Jump to content

P-51D Mustang / OLD CROW / Arma Hobby 1:72

Woit
 Share

Recommended Posts

Zanim pochwalę musiałem obejrzeć na komputerze i przyznam się, że nie żałuję.
Konik bardzo ładny a w stadzie... Takie zdjęcia lubię najbardziej.

Kolejnych koników w stadzie w przyszłym roku życzę!

• Like 1

Fajny model. Podoba mi się jak odróżniają się powierzchnie niemalowane od malowanych na spodzie płata. I trzeba się postarać, żeby się do czegoś przyczepić.

Po postaraniu się za dużo żółtego we wnęce tylnego koła i za dużo IG na zbiorniku paliwa. K-14 nie będzie działał.

Trochę dziwnie u mnie na ekranie wygląda IG. Jakiś bury taki, bardziej przypominający dwie warstwy ZCY.

Te zbiorniki podwieszane (swoją drogą malowano je na srebrno) to z zestawu?  Trochę zastanawia mnie niekonsekwencja producentów, którzy cyzelują linie podziałowe, czy dziurki imitujące nity itp. i jednocześnie robią obejmy mocujące zbiorniki paliwa z centymetrowej grubości płaskowników. Tu też tak jest, czy to efekt agresywnego w tym miejscu malowania?

Mnie w takiej galerii brakuje choć ze dwóch słów o Andersonie.

Dobra robota!

@martinellobez problemu, może dlatego, że nie wiedziałem, że tu może być jakikolwiek :) Przeczytałem o tym dopiero kilka dni temu.

Ale jak wyżej wspomniałem przy kolejnym modelu użyję zestawu Mastera.

@Adamo722jakby był dopiero po locie albo właśnie szykował do startu to by mogły być  :)

@Kon_BarDziękuję i dziękuję :)

@greatgonzoDziękuję, bardzo lubię jak się czepiasz. Zawsze coś dobrego z tego wychodzi  :)

Wnękę koła ogonowego merytorycznie olałem bo przy zestawowych klapach i tak guzik widać. Przy blaszkach Parta obiecuję poprawę.

K-14 i tak jest zdaje się nie w tej wersji co powinien ale to odkryłem znacznie później.

Rozwiń proszę czego brakuje do pełnej funkcjonalności tego celownika.

Obejmy na zbiornikach to moja robota. Nakleiłem plapapier bo oryginalne wydawały mi się za delikatne. Malowanie baniaków zgodnie z instrukcją. 

Tak. Przepraszam, brak jakiejkolwiek wspomnienia o tym pilocie to poważne uchybienie.

Historię Clarenca E. ‘Bud’ Andersona, ładnie opisano tu:

https://armahobbynews.pl/blog/2022/12/09/bud-anderson-i-jego-old-crow-cz-i-70041-70055/

oraz tu

https://armahobbynews.pl/blog/2023/01/13/bud-anderson-i-jego-old-crow-czesc-ii-70041-70055/

a o samym samolocie jaki próbowałem odwzorować jest taki oto tekst:

https://armahobbynews.pl/blog/2025/09/12/70070-srebrny-mustang-old-crow/

Dziękuję wszystkim za miłe słowa jak i krytykę, którą zawsze chętnie przyjmuję bo warto uwypuklać uchybienia, zwłaszcza te proste do uniknięcia.

4 godziny temu, Endrju napisał:

A kółka?  :mrgreen:

A na poważnie to fajny efekt wyszedł Ci na tym zdjęciu.

Dziękuję. Koła mają fabrycznie lekkiego flaka udającego ugięcie opony, więc się nie kręcą 😉

Jeszcze uzupełniając odpowiedź na uwagi @greatgonzo nadmiernie, że Interior Green podchodzi z flakonika Hataki.

20251214_185319.jpg

Edited by Woit
Ustami => Hataki :)

2 godziny temu, Woit napisał:

Interior Green podchodzi z flakonika Ustami.

Ale to chyba nie  o to Ci chodziło ;).

Celownik żyroskopowy to taki wczesny HOTAS. Obsługa odbywała się m.in. z użyciem pokrętła działającego jak motocyklowy rolgaz , które stanowiło element dźwigni przepustnicy. Także np. wymiana celownika i zastąpienie starszego typu to była grubsza robota, niż parę śrubek. Modelarze to często pomijają, ale ta dźwignia, choć w skali mała jest charakterystyczna i zauważalna. W lewym dolnym rogu:

K-14-Gunsight-12.JPG

Instrukcja w pewnym sensie się nie myli co do zbiornika i jest to nawet zgodne ze zdjęciem. Tylko zbiornik nie ten.

OC2.jpg

Edited by greatgonzo
  • Like 1

W zestawie to nie wiem. W modelu jest zamontowany zbiornik papierowy, co można poznać po charakterystycznym żebrowaniu nierozwijalnych części. Takie zbiorniki malowano na srebrno. Na zdjęciu samolotu widzimy zbiorniki metalowe, a te malowano na szaro.

• Like 1

W dniu 14.12.2025 o 22:45, PabloA napisał:

Woit kolekcja prima sort! :D  Piękne wykonanie! Gratulejszyn 😉

@PabloApodziękował pięknie 😁

@greatgonzoi wszystko jasne, w kolejnym, jeśli będzie ten celownik to dodamy i tę gałę

Czy to jest ten element, który pojawia się np. u Edka dopiero w zestawie waloryzacyjnych?

Screenshot_2025-12-18-08-13-19-700_com.android.chrome-edit.thumb.jpg.db5e0cf78d43c2acc0317e4f7db22264.jpg

@Bochtakie słowa od kogoś, czyjego prace, ich prezentacja są dla mnie wzorem znaczą bardzo dużo. Dziękuję!

@skarczurównież bardzo dziękuję i cieszę się, że model się ... podoba 😁

1 godzinę temu, Soris napisał:

chociaż paszczaty najbardziej mi się podoba

Najfajniejsze są paszczate A. Reszta to druga liga, ale i tak te z obciętym grzbietem nie umywają się fajnością do poprzedników.

Edited by greatgonzo
  • Like 1