marek d Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 Nigdy nie nakładałem kalkomani na metalizery, dlatego mam do Was pytanie - przed i po naklejeniu kalkomani pryskacie metalizer sido lub clearem H 11 będzie się zawsze ścierał i reagował z innymi farbami. Ja pokrywam go akrylowym błyskiem MM, nie ma obawy że się pogryzą. Mały przykład; Preshading pod metal zbyteczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 Nigdy nie nakładałem kalkomani na metalizery, dlatego mam do Was pytanie - przed i po naklejeniu kalkomani pryskacie metalizer sido lub clearem H 11 będzie się zawsze ścierał i reagował z innymi farbami. Ja pokrywam go akrylowym błyskiem MM, nie ma obawy że się pogryzą. Na Burnt Metal MM nałożyłem sidolux i nic się nie stało.Nie zszarzał i błyszczy się nadal...tak więc nie ma obawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 Metalizery to wredna sprawa. Tylko, że H11 to nie metalizer, a srebrna farba. No i co do sido tudzież innych lakierów - po lakierowaniu metalizer nie będzie już metaliczny, a zawsze matowy lub błysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 Pisałem o moich doświadczeniach z H 11, bo takim malował Tornado. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 Jak widac na zdjęciach po preshadingu nie ma śladu - muszę to jeszcze potrenować. Spróbuj zrobić postshading. Najlepiej jakimś ciemnym metalicznym rozrobionym w lakierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 8 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2009 (edytowane) Dzięki koledzy za cenne rady i uwagi Tylko, że H11 to nie metalizer, a srebrna farba. Sorki - mój błąd, myślałem o metaliku a napisałem metalizer Tak czy owak metalikiem MM chcę pomalować poziome stateczniki, dlatego pytałem się o sido i clear. Tymczasem dzisiaj psiknąłem zewnętrzne klapy kół i pokrywy silnika. Także pomalowałem statecznik pionowy i końcówki tylnych skrzydeł. Niestety przy ściaganiu taśmy maskującej (tamiya) zerwałem trochę farby na grzbiecie Poprawiłem krawędź natarcia przy karabinach, w rtealu wyglada ok, ale jeszcze nad tym popracuję: Edytowane 8 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 8 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2009 C.d. relacji - samolocik stoi już na przednich kółeczkach: Dorobiłem przeody hamulcowe: Dokończyłem malowanie pionowego statecznika: Także pomalowałem podszybie, górne pokrywy silnika i ramę owiewki, a nastepnie całość psiknąłem clearem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 8 Stycznia 2009 Share Napisano 8 Stycznia 2009 Szybko Ci to idzie, nie patyczkujesz sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 8 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2009 Szybko Ci to idzie, nie patyczkujesz sie Heh - cały dzionek spędziłem przy nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrp94 Napisano 10 Stycznia 2009 Share Napisano 10 Stycznia 2009 po co te czarne linie na całym modelu i ile kosztował ten model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebPilot Napisano 10 Stycznia 2009 Share Napisano 10 Stycznia 2009 widocznie tak powinno być heh a ty kiedy Piotr dasz relacje ze swojej budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 10 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2009 po co te czarne linie na całym modelu i ile kosztował ten model Chyba chodzi ci o czarne pasy na tylnych skrzydłach i pionowym stateczniku bo innych nie ma Namalowałem je bo tak ma oryginał. Za model dałem 130 zł. Narobiłem sobie trochę bigosu - otóż podczas schniecia clearu naczepiało sie dosć sporo pyłków. Wczoraj postanowiłem (clear był już suchy)przelecieć całość na mokro papierem 2000, po tym zabiegu powierzchnia poczerniała. Prysnąłem cały samolot jeszcze raz H11 i z kolei miejscami powłoka zrobiła się chropowata Wkurzyłem się i dzisiaj rano całość ponownie przeszlifowałem i od nowa prysnąłem H11. Tym razem wszystko jest ok. i spokojnie sobie schnie Zabrałem sie za stery, prysnąłem je podkładem i po wyschnięciu przeszlifowałem, nastepnie psiknąłem błyszczącym Alcladem 305 i ponownie przeszlifowałem, na koniec pomalowałem je stalowym Alcladem 115. Z praktyki wiem, że Alclady lubią się ścierać i wówczas powstają czarne plamy, wobec tego stateczniki zabezpieczyłem clearem Zero Paints. Aha, jedna lotka poszła do poprawy. Przykleiłem owiewkę do ramy i nakleiłem kalkomanie na nią i na pokrywy silnika, a po wyschnięciu prysnąłem clearem Z.P. Nie chciało mi się oklejać szyby do lakierowania, więc kalkę pod nią machnąłem pędzelkiem. No i się narobiło - wystarczyło, że raz delikatnie przeleciałem kalkę i zmyłem z niej trochę farby Pokrywy wnęk karabinów są prawie gotowe ale od spodu muszę je poprawić, gdyż podzczas malowania H11 lekko je zapyliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 11 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2009 C.d. realacji: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Szachownice to są kalki tak? Czekam na weathering Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 11 Stycznia 2009 Share Napisano 11 Stycznia 2009 Kurcze...rewelacja Super wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 11 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2009 Szachownice to są kalki tak? Zgadza się, to są kalki - gdzieniegdzie musiałem domalować szachownicę bo były szpary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 12 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2009 Zbiorniki paliwa przygotowane do malowania Wykonałem na nich instalację, tylko nie wiem czy tylne przewody powinne być gdzieś podłączone do skrzydła Na żadnym ze zdjęć nie znalazłem ich podłączonych więc zostawiam je tak jak są obecnie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 tylne przewody Jak rozumiem, chodzi o te krótkie "pipki", tak?Do czego w zasadzie one służyły? Sorki, ale techniczne aspekty P51 to dla mię magija czarna. Tornado, wygląda na to, że stworzysz kolejny śliczny model, chociaż są pewne uciążliwości. Jeszcze jedno - stosowane przez ciebie przy Mustangu Zero Paints , czy to farby akrylowe, czy też emalia jakowaś? Dobrych clearów nigdy za wiele, to pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 13 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2009 tylne przewody Jak rozumiem, chodzi o te krótkie "pipki", tak?Do czego w zasadzie one służyły? Sorki, ale techniczne aspekty P51 to dla mię magija czarna. Tak, chodzi o te pipki skierowane do tyłu. Możliwe że są to odpowietrzniki, ale nie jestem tego pewien Jeszcze jedno - stosowane przez ciebie przy Mustangu Zero Paints , czy to farby akrylowe, czy też emalia jakowaś? Dobrych clearów nigdy za wiele, to pytam Clear ten jest akrylem, puszka 275ml kosztuje około 52 zł. - dostępny Tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 Przewertowałem materiały jakie posiadam ale zbliżenia zbiorników znalazłem tylko na zdjęciach prezentujących egzemplarze muzealne. Niestety na tych samolotach większość przewodów jest po rozłączana nie wiem czy tak ma być czy w muzeum nie chciało im się bawić z tymi wężykami. Jedyne co znalazłem to rysunek w publikacji "squadron/signal" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 13 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2009 Dzięki tofik Po powiekszeniu rysunku wyglada na to, że tylny "pipek" skierowany jest do przodu i podłączony jest do niego przewód, który kończy się w przedniej części skrzydła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 13 Stycznia 2009 Share Napisano 13 Stycznia 2009 Dziękuję, Andrzeju, za odpowiedź- szkoda, że farby tylko do aero. A stronka miła, chociaż wyraźne hermetycznie skierowana do samochodziarzy ;) No i sprawa pipków się wyjaśniła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 15 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2009 Jak się okazało sprawa "pipków" trochę za późno wyjaśniła się W tym czasie zbiorniki były już pomalowane, a pipki są zbyt mocno sklejone aby można było je obrócić w przeciwną stronę - groziło oderwaniem farby. Postanowiłem zostawić je w tej pozycji jak były przyklejone i ponaklejałem kalkomanie: Zamontowałem tylne koło, podłączyłem zbiorniki i trochę pobawiłem się olejami artystycznymi: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 15 Stycznia 2009 Share Napisano 15 Stycznia 2009 Coś piknego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 15 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2009 Coś piknego Dzięki Mam do Was jeszcze jedno pytanko - jakiej szerokości powinien być czarny pas na skrzydle (foto) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi