 2 Listopada 2025 przez jawor84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Listopada 2025 Share Napisano 3 Listopada 2025 W dniu 2.11.2025 o 09:48, jawor84 napisał: Showtime 100 Mam wrazenie ze nie istnieje inne malowane dla F-4B 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 15 Listopada 2025 Autor Share Napisano 15 Listopada 2025 (edytowane) Tu akurat "J" na tapecie. Jest wiele ciekawszych malowań dla Phantomów, szczególnie tych z Marines... Ale, jak już pisałem wcześniej, ja mam do tego jakiś sentyment Edytowane 15 Listopada 2025 przez jawor84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 24 Listopada 2025 Autor Share Napisano 24 Listopada 2025 Cześć, powolutku zaczynamy zabawę. Na pierwszy ogień, zgodnie z instrukcją idzie kokpit. Początkowo nie byłem przekonany do kolorowych części fototrawionych. Ich kolor znacznie odbiegał od koloru jakim należało pomalować kabinę. Jednak, chyba nie jest tak źle. Mam jednak pytanie. Chciałbym to co nieco przybrudzic i trochę ujednolicić całość. Czym mógłbym całość zabezpieczyć żeby z tym kolorem (myślę głównie o blaszkach) nic się nie stało? Normalnie kładł bym lakier błyszczący i na nim się bawił. Jak Wy się z tym obchodzicie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Listopada 2025 Share Napisano 25 Listopada 2025 Wyglądało by to fajnie, gdyby nie fakt że kolorystyka tych blach jest do luftu. jezeli kolor blach jest spartolony, to można by bylo dorobić kolor pod blaszki. I to jest właśnie powod, dlaczego kolorowych blaszek i kalek 3D, o ile nie są czarne, nie używam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 25 Listopada 2025 Autor Share Napisano 25 Listopada 2025 Czyli mamy podobne odczucia co do kolorowych blach. To były moje pierwsze i raczej ostatnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtu204 Napisano 25 Listopada 2025 Share Napisano 25 Listopada 2025 Możesz jeszcze "zgasić" tą szarość na blaszkach używając Smoke od Gunze lub Tamki - mocno rozcieńczonym, delikatną mgiełką potraktować kilka razy, żeby nie przesadzić i kolor powinien się zbliżyć do otoczenia, plus trochę raster się zgubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 26 Listopada 2025 Autor Share Napisano 26 Listopada 2025 Dzięki, jest to jakiś pomysł. Na ten moment wszystko pokryte lakierem błyszczącym i czeka na brudzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 18 Lutego Autor Share Napisano 18 Lutego (edytowane) Część, czas o sobie trochę przypomnieć gdyż od ostatniego wpisu minęło sporo czasu. Generalnie to miałem już ten warsztat odpuścić bo czasu na klejenie mam bardzo mało ale ostatnio udało mi się pchnąć temat do przodu. Na teraz wrzucam gotowy kokpit. Skorzystałem z patentu na psiknięcie całości kolorem smoke. Do tego delikatny wash. Nie jest idealnie ale rzeczywiście wszystko trochę się zrównało. Całość prezentuje się tak: Obecnie jestem na etapie zamkniętych połówek kadłuba, i walczę w wnękami kół. Niedługo, mam nadzieję, że nie za parę miesięcy wrzucę kolejne fotki. Edytowane 18 Lutego przez jawor84 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJ62 Napisano 18 Lutego Share Napisano 18 Lutego Trochę późno zobaczyłem Twój warsztat, ale nadrabiam wnikliwym śledzeniem, bo sam mam 4 różne F-4 od FM (ponoć obecnie najlepszy). Pamiętam z galerii kolegi @kelly9mmjego uwagę o słabym spasowaniu przedniej owiewki z kawałkiem poszycia przed nią z resztą kadłuba. Trzymam kciuki, żeby się udało do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 18 Lutego Autor Share Napisano 18 Lutego Wrzucam obiecane wcześniej zdjęcia. Jak widać, kadłub na tym etapie, w kilku miejscach będzie wymagał niewielkiej ilości szpachli (okolica kabiny i wlotów powietrza). Wnęki podwozia głównego dostały po kilka elementów fototrawionych, po czym zostały pomalowane. Jakoś nie jestem przekonany czy biały jest biały więc czekam do jutra żeby sprawdzić je w świetle dnia Najwyżej bedzie poprawka a później delikatne brudzenie. Później łączymy skrzydła z kadłubem i lecimy dalej z tematem 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 21 Lutego Autor Share Napisano 21 Lutego (edytowane) No to mamy taki stan surowy, prawie zamknięty Kadłub cały, doklejone skrzydła, jeszcze bez końcówek. Te mam w planie montować na końcu, łącznie że statecznikiem pionowym i poziomymi. Drobnica kadłuba na brzuchu również trafiła na swoje miejsce. Jak zobaczycie na kolejnych zdjęciach, można zacząć festiwal szpachli i papieru ściernego. Być może to moje błędy, być może kwestia samego modelu albo mix obu. Jak widzicie trochę pracy mnie tu czeka Edytowane 21 Lutego przez jawor84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Lutego Share Napisano 21 Lutego @mirage3ma sporą kolekcję Phantomów Fine Molds za sobą, to wyjasni moze czy błąd zestawu czy modelarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 23 Lutego Share Napisano 23 Lutego W dniu 21.02.2026 o 23:06, jawor84 napisał: Kadłub cały, doklejone skrzydła, jeszcze bez końcówek. Te mam w planie montować na końcu, Proponowałbym wkleić je wcześniej, tu też czeka cię kilka ZDRAD przy łączeniu. Jestem w trakcie klejenia dwóch tych zacnych modelików ale szczerze mówiąc nie spodziewałem się że aż tyle będzie etapu z kategorii szpachla- szlif . Jednak całościowo jest całkiem przyjemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJ62 Napisano 25 Lutego Share Napisano 25 Lutego Zaintrygowany Twoimi zdjęciami ze szparami, złożyłem niektóre części "na sucho" w moim F-4N - u mnie jest bardzo ok.: nie ma żadnych szpar i przerw. Dbałem jedynie o krawędzie dokładnie oczyszczone z resztek ramek i odpowiedni, równomierny i elastyczny docisk (może tu jest "pies pogrzebany", bo zauważyłem małe zwichrowanie płaskiej części grzbietu kadłuba. Po dociśnięciu małymi ściskami zwichrowanie znika i jest standard jak Tamiya. PS. Nie wiem jak wcześniejsze wypusty od FM, ale ich F-15C złożyłem na sucho bez podwozia i wszystko idealnie pasowało, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 6 godzin temu Autor Share Napisano 6 godzin temu Być może o to chodzi, nie używałem ściskow tylko kleiłem kadłub "partiami". Może dlatego w kilku miejscach się rozjechał. No ale tych łączeń skrzydeł na spodniej stronie to chyba nie dało się inaczej zrobić. Pomalowałem już całość podkładem i chyba nie będzie tragedii, chociaż trochę dodatkowej pracy trzeba będzie w to włożyć. Plan jest żeby wrócić do roboty w tym tygodniu, zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi