Serek Napisano 9 Września 2006 Share Napisano 9 Września 2006 Witam na mojej 2 relacji z budowy trucka tym razem jest to fld 120. Przepraszam, że dopiero teraz zdjęcia ale nie miałem wcześniej aparatu. Zaczynamy. FOTY Oryginał: i moja wersja malowania: i kalki: Już pomalowana rama z silnkiem ( rama czarny matt, silnkik gloss black ) A teraz karoseria jeden pasek ( na dole gloss black) jest już pomalowany dzisiaj zakleiłem go taśmą, a w poniedziałek będzie malowana góra na gloss white I to co zrobiłem dzisiaj: ( lampy zrobiłem tak jak mi radziliście czerwonym markerem efekt jest super jak prawdziwe, tylko nie mogę nigdzie dostać pomarańczowego markera muszę gdzieś lepiej poszukać ) No i części chromowane po spiłowaniu chrom odszedł :(, ale pomalowałem to już na czarno i poprawię alcladem No i na koniec jedna fotka mojej scanii po ukończeniu całkowitym ponieważ nie było ładniejszych wcześniej daje ją tutaj w tym temacie, był to mój piererwszy model trucka, fld jest drugi zobaczymy jak mi wyjdzie I to by było narazie na tyle następne foty po malowaniu w poniedziałek wieczorem. pozdrawiam all i proszę może o jakieś rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 12 Września 2006 Share Napisano 12 Września 2006 No wszystko ładnie i pięknie tylko może przeszlifuj jeszcze papierem ściernym tą kabine i sleeper, jak jeszcze nie pomalowałeś Powodzonka w składaniu wszystkiego do kupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 12 Września 2006 Share Napisano 12 Września 2006 Skąd taka asymetria skrętu przednich kół? Przypadek - nieprzyklejone koła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 12 Września 2006 Share Napisano 12 Września 2006 Ciekaw jestem jaki będzie efekt po pomalowaniu alclad'em. W swoich modelach ubytki chromu zaklejam folią w kolorze chromu, np. boki zbiorników paliwa zeszlifowuję papierem ściernym i naklejam na całą powierzchnię kółeczko wycięte z folii. Ps. Obejmy filtrów zamontowanych na ramie pomalowałbym w innym kolorze lub zrobił chromowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 12 Września 2006 Autor Share Napisano 12 Września 2006 Witam i dzięki za komentarze kabinkę już przetarłem papierkiem ściernym i została pomalowana na bialo u góry, ale foty dam dopiero po malowaniu drugiej warstwy farby chyba jutro będę malował drugą. A jeżeli chodzi o asymetrię kół to poprostu wypięło się to coś z dołu kiedy tak stał, i zauważyłem to dopiero na forum , ale oczywiście poszedłem to sprawidzić i miałem rację wypadło to coś z jednej dziurki i zaraz to poprawiłem włożyłem na swoje miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 23 Września 2006 Autor Share Napisano 23 Września 2006 Witam ciąg dalszy fotek sorka że tak późno ale szkoła się zaczęła :/ Już pomalowane na złączeniu koloru białego z czarnym będzie złoty pasek foty! No i cała rama z kominami itp. Nie mogłem usiedzieć na miejscu i przyłeożem te elementy na ramę więc nie dziwić się że coś jest krzywo itp. No i narazie tyle. P.S Boję sięgo trochę lakierować bo po ostatnim lakierowaniu (bezbarwny Motip ) czarnego kolorku farba zaczęła pękać . Co się dzieje? pomóżcie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 23 Września 2006 Share Napisano 23 Września 2006 Lakier Motip'a jest akrylowy, jeżeli uprzednio malowałeś innym gatunkiem farby to poprostu powłoka zważyła się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R+ Napisano 23 Września 2006 Share Napisano 23 Września 2006 Fantastycznie się prezentuje w tych barwach Oby tak do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 23 Września 2006 Share Napisano 23 Września 2006 Hmm nie lubię tego typu malowania ala flip-flop w ciężarówkach ale ..ale ... wygląda ładnie. Mam nadzieję że lakier nie odpadnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 24 Września 2006 Share Napisano 24 Września 2006 Wszystko ładnie tylko się doczepie czemu silnik jest czarny ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 24 Września 2006 Autor Share Napisano 24 Września 2006 Dzięki za pozytwne komentarze, a jeżeli chodzi o silnik że jest czarny to przepraszam za to zamówiłem dwie żółte farby specjalnie na silniki w ciężarówkach obie były tak żadkie że poprostu płyneły po silniku nie pokrywając go :( Wkurzyłem się i zrobiłem go na czarno sorka . P.S Czy można jakoś taką żadziutką farbkę zagęścić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 24 Września 2006 Share Napisano 24 Września 2006 Widzę, że idziesz z modelem jak burza Powodzonka w dalszych pracach, a co do żółtego to ja jeszcze nie spotkałem dobrej żółtej farbki, która by spełniała moje oczekiwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 25 Września 2006 Share Napisano 25 Września 2006 a jeżeli chodzi o silnik że jest czarny to przepraszam za to zamówiłem dwie żółte farby specjalnie na silniki w ciężarówkach obie były tak żadkie że poprostu płyneły po silniku nie pokrywając go :( Wkurzyłem się i zrobiłem go na czarno sorka . P.S Czy można jakoś taką żadziutką farbkę zagęścić ? Malujesz pędzelkiem czy aero Ja najpierw daję szary podkład a na to psikam dwie warstwy żółtego i jest git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 26 Września 2006 Autor Share Napisano 26 Września 2006 Maluję aero przy tym modelu nie dawałem podkładu ( podkład to jest poprostu jakaś inna farbka czy może jakieś specjalne są ? ), bo nie zabardzo wiedziałem jak to sięrobi ale już wiem. Pomalowałem już ten złoty pasek jutro dam foty albo dziś po 22 po ojciec zabrał mi aparat do pracy Pozdro P.S Tornado ty chyba robiłeś alcladem ( chrome 107 ) coś przy strażaku i z wziązku z tym mam pytanie czy ty też dostałeś taki żadziutki jak woda u mnie poprostu płynia po ścianka a pokrywa baaaaardzo baardzo mało, żeby dobrze tym pomalować musiał bym nałożyć kilkanaście warstw to wtedy by dobrze pokryło ( chyba ), a więc ile ty kładłeśwarstw ? Z góry dzięki za ospowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 26 Września 2006 Share Napisano 26 Września 2006 Czy przypadkiem alclady nie wymagają podkładu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 26 Września 2006 Share Napisano 26 Września 2006 Maluję aero przy tym modelu nie dawałem podkładu ( podkład to jest poprostu jakaś inna farbka czy może jakieś specjalne są ? ), bo nie zabardzo wiedziałem jak to sięrobi ale już wiem. Pomalowałem już ten złoty pasek jutro dam foty albo dziś po 22 po ojciec zabrał mi aparat do pracy Pozdro P.S Tornado ty chyba robiłeś alcladem ( chrome 107 ) coś przy strażaku i z wziązku z tym mam pytanie czy ty też dostałeś taki żadziutki jak woda u mnie poprostu płynia po ścianka a pokrywa baaaaardzo baardzo mało, żeby dobrze tym pomalować musiał bym nałożyć kilkanaście warstw to wtedy by dobrze pokryło ( chyba ), a więc ile ty kładłeśwarstw ? Z góry dzięki za ospowiedź Możliwe, że farba popękała Ci dlatego, że nie stosowałeś podkładu. Nawet gdybyś nie dawał bezbarwnego na kolor to farba może pękać i odpryskiwać. Na podkład można stosować praktycznie każdą matową farbę, osobiście stosuję szary podkład w sprayu Acryl Lack (puszka 500ml. kosztuje 13,20 zł.) Do malowania Alcladem też powinno się stosować podkład, następnie czarną błyszczącą i dopiero na to Alclad chrom. Ktoś gdzieś wcześniej pisał, że powinno się stosować czarny połysk, chrom i lakier bezbarwny Alclad'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 28 Września 2006 Autor Share Napisano 28 Września 2006 Prace posunęły sięjuż na tyle że jest już prawie gotowy foty Dorobiłem też na kabinie mieszkalnej dwa leflektory niby połączone przewodami Maska wszystko już na niej zrobione jutro przykleję tylko lustra i gitarka No i zderzak jedno zdjęcie było robione z lampą, a jedno bez bo nie wiedziałem jak to wyjdzie na chromie Wszystko przypasowałem na ramę to tylko przymiarka No i to by było na tyle myślę że jutro będzie cały gotowy i dam foty po skończeniu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 28 Września 2006 Share Napisano 28 Września 2006 Malowanie fajowe... A co do kalek.... Na masce efekt extra, ale resztę osobiście bym wywalił (czasem gadam głupoty wiec nie bierz sobie tego do serca ) No i żółta kiera trochę dziwnie wygląda, ale takie są tylko moje doznania Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 29 Września 2006 Autor Share Napisano 29 Września 2006 Pretorian masz rację ta żółta kierownica mi tez się zbytnio nie podob, ale wiesz chciałem troche poeksperymentować z kolorami hehe . P.S Jutro dodam zdjęcia po skończeniu modelu w 100 % Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R+ Napisano 29 Września 2006 Share Napisano 29 Września 2006 Model fajny, ale jakoś nie zabardzo mi pasują te kalki na sypialce i dlaczego pokrowiec na chłodnicy jest w chromie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Napisano 29 Września 2006 Share Napisano 29 Września 2006 Obserwowałem tą relacje z budowy od dłuższego czasu i wszystko mi się podobało do dnia dzisiejszego do puki nie ujrzałem tych kalek na modelu one poprostu nie pasują cały twój trud włożony w malowanie(paski) został zmarnowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 29 Września 2006 Autor Share Napisano 29 Września 2006 Macie rację kalki na sypialce wszystko szpecą :( Czy można je jakoś usunąć nie uszkadzając farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
portalus Napisano 29 Września 2006 Share Napisano 29 Września 2006 Macie rację kalki na sypialce wszystko szpecą :( Czy można je jakoś usunąć nie uszkadzając farby? Microscale SOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 29 Września 2006 Share Napisano 29 Września 2006 Wszystko elegancko ale żółta kierownica mi wogule niepasuje no i kalki są niepotrzebne. Kurcza ja to przywas jestem żółwiem w sklejaniu modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal.s Napisano 29 Września 2006 Share Napisano 29 Września 2006 Kurcza ja to przywas jestem żółwiem w sklejaniu modeli. Nie jesteś sam, mi średnio schodzi około poł roku nad jednym z tym żę 4 kołowe cywilki są o wiele mniejsze od ciężarówek które robicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi