barszczo Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca MRP jednak dużo lepiej oddają niemieckie odcienie zieleni... Poprawiłbym tylko te miejsca gdzie mocno przebija jasny spód i nie bawił się w przyciemnienia całości. Pójdą jeszcze filtry i całość powinna nieco ściemnieć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca Zasada jest prosta, jak dochodzisz do momentu - przydała by się jeszcze jedna warstwa, znaczy że jest ok. To co ja widzę na zdjęciach, wygląda już ok, kolejna warstwa może już być za dużo i zlac w jedną plamę kamuflaż. Inna sprawa że na zdjęciach dodatkowo wariuje balans bieli, a i sztuczne światło też rozjaśnia barwy. Lepiej widzisz Ty i najlepiej spojrzeć przy świetle dziennym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danio Napisano 2 Marca Autor Share Napisano 2 Marca 31 minut temu, barszczo napisał: Poprawiłbym tylko te miejsca gdzie mocno przebija jasny spód i nie bawił się w przyciemnienia całości. Pójdą jeszcze filtry i całość powinna nieco ściemnieć. Myślę, że to dobra rada i tak zrobię... 22 minuty temu, Moses napisał: Zasada jest prosta, jak dochodzisz do momentu - przydała by się jeszcze jedna warstwa, znaczy że jest ok. Proste w teorii, ale chyba maszę popracować nad asertywnością 24 minuty temu, Moses napisał: Inna sprawa że na zdjęciach dodatkowo wariuje balans bieli Wiem i przepraszam za to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danio Napisano 2 Marca Autor Share Napisano 2 Marca 54 minuty temu, jachud3 napisał: Nie poprawiaj! Wszystko ściemnieje po lakierach i brudzingu, a ewentualną intensywność można zbić lokalnie filtrem. Ok, dzięki, filtry zostawię w zanadrzu. Wydaje mi się jednak, że kontrast między kolorami, zwłaszcza przy liniach podziału, jest nie do przyjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojt4 Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojt4 Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca Kiedyś porobiłem trochę fotek mesera w monachium , chyba E3 . Tu akurat trochę widać chłodnicę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danio Napisano Wtorek o 11:01 Autor Share Napisano Wtorek o 11:01 11 godzin temu, wojt4 napisał: Kiedyś porobiłem trochę fotek mesera w monachium , chyba E3 . Tu akurat trochę widać chłodnicę. Ok., dzięki Podmalunki gotowe. Teraz jestem kontent. Wyszło, moim zdaniem, całkiem fajnie. Kolejna "rozkmina", to fakt, że na rycinach odcień jest nieco bardziej wpadający w brąz. Domyślam się, że nie ma co za bardzo się sugerować barwami sylwetek, ale zastanawiam się, czy nie warto teraz, przed lakierem bezbarwnym i kalkomaniami, dodać do niego jeszcze kilka kropel brązu. Zmniejszyłoby to konrast, o którym już pisałem. Wiem, uczepiłem się tego filtra, ale jakoś mnie kusi.., dlatego: plis, helpmi. Tym razem foty przy świetle dziennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Wtorek o 11:28 Share Napisano Wtorek o 11:28 Nie wiem jak powinien wyglądać kolor RLM, ale nie idź tą drogą, czyli wzorować kolor na rycinie książki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Wtorek o 13:03 Share Napisano Wtorek o 13:03 (edytowane) 2 godziny temu, Danio napisał: Wiem, uczepiłem się tego filtra, ale jakoś mnie kusi.., dlatego: plis, helpmi. Potraktujmy Twój post za przykład, nie osobistą wycieczkę z mojej strony, jeśli się da. Wiemy dobrze, jakie problemy niesie ze sobą dyskusja o kolorach na podstawie zdjęć oglądanych na monitorach, bez możliwości porównania. Jeśli jednak ktoś próbuje uzyskać jakąś poradę w kwestii kolorystycznej w ten sposób, to powinien zadbać o jakąś sensowną prezentację. Przedstawienie zdjęć wykonanych w różnych warunkach, dających istotnie różny efekt sprawia, że z definicji nie sposób jest nic powiedzieć. Bo co można zasugerować w temacie zmiany tonacji koloru delikatnym laserunkiem, gdy ten sam kolor raz jawi się jako szary, a raz jako zielony? Do takich dyskusji lepiej wybrać foty, gdzie kolor na ekranie przypomina rzeczywistość. Chyba, że jest się świadomym rodzaju odchylenia, jaki ten ekran generuje, to można się do tego odchylenia dostosować. W każdym razie warto zadbać, by na zdjęciu znalazł się element, który będzie zbliżony kolorem do elementów modelu. I niech to będzie przedmiot powszechnie dostępny i znany. Np: rozmawiamy o odcieniu czerwonego - na zdjęciu jest etykieta Coca-Coli. Wtedy jest szansa, że porada dotyczyć będzie rzeczywistej sytuacji kolorystycznej, a nie tej, którą widzi potencjalny pomagający i która nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.I to jest zadanie całkowicie po stronie pytacza, bo problemy z prezentacją kolorów na ekranach nie są intuicyjne i każdy odruchowo przyjmuje, że to co widzi, to jest prawda. Trzeba mu przypomnieć, że ma się przestawić w tryb, że niekoniecznie. To w sytuacji, gdy rzeczywiście chcemy rozkminić temat, nie jeśli chodzi jedynie o pogadanie na alibi. Edytowane Wtorek o 13:43 przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Wtorek o 15:44 Share Napisano Wtorek o 15:44 (edytowane) 4 godziny temu, Danio napisał: Kolejna "rozkmina", to fakt, że na rycinach odcień jest nieco bardziej wpadający w brąz. Nigdy w ten sposób, trzeba szukać materiałów z epoki. Jest fajny, kolorowy film z lata 1939 roku pokazujący Emile w tym kamuflażu. Oczywiście trzeba wziąć poprawkę na materiał na którym powstał, no i na jego wiek. Nie biorę też pod uwagę tego co napisał wyżej Gonzo. Na ciemniejszych klatkach oba odcienie praktycznie się zlewają, w pełnym słońcu wyglądają jak poniżej. No i przejścia kolorów nie są ostre... : Edytowane Wtorek o 15:47 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano Wtorek o 16:39 Share Napisano Wtorek o 16:39 Kolor (RLM) 70 był po prostu bardzo ciemnozielony, powstał ze zmieszania czarnego i żółtego. 71 był nie tylko nieco jaśniejszy ale miał też lekki odcień oliwkowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danio Napisano Wtorek o 18:03 Autor Share Napisano Wtorek o 18:03 5 godzin temu, Moses napisał: Nie wiem jak powinien wyglądać kolor RLM, ale nie idź tą drogą, czyli wzorować kolor na rycinie książki. Jasne. Chociaż nie do końca o to mi chodziło, to zapamiętam. 3 godziny temu, greatgonzo napisał: Potraktujmy Twój post za przykład, nie osobistą wycieczkę z mojej strony, jeśli się da. Doceniam. Całkowicie i dogłębnie zgadzam się z Twoim wywodem. Jak najbardziej jestem świadom niedoskonałości, ba - wręcz ułomności swoich fotografii. Nie oczekuję jednak porad w typie: dodać kilka kropel brązowego, czy żółtego. Domyślam się, że to niemożliwe. Spodziewam się wskazówek dotyczących sposobów wykonania, porad typowo praktycznych, czasem sekwencj prac. Ponieważ błądzę jak dziecko we mgle, debiutując w sferze preshadningu, usilnie próbuję zdobyć informacje w tym temacie. No i znaleźć - lub nie - potwierdzenie swoich działań. Być może jestem up... wy, za co przepraszam, ale wiem, że na Kolegów ZAWSZE można liczyć. I to nie jest lizusostwo... 2 godziny temu, barszczo napisał: No i przejścia kolorów nie są ostre... No, to nie pomogłeś... Chociaż, powiem szczerze, nie wiem, dlaczego uważasz, że są nieostre. Czy nie jest to wina ogólnie słabej ostrości tego zdjęcia/kadru Godzinę temu, RogerM napisał: Kolor (RLM) 70 był po prostu bardzo ciemnozielony, powstał ze zmieszania czarnego i żółtego. 71 był nie tylko nieco jaśniejszy ale miał też lekki odcień oliwkowy. Co do kolorów się nie wypowiadam. W tym względzie jestem prawdziwym mężczyzną i rozróżniam tylko podstawowe barwy Ufam producentom farb modelarskich (czuję, że za chwilę dostanę po uszach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano Wtorek o 21:57 Share Napisano Wtorek o 21:57 3 godziny temu, Danio napisał: Co do kolorów się nie wypowiadam. W tym względzie jestem prawdziwym mężczyzną i rozróżniam tylko podstawowe barwy Ufam producentom farb modelarskich (czuję, że za chwilę dostanę po uszach) Problem w tym, że każdy producent farb modelarskich nieco inaczej oddaje dany kolor, ja tylko napisałem jak to powinno wyglądać. Oczywiście były wzorniki ale producenci farb (tych oryginalnych) interpretowali je w subiektywny sposób więc ciężko jest w niektórych przypadkach precyzyjnie określić jak dany odcień miał wyglądać bo... było ich kilka na przykład. 3 godziny temu, Danio napisał: 6 godzin temu, barszczo napisał: No i przejścia kolorów nie są ostre... No, to nie pomogłeś... Chociaż, powiem szczerze, nie wiem, dlaczego uważasz, że są nieostre. Czy nie jest to wina ogólnie słabej ostrości tego zdjęcia/kadru Chodzi o to, że w oryginale przejścia 70/71 nie były malowane od szablonu, to były linie proste ale krawędzie były lekko rozmyte. W skali 1-72 nie powinno to być jakoś bardzo widoczne więc spokojnie.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Wtorek o 23:54 Share Napisano Wtorek o 23:54 5 godzin temu, Danio napisał: Spodziewam się wskazówek dotyczących sposobów wykonania, porad typowo praktycznych, czasem sekwencj prac. Ponieważ błądzę jak dziecko we mgle, debiutując w sferze preshadningu, usilnie próbuję zdobyć informacje w tym temacie. No i znaleźć - lub nie - potwierdzenie swoich działań. Jako założyciel KNRZP jestem tu bezradny ;). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano Środa o 04:38 Share Napisano Środa o 04:38 (edytowane) 6 godzin temu, RogerM napisał: Problem w tym, że każdy producent farb modelarskich nieco inaczej oddaje dany kolor Jeszcze większy problem gdy różne serie produkcyjne jednego koloru u jednego producenta inaczej oddają ten sam kolor Edytowane Środa o 04:39 przez Moses 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danio Napisano Środa o 19:24 Autor Share Napisano Środa o 19:24 20 godzin temu, RogerM napisał: Chodzi o to, że w oryginale przejścia 70/71 nie były malowane od szablonu, to były linie proste ale krawędzie były lekko rozmyte. W skali 1-72 nie powinno to być jakoś bardzo widoczne więc spokojnie.... Dzięki Odetchnąłem... 18 godzin temu, greatgonzo napisał: Jako założyciel KNRZP jestem tu bezradny ;). Strasznie długo mnie tu nie było... Aż się boję zapytać: co to KNRZP? 13 godzin temu, Moses napisał: Jeszcze większy problem gdy różne serie produkcyjne jednego koloru u jednego producenta inaczej oddają ten sam kolor Tak sobie myślę, że modelarz to specyficzne stworzenie. Dłubie godzinami przy "wnętrznościach" kadłuba, które całkowicie lub prawie, znikają po sklejeniu połówek. Męczy się, odtwarzając "duperele", które niejednokrotnie nie powinny być widoczne w skali. Czy "walczy" o właściwy odcień koloru, na który później nakłada filtry, washe, czy inne brudzingi... Cudak Wracając do Bfki... Być może poniższa informacja będzie komuś przydatna (być może nie), uważam jednak, że powinienem się z nią podzielić. Po poprawkach i podmalowankach tu i ówdzie, zdjęciu masek, pomalowałem cały model bezbarwnym błyszczącym Mr.Hobby H30, nie do końca świadomy, że to seria Aqueous. Po 12 godzinach na schnięcie, postanowiłem nałożyć kalki. Dałem pod nie Mr. Mark Setter i po nałożeniu kalkomanii zauważyłem, że preparat "zjada" błyszczącą farbę. Na górę szybko dałem jeszcze Mr.Mark Softer, pogodzony już ze stratą elementu. Ale nie... Kalka położyła się całkiem spoko, jedynie w jej okolicy brak połysku. Myślę, że będzie dobrze. Być może za szybko przystąpiłem do kładzenia kalek i połysk nie zdążył wyschnąć. Jednak przeczy temu fakt, że drogą eksperymentu, drugą kalkę położyłem na Micro Set Microscale i nie zadziało się nic złego. Przypuszczam więc, że powodem jest seria Aqueous, która jest nieodpowiednia dla preparatów Mr.Mark. Niestety, nigdzie takiej informacji nie napotkałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Środa o 20:57 Share Napisano Środa o 20:57 1 godzinę temu, Danio napisał: Strasznie długo mnie tu nie było... To raczej świadczy o zasięgu KNRZP. Kampanię Na Rzecz Zwalczania Preshadingu założyłem ponad piętnaście lat temu. Kultura lajkowa nieodmiennie mnie zdumiewa - podlajkowałeś mój post nie wiedząc o czym był? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danio Napisano Środa o 21:51 Autor Share Napisano Środa o 21:51 33 minuty temu, greatgonzo napisał: podlajkowałeś mój post nie wiedząc o czym był? Źle odczytałem bezradność. Irracjonalnie zinterpretowałem ją jako intuicyjną chęć pomocy. Nie wziąłem pod uwagę idei. Przepraszam. To się już nie powtórzy... (to oczywiście żart) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Środa o 23:05 Share Napisano Środa o 23:05 Godzinę temu, Danio napisał: zinterpretowałem ją jako intuicyjną chęć pomocy Touche! Miło mi. Dzięki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi