Vieh_san Napisano Poniedziałek o 22:27 Share Napisano Poniedziałek o 22:27 No to teraz czas na rozkręcenie się trochę bardziej. Plan jest na wykonanie sanitarki Jak-12A z Amodel. Jak ja lubię modele tej firmy Tematy dla mnie najciekawsze, a materiał wiadomo jaki. Mam blaszki do niego i może coś wydrukuję sobie w 3D. Jeśli chodzi o malowanie to nie będę raczej kombinował i będzie pudełkowe. Kilka foto I kilka fot znalezionych w necie. Przypadkiem nie kolegi @Artek82? I na koniec zdjęcie bliżej mi nieznanego samolotu 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano Poniedziałek o 22:34 Share Napisano Poniedziałek o 22:34 3 minuty temu, Vieh_san napisał: Przypadkiem nie kolegi @Artek82? Nie moje, ale samolotu jak najbardziej z mojego lotniska bo to wnętrze naszej ex sanitarki SP-CXW która po sprzedaży trafiła do UK a obecnie lata w Rasiji. 5 minut temu, Vieh_san napisał: na koniec zdjęcie bliżej mi nieznanego samolotu To wnętrzności też ex sanitarki obecnie jako SP-FKY. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Poniedziałek o 22:45 Share Napisano Poniedziałek o 22:45 No tego w dwa dni nie zrobisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano Poniedziałek o 22:53 Autor Share Napisano Poniedziałek o 22:53 7 minut temu, Moses napisał: No tego w dwa dni nie zrobisz Myślę, że możesz mieć rację 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Wtorek o 07:02 Share Napisano Wtorek o 07:02 WYgląda na to że są się ten zestaw skleić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Wtorek o 08:25 Share Napisano Wtorek o 08:25 tez o nim myslalem ale lezy w moim sklepie od ponad 10 lat , a cena cyly czas ponad 18 Euro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano Wtorek o 10:29 Autor Share Napisano Wtorek o 10:29 2 godziny temu, BRAVO112 napisał: tez o nim myslalem ale lezy w moim sklepie od ponad 10 lat , a cena cyly czas ponad 18 Euro No to faktycznie dosyć cena konkretna. Na mojehobby jest za 65zł, chociaż pewnie jakby się poszukało to i taniej się znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano Wtorek o 22:35 Autor Share Napisano Wtorek o 22:35 Zaczynam standardowo od kokpitu. Podłogę należy spiłować i rozciąć 5mm od stopnia, ale przedtem przygotowanie foteli i podłogi z blaszki. Jamki skurczowe w fotelach zalepione, z tyłu na oparciu miały wypukłe kwadraciki, które miały reprezentować kieszenie. Mało je przypominały, więc użyłem chusteczki zanurzonej w wikolu do uformowania nowych. Fotele przykleiłem i następnie będę się zabierał za pasy. Trochę na zdjęciu krzywo wyszły, ale już jest poprawione. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Środa o 08:03 Share Napisano Środa o 08:03 W dniu 17.11.2025 o 23:45, Moses napisał: No tego w dwa dni nie zrobisz A @Vieh_san na to: -Ja nie zrobię? Potrzymaj mi piwo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano Środa o 08:17 Autor Share Napisano Środa o 08:17 El Quatro mi się skończyło więc ciężko będzie ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano Czwartek o 19:01 Autor Share Napisano Czwartek o 19:01 Napotkałem taki problem, że w zdjęciach wnętrza sanitarki były 2 rozdzielone tylne fotele, a w zestawie tylko dostępna kanapa. W fototrawionkach też nie ma zestawu dla 4 foteli. Zdecydowałem, że żeby to było na równym poziomie zrobię sobie coś w blenderze w 3D. Wydrukowałem i taki jest wynik. Nie są najlepsze, ale chyba złe też nie. No i przód i tył będzie taki sam. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Czwartek o 19:39 Share Napisano Czwartek o 19:39 Jak na tą skalę to bomba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BROK Napisano Czwartek o 20:39 Share Napisano Czwartek o 20:39 Super!!! Świetnie wyszło! Świetne wydruki! Świetny warsztat! Zresztą jak zwykle w Twoim wykonaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano Czwartek o 23:24 Autor Share Napisano Czwartek o 23:24 Przyklejone. Mam nadzieję, że po podkładzie tego kleju tak nie będzie widać Mam debonder, ale jakoś chyba nie umiem się z nim obchodzić. Powinienem go używać na świeżo, jak klej jeszcze nie wysechł, czy po wyschnięciu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano Piątek o 04:50 Share Napisano Piątek o 04:50 Ja używam po wyschnięciu, delikatnie smyram zwilżonym pędzelkiem wokół łączenia aż stopniowo od brzegu zacznie puszczać - w ten sposób minimalizuję ryzyko zalania całego złącza i rozpuszczenia tej części kleju, która "trzyma" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano Piątek o 07:54 Share Napisano Piątek o 07:54 STOP To nie tak z tymi fotelami i kanapą Wersje sanitarne w służbie miały zamiast kanapy kładzione oparcia w podłogę co by można noszami wjechać przez bagażnik. Nigdy nie było w miejscu kanapy przednich foteli no chyba że jakiś tunning sobie ktoś taki zrobił, ale nie spotkałem czegoś takiego na żywo. Te "kwadraty wytłoczone" na blaszce w drugim rzędzie to sa właśnie plecy położonych oparć Zauważ że w opcji jaką zastosowałeś pasażerowie po wdrapaniu sie na te fotele nie mieli by miejsca na głowy Tu wersja kanapowa: A tak to powinno wyglądać Także przepraszam że namąciłem, co złego to nie ja 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano Piątek o 13:00 Autor Share Napisano Piątek o 13:00 Faktycznie, źle się sugerowałem zdjęciami które wrzuciłem. To była kanapa którą się kładło. To nie powinienem mieć kanapy, ani foteli, tzn. tylko oparcia co można wyciągnąć z podłogi? Albo mogą zostać schowane? Bo chciałbym mieć bok otwarty i nosze albo na wpół wyciągnięte, albo włożone do środka żeby było je widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano Piątek o 14:09 Share Napisano Piątek o 14:09 Godzinę temu, Vieh_san napisał: To nie powinienem mieć kanapy, ani foteli, tzn. tylko oparcia co można wyciągnąć z podłogi? Albo mogą zostać schowane? Dokładnie tak jak widać na tym foto Oparcia sie kładzie i powstaje równa płaszczyzna po której wsuwa sie nosze aż za fotel pilota lub pasażera. Lekarz zajmował miejsce obok chorego na noszach na tym rozkładanym blaszaku. Godzinę temu, Vieh_san napisał: Bo chciałbym mieć bok otwarty i nosze albo na wpół wyciągnięte, albo włożone do środka żeby było je widać Rozumiem że chcesz coś podobnego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano Piątek o 18:13 Autor Share Napisano Piątek o 18:13 3 godziny temu, Artek82 napisał: Dokładnie tak jak widać na tym foto Oparcia sie kładzie i powstaje równa płaszczyzna po której wsuwa sie nosze aż za fotel pilota lub pasażera. Lekarz zajmował miejsce obok chorego na noszach na tym rozkładanym blaszaku. Rozumiem że chcesz coś podobnego Super fotki jak masz więcej to bym bardzo poprosił Cały czas jednak mam pewne pytania. Ewidentnie na podłodze są prowadnice dla noszy, które dochodzą do samych oparć rozkładanych siedzeń, a nosze widać, że mają małe kółeczka, ale dopiero kilkanaście centymetrów od końca uchwytów. To czy oni nimi nie dojeżdżali do końca? Z podniesionym oparciem nie mogli by, a tam są metalowe kółka, które pewnie służyły do unieruchomienia noszy. Czy może nosze po wprowadzeniu były wyciągane z tych prowadnic i kółeczka trafiały na zaznaczone przeze mnie miejsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duders Napisano Piątek o 19:48 Share Napisano Piątek o 19:48 Zgadzam się w 100% z kolegą Artek82. Jakieś 20 lat temu w aeroklubie mieliśmy dwa Jaki-12 co prawda w wersji M ale jeden bez dodatkowego okienka z tyłu miał składane 2 foteliki, a drugi z dodatkowymi okienkami z tyłu miał już kanapę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano wczoraj o 08:41 Share Napisano wczoraj o 08:41 W dniu 20.11.2025 o 20:01, Vieh_san napisał: zrobię sobie coś w blenderze w 3D. Wydrukowałem i taki jest wynik. Nie są najlepsze, ale chyba złe też nie. Wspaniale, że wracasz w wysokiej formie @Artek82 fotki i informacje - pierwsza klasa 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi