Woit Napisano 26 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2025 W dniu 18.12.2025 o 11:44, kelly9mm napisał: Fajny kucyk, gratuluję! Pozdrawiam, Marcin Dziękuję. Jeszcze jakbym potrafił brudzić jak Ty to byłbym w pełni happy W dniu 18.12.2025 o 21:58, Soris napisał: Fajny model, chociaż paszczaty najbardziej mi się podoba Nie, jest też w "plastiku": (...) Dzięki. Paszczate mają swój urok, nie zaprzeczę W plastiku nie wypatrzyłem, dobrze wiedzieć 13 godzin temu, Bercik napisał: Piękne są te Twoje kuce Jest mi niezmiernie miło, że także Tobie przypadły one do gustu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 27 Grudnia 2025 Share Napisano 27 Grudnia 2025 Oj, podoba się. Zdecydowanie zachęca do budowy. Rodzinne zdjęcia też super, świetnie dobrane mundurki tworzą atrakcyjną kolekcję. Miła refleksja, że krajowy producent pozwala na budowę ładnych modeli 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 28 Grudnia 2025 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2025 18 godzin temu, Mikolaj75 napisał: Oj, podoba się. Zdecydowanie zachęca do budowy. Rodzinne zdjęcia też super, świetnie dobrane mundurki tworzą atrakcyjną kolekcję. Miła refleksja, że krajowy producent pozwala na budowę ładnych modeli Dzięki Mikołaj. Tak to mi się jakoś złożyło P.S. kolejny się już nituje... może wyjdzie mi w końcu ta diabelska umiejętność 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 3 Stycznia Share Napisano 3 Stycznia Składam spóźnione gratulacje. Fajny model ! Ale mam też pytania "warsztatowe" dotyczące tego samolotu w jego dwóch najbardziej znanych wcieleniach, czyli kamuflażowany z jesieni 44 i odarty z farby w styczniu 45. Po pierwsze - jakie miał opony w obu odsłonach ? Dostepne mi zdjęcia nie rozwiązują tego problemu. Po drugie - celownik. "Obdarty" ma K-14, a wcześniejszy ? Ten sam typ, czy raczej wcześniejszy ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 3 Stycznia Autor Share Napisano 3 Stycznia 2 godziny temu, martinello napisał: Składam spóźnione gratulacje. Fajny model ! Ale mam też pytania "warsztatowe" dotyczące tego samolotu w jego dwóch najbardziej znanych wcieleniach, czyli kamuflażowany z jesieni 44 i odarty z farby w styczniu 45. Po pierwsze - jakie miał opony w obu odsłonach ? Dostepne mi zdjęcia nie rozwiązują tego problemu. Po drugie - celownik. "Obdarty" ma K-14, a wcześniejszy ? Ten sam typ, czy raczej wcześniejszy ? Dziękuję, miło mi Obdarcie, czy też zmycie kamuflażu nastąpiło ponoć podczas jednej nocy. Tak wiec celownika bym nie ruszał Opon nie widać, wiec można dać najlepsze jakie masz, lub takie których chcesz się pozbyć. https://armahobbynews.pl/blog/2025/09/12/70070-srebrny-mustang-old-crow/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 3 Stycznia Share Napisano 3 Stycznia 11 minut temu, Woit napisał: Obdarcie, czy też zmycie kamuflażu nastąpiło ponoć podczas jednej nocy. Tak wiec celownika bym nie ruszał Opon nie widać, wiec można dać najlepsze jakie masz, lub takie których chcesz się pozbyć. Dzięki, ale - mam papleninę Kolego modelarza (nie popartą dowodami zdjęciowymi, że kamuflowany OLD CROW P-51D miał jesienią wcześniejszy celownik, "upgrejodwany" później. Problem z kołami - rozwiążę tak jak umiem - wstawiając najlepsze koła jakie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 3 Stycznia Autor Share Napisano 3 Stycznia 21 minut temu, martinello napisał: Dzięki, ale - mam papleninę Kolego modelarza (nie popartą dowodami zdjęciowymi, że kamuflowany OLD CROW P-51D miał jesienią wcześniejszy celownik, "upgrejodwany" później. Problem z kołami - rozwiążę tak jak umiem - wstawiając najlepsze koła jakie mam. Możesz zrobić kamuflowany tuż przed odarciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 3 Stycznia Share Napisano 3 Stycznia Chce zribic dwa :). I dlatego pytam o różnice... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 3 Stycznia Autor Share Napisano 3 Stycznia 9 minut temu, martinello napisał: Chce zribic dwa :). I dlatego pytam o różnice... To pytaj @greatgonzo Bardzo pomocny, chętnie dzielący się wiedzą pasjonat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 4 Stycznia Share Napisano 4 Stycznia Greatgonzo... Ratuj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 4 Stycznia Share Napisano 4 Stycznia W dniu 3.01.2026 o 20:50, martinello napisał: mam papleninę Kolego modelarza (nie popartą dowodami zdjęciowymi, że kamuflowany OLD CROW P-51D miał jesienią wcześniejszy celownik, A czym popartą? Bo na czymś twierdzenie chyba się jednak opiera. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 4 Stycznia Autor Share Napisano 4 Stycznia 9 minut temu, greatgonzo napisał: A czym popartą? Bo na czymś twierdzenie chyba się jednak opiera. Poszperałem chwilę i coś takiego znalazłem: Źródło: https://forum.largescaleplanes.com/index.php?/topic/35510-what-is-the-correct-gun-sight-ip-coaming-for-a-p-51d-15na/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia Dzieki. To mi załatwia sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia Mnie nie, bo wciąż jestem ciekawy czym podpierał się kolega. A teraz jeszcze ciekawi mnie też, w jaki sposób Tobie załatwia to sprawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 5 Stycznia Autor Share Napisano 5 Stycznia 1 minutę temu, greatgonzo napisał: Mnie nie, bo wciąż jestem ciekawy czym podpierał się kolega. (...) Konsultował to z "Budem" Andersonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia To by załatwiało pierwszy temat. Drugi jest bardziej frapujący, bo info, które wyszperałeś jest cool i ciekawe, ale nie wiem co nowego wnosi do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 5 Stycznia Share Napisano 5 Stycznia 4 godziny temu, greatgonzo napisał: Mnie nie, bo wciąż jestem ciekawy czym podpierał się kolega. A teraz jeszcze ciekawi mnie też, w jaki sposób Tobie załatwia to sprawę? Już odpowiadam. Mam w planie dwa modele "Old Crow". 48 bedzie w kamuflażu i z celownikiem N-9. 72 bedzie srebrna z celownikiem K-14. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia (edytowane) To może inaczej. Wyjaśnię, dlaczego info powyżej, choć wartościowe, niewiele wnosi do sprawy. To, że samolot Andersona wyposażony był w celownik N-9 w momencie przybycia do Anglii jest oczywiste, nie ma innej możliwości. Celowniki żyroskopowe zaczęły być dostępne w październiku 1944 i informacja o szkoleniu mechaników wpisuje się w czas, gdy K-14A pojawiły się w Europie. Montowane początkowo w Mustangach K-14 raczej tu nie docierały, ale różnice między tymi celownikami są niuansowe. Szansa na to, że odarcie z farby i montaż nowego celownika wystąpiły równocześnie nie jest szczególnie wielka. Na zdjęciu kamuflowanej wersji możemy dopatrzeć się proporcji celownika wskazujących na żyroskopowy, ale znana mi fota nie jest dość wyraźna by przesądzić, bo na celowniku mógł być pokrowiec, albo coś wisieć. Dodatkowy problem stanowi temat jak długo samolot był w jednostce, zanim został furą Andersona. Ogólne ramy czasowe sugerują, że nawet ze dwa miesiące, ale to bardzo ogólny szacunek i trzeba by tu się dobrać do AAC tego Mustanga. Za mało mój temat, by się w to bawić. Tu chodzi o to, czy Anderson przejmował zielonego Mustanga, czy pomalowano samolot dla niego, a jeśli tak, to kiedy. Raczej to pierwsze, bo kamuflaż także sugeruje, że ten P-51 był już w jednostce dość długo. Bud rozpoczął drugą turę w październiku. W zasadzie nie ma opcji, by mógł w tym momencie dysponować K-14A, zatem N-9 wydaje się pewnikiem dla kamuflowanego Old Crow. Tylko kiedy nastąpiła zmiana? Przy budowie modelu można by było machnąć na to ręką, gdyby Anderson nie był asem. Jednak ilość oznaczeń zestrzeleń może ustawić samolot w czasie, gdy powinien/mógł już mieć K-14A. W takim razie jak, w kwestii oznaczeń, wyglądałby ten Mustang w okresie z N-9? I tu pojawia się korzystny przypadek. Zwycięstwa w drugiej turze pojawiły się dopiero pod koniec listopada. Zdjęcie kamuflowanego samolotu pokazuje go z trzynastoma krzyżami, czyli 12 1/4 zestrzelenia z pierwszej tury. Czyli spokojnie możemy przyjąć, że pilot latał samolotem z celownikiem N-9 w oznaczeniach jak na zdjęciu. Dlaczego zatem użyłem wcześniej formy w zasadzie, zamiast napisać po prostu nie ma opcji? Otóż w 8th AF powszechnie wymieniano celowniki N-3 na brytyjskie. To była rozpoznana i uczęszczana ścieżka. A brytyjski celownik GGS, którego kopią był K-14A. dostępny był już od wiosny. Zostawia to furtkę, że Anderson, w końcu persona nieostatnia, mógł zadbać o celownik żyroskopowy od początku swojej aktywności w drugiej turze. To podparłoby wersję dla tych, którzy złapią się owych proporcji celownika na zdjęciu kamuflowanego Old Crow. Ale po prawdzie, to nie wiem nawet , czy ta furtka jest choćby uchylona. Edytowane 6 Stycznia przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi