Skocz do zawartości

Hawker Tempest Mk.V, Eduard 82122, 1:48

Skaidrus

Rekomendowane odpowiedzi

W budowie użyłem podwozia Eduard 648446, kokpitu 648416, klap 48977, wlotu powietrza 648499, kół 648421 oraz wydechu 648418. Trzy ostatnie dodatki faktycznie poprawiają wygląd miniatury. Kokpit to para w gwizdek – po montażu połówek kadłuba nic nie widać, a dodatkowo komplikuje się połączenie kadłuba ze skrzydłami. Podwozie niewiele zmienia. Klapy polecam warunkowo – tylko dla tych, którym chce się mocno modyfikować skrzydła. Uczciwie trzeba przyznać, że umiarkowanie mi wyszła ta sztuka. Najsłabszym punktem są kalkomanie. W kilku przypadkach nie byłem w stanie zlikwidować srebrzenia. Próbowałem zdejmować film, co w przypadku edkowych kalek jest ponoć możliwe, ale utknąłem na "ponoć". Ogólnie model jest przyzwoicie zaprojektowany i pominąwszy kalkomanie, nie napotkałem przy nim innych problemów niż te wynikające z montażu dodatków.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

9.jpg

11.jpg

12.jpg

• Like 10

Lepiłem ten zestaw i faktycznie jest parę miejsc nawet bez modyfikacji, gdzie trzeba uważać. Kalki polecam ogarniać metodą na White Spirit - dla mnie dużo prostsza i dająca znacznie lepsze efekty niż inne techniki zrywania filmu.

Co do modelu to na zdjęciach niestety mało widać, ale to co widać aż za bardzo to moim zdaniem "za dużo syfu". Wygląda jakbyś zalał wszystko washem i nie wytarł. Tym razem jestem na nie 🙁

P.s. widzę, że nie przykleiłeś takich małych przezroczystych czopków pod wylotami łusek (nie wiem co to jest, ale wiem że tego nie ma bo sam prawie zapomniałem ich przykleić :mrgreen:). I wysuwany schodek dla pilota chyba niepomalowany został 😉

• Like 1

Ja lubię takie mocne klimaty w "tyraniu" modeli więc dla mnie ten okaz wygląda co najmniej obiecująco. Jednak ze zdjęciami jest coś nie tegez... Na wielu światło pada za modelem, kolory są jakby przesycone i ziarno też chyba mocno występuje. Myślę, że ta praca zasługuje na lepsze zdjęcia, żeby zobaczyć lepiej co i jak, dlatego jestem tylko ostrożnie na tak.

Edytowane przez TAW
  • Like 1

Dziękuję za konstruktywną krytykę. Faktycznie model jest trochę zbyt upaprany. To wrażenie jest pogłębione przez niezbyt udane zdjęcia. Robiłem je w pochmurny dzień i nie byłem w stanie nic więcej z nich wyciągnąć. Klapy nie siadły, bo się porwałem na modyfikację, której nie uniosłem. Schodek pomalowałem, ale jakimś cudem uniknął ogólnego brudzenia. Muszę sprawdzić te elementy przy wyrzutach łusek, bo zupełnie ich nie kojarzę. Poczekam na lepszą pogodę i zrobię drugie podejście. 

Modelki wygląda na sprawnie zbudowany, poza tymi klapami. Tu akurat wygląda na to, że zewnętrzne części tych klap są przyklejone prawa na lewym płacie, a lewa na prawym.

Zdjęcia pod światło to skuteczna metoda na pokazanie faktury fotografowanego obiektu (duży kontrast jeśli nie użyjesz "wypełnienia" - pisząc w bardzo dużym skrócie i nie wdając się w zbędne szczegóły). Modelarze wolą "płaskie" oświetlenie.

Spróbuj ustawiać się tyłem do okna i efekt powinien być zadowalający. Przy fotografowaniu przy oknie pogoda ma tylko znaczenie gdy słońce bezpośrednio wpada przez to okno, co da mocne cienie (znowu ten duży kontrast), a tego przy fotkach modeli raczej nie chcesz.

• Like 1