Kiemlicz Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 wyjatkiem (...) XXX, PAN, TTT, oraz kombinacji, w których W znajdował by się po środku.A mogę zadać pytanie, skąd takie restrykcje / zastrzeżenia? Pozdrawiam Zapewne stąd, aby statek powietrzny z takimi znakami, nie wywoływał zamieszania w komunikacji radiowej. http://en.wikipedia.org/wiki/SOS Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 OK, rozumiem XXX czy TTT, ale dlaczego nie można PAN czy "kombinacji, w których W znajdował by się po środku"? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 dlaczego nie można PAN "Pan, pan, pan" to ostrzeżenie o niebezpieczeństwie, ale nie krytycznym (od tego jest "Mayday, mayday, mayday"). Często wymieniane w tym kontekście "SOS" występuje tylko w transmisjach alfabetem Morse'a, a poprzednie - w głosowych. Rzeczywiście, zapomniałem... Ostatnio mieliśmy (firma, w której przyszło mi pracować) zlecenie w Państwowej Akademii Nauk i przez to skrót PAN kojarzy mi się tylko i wyłącznie właśnie z tą instytucją. OK, dzięki za odpowiedź. Zostaje tylko kwestia z tym "W" pośrodku... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 Zostaje tylko kwestia z tym "W" pośrodku... o to się narobiło, niesety nie potrafie odpowiedzieć, być może ówczesne realia lub procedury, wymuszały takie obwarowania. Isteje także podejrzenie iż owo "W" było zarezerwowane z jakich powodów, tak jak dziś "U" lub "M" jako pierwszych liter rejestaracji pojazdów. Ale to tylko przypuszczenia. A teraz mój RWD-8.... ...tuż tuż przed kapielą w Krecie. Ponieważ SP-ZHP zrobił się dość popularny chyba pokuszę się o zrobienie go w wersji "ślepak"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 dlaczego nie można PAN .. Ostatnio mieliśmy (firma, w której przyszło mi pracować) zlecenie w Państwowej Akademii Nauk i przez to skrót PAN kojarzy mi się tylko i wyłącznie właśnie z tą instytucją. Pozdrawiam A nie czasami Polska Akademia Nauk??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 22 Stycznia 2009 Share Napisano 22 Stycznia 2009 dlaczego nie można PAN .. Ostatnio mieliśmy (firma, w której przyszło mi pracować) zlecenie w Państwowej Akademii Nauk i przez to skrót PAN kojarzy mi się tylko i wyłącznie właśnie z tą instytucją. Pozdrawiam A nie czasami Polska Akademia Nauk??? Masz rację, Polska Akademia Nauk. Dokładnie: Polska Akademia Nauk Centrum Materiałów Polimerowych i Węglowych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 11 Lutego 2009 Share Napisano 11 Lutego 2009 Coś jak by przycichło w tamacie...a konkurs miał być... Ja tym czasem odkreciłem mój modelik: i po woli na powrót składam w całość. Jako, że fotele z blaszki PART'a nie mają zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością, pozostawiłem "betonwe" siedzenia z zestawu. W końcowym rozrachunku i tak nie wiele będzie w środku widać. Rzucam więc na pożarcie znawcom tematu moje wnętrze kabiny w stanie surowym: Czekam na postępy prac u Autora tematu!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hołek Napisano 14 Lutego 2009 Autor Share Napisano 14 Lutego 2009 No kabina przednia... 1x10do9 lepsza od mojej... tylko czy napewno boki nie były malowane? a u mnie wszystko stoi... "internet stoi w miejscu"... :p a ja też żadko w domu jestem i kicha... może za tydzień może, za dwa... Tylko podstawkę zrobiłem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 Powolutku ku lepszemu. Zamknąłem kadłub, zrobiłem naciągi, doklejam skrzydła i zaraz zabieram się za malowanie: a w temacie RWD-8 na Forum - pomorek. Hej Bracia Lotnicy do pilników i szpachłowek bo Wam tamat podsiadam. Niechcący... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 17 Marca 2009 Share Napisano 17 Marca 2009 Gerdzie, to mnie uprzedziłeś. Tak na marginesie to też się do "ślepaka" przymierzałem, ale chyba na pierwszy ogień pójdzie "WOŁYNIAK.I" czyli SP-BLA z wyposażeniem do skoków spadochronowych i holowania "patyków". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 18 Marca 2009 Share Napisano 18 Marca 2009 Panowie,a nie wiecie nic na temat Mastercraftowskiej reedycji erwudy?Bo zawsze jak jest model potrzebny,to akurat firma wtedy wycofuje go z oferty...;| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 18 Marca 2009 Share Napisano 18 Marca 2009 na pierwszy ogień pójdzie "WOŁYNIAK.I" czyli SP-BLA z wyposażeniem do skoków spadochronowych i holowania "patyków". Przyznam, że rozważałem ten pomysł z "parapetem" i ramką jako alternatywę dla wyświechtanych już nieco SP-ZHP, zatem Tytusie zachęcam do działania! Chętnie się pogapię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hołek Napisano 19 Marca 2009 Autor Share Napisano 19 Marca 2009 Ja myślę o zrobieniu Piotrusia(niebieskobarwnego rwd8 dla spadochroniarzy) Póki co siedzę w szkole i do domu mam daleko więc obawiam się, że nie skończę modelu na czas. A że temat stał się tematem dla kilku rwd to nie widzę sensu dalszego publikowania. Pozdrawiam! Hołek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 20 Marca 2009 Share Napisano 20 Marca 2009 A że temat stał się tematem dla kilku rwd to nie widzę sensu dalszego publikowania. No i stało się to czego się obawiałem. Nie dość że "wciąłem się" w temat kolegi Hołka, to jeszcze zniechęciłem go- wbrew moim intencjom- do pracy nad SP-ZHP. Na domiar złego pojawili się naśladowicze. No cóż faktycznie chyba powinieniem założyć własny temat.... Uważam jednak, że SP-ZHP powinien doczekać się końca relacji, a ja ze swoje strony obiecać mogę że nie będę już przszkadzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hołek Napisano 20 Marca 2009 Autor Share Napisano 20 Marca 2009 Gerd nie przeszkadzasz Po prostu pokazałeś, że przede mną jeszcze długa droga. A sam się irytuje, że nie moge przez chwilę popracować nad modelem. Mieszkam na stancji i chodzę do liceum 50km za domem a pozatym weekendy ostatnio mam zawalone kursami do matury i w aeroklubie :/ Model kiedyś skończę ale też boję się go ruszać bo mam jakiś sentyment i nie chcę go zespuć a kalki mam stare i nakładam je lakierem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 20 Marca 2009 Share Napisano 20 Marca 2009 Mieszkam na stancji i chodzę do liceum 50km za domem Cierpiałem kiedyś na taką dolegliwość. Ale to mija, potem jest jeszcze gorzej ;). Faktycznie ważne są priorytety i mam wrażenie że wybrałeś słusznie. W takim razie jeśli pozwolisz, co jakiś czas coś tam wkleję w Twój temat. Może się pokaże, że będzie tu można znaleźć całe stadko RWD-8. Potrzebni są jednak "współwinni". Tu ukłony w stronę ....np. Tytusa "WOŁYNIAK.I" czyli SP-BLA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hołek Napisano 11 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2009 No to powoli dalej! Jedne kalki mi się rozkruszyły to po kolei kleiłem literki. Mimo to się nadewały ale już poprawiłem markerem. Dalsze prace w przyszłości! Pozdrawiam i Wesołych, i dobrze przeżytych Świąt! Hołek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi