Skocz do zawartości

RWD-8dwlSP-ZHP 1:72 / Amator

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
wyjatkiem (...) XXX, PAN, TTT, oraz kombinacji, w których W znajdował by się po środku.
A mogę zadać pytanie, skąd takie restrykcje / zastrzeżenia?

Pozdrawiam

Zapewne stąd, aby statek powietrzny z takimi znakami, nie wywoływał zamieszania w komunikacji radiowej.

http://en.wikipedia.org/wiki/SOS

Pozdrawiam.

Napisano

OK, rozumiem XXX czy TTT, ale dlaczego nie można PAN czy "kombinacji, w których W znajdował by się po środku"?

Pozdrawiam

Napisano
dlaczego nie można PAN

"Pan, pan, pan" to ostrzeżenie o niebezpieczeństwie, ale nie krytycznym (od tego jest "Mayday, mayday, mayday"). Często wymieniane w tym kontekście "SOS" występuje tylko w transmisjach alfabetem Morse'a, a poprzednie - w głosowych.

Rzeczywiście, zapomniałem... Ostatnio mieliśmy (firma, w której przyszło mi pracować) zlecenie w Państwowej Akademii Nauk i przez to skrót PAN kojarzy mi się tylko i wyłącznie właśnie z tą instytucją. OK, dzięki za odpowiedź. Zostaje tylko kwestia z tym "W" pośrodku...

Pozdrawiam

Napisano
Zostaje tylko kwestia z tym "W" pośrodku...

o to się narobiło, niesety nie potrafie odpowiedzieć, być może ówczesne realia lub procedury, wymuszały takie obwarowania. Isteje także podejrzenie iż owo "W" było zarezerwowane z jakich powodów, tak jak dziś "U" lub "M" jako pierwszych liter rejestaracji pojazdów. Ale to tylko przypuszczenia.

A teraz mój RWD-8....

e73e0aee172b5452.jpg

...tuż tuż przed kapielą w Krecie. Ponieważ SP-ZHP zrobił się dość popularny chyba pokuszę się o zrobienie go w wersji "ślepak"...

Napisano
dlaczego nie można PAN

.. Ostatnio mieliśmy (firma, w której przyszło mi pracować) zlecenie w Państwowej Akademii Nauk i przez to skrót PAN kojarzy mi się tylko i wyłącznie właśnie z tą instytucją.

Pozdrawiam

A nie czasami Polska Akademia Nauk???

Napisano
dlaczego nie można PAN

.. Ostatnio mieliśmy (firma, w której przyszło mi pracować) zlecenie w Państwowej Akademii Nauk i przez to skrót PAN kojarzy mi się tylko i wyłącznie właśnie z tą instytucją.

Pozdrawiam

A nie czasami Polska Akademia Nauk???

Masz rację, Polska Akademia Nauk. Dokładnie: Polska Akademia Nauk Centrum Materiałów Polimerowych i Węglowych.

Pozdrawiam

• 3 weeks later...
Napisano

Coś jak by przycichło w tamacie...a konkurs miał być...

Ja tym czasem odkreciłem mój modelik:

c4781bc6700a74d0.jpg

i po woli na powrót składam w całość.

Jako, że fotele z blaszki PART'a nie mają zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością, pozostawiłem "betonwe" siedzenia z zestawu. W końcowym rozrachunku i tak nie wiele będzie w środku widać.

Rzucam więc na pożarcie znawcom tematu moje wnętrze kabiny w stanie surowym:

53b557bf82983c31.jpg

Czekam na postępy prac u Autora tematu!!

Napisano

No kabina przednia... 1x10do9 lepsza od mojej... tylko czy napewno boki nie były malowane?

a u mnie wszystko stoi... "internet stoi w miejscu"... :p a ja też żadko w domu jestem i kicha... może za tydzień może, za dwa...

Tylko podstawkę zrobiłem:

cba1b221e8aff187m.jpg

• 1 month later...
Napisano

Powolutku ku lepszemu.

7cd4d5825908cc29med.jpg

Zamknąłem kadłub, zrobiłem naciągi, doklejam skrzydła i zaraz zabieram się za malowanie:

f9f4ca28ec1509f3med.jpg

a w temacie RWD-8 na Forum - pomorek. Hej Bracia Lotnicy do pilników i szpachłowek bo Wam tamat podsiadam. Niechcący...

Napisano

Gerdzie, to mnie uprzedziłeś.

Tak na marginesie to też się do "ślepaka" przymierzałem, ale chyba na pierwszy ogień pójdzie "WOŁYNIAK.I" czyli SP-BLA z wyposażeniem do skoków spadochronowych i holowania "patyków".

Napisano

Panowie,a nie wiecie nic na temat Mastercraftowskiej reedycji erwudy?Bo zawsze jak jest model potrzebny,to akurat firma wtedy wycofuje go z oferty...;|

Napisano
na pierwszy ogień pójdzie "WOŁYNIAK.I" czyli SP-BLA z wyposażeniem do skoków spadochronowych i holowania "patyków".

Przyznam, że rozważałem ten pomysł z "parapetem" i ramką jako alternatywę dla wyświechtanych już nieco SP-ZHP, zatem Tytusie zachęcam do działania! Chętnie się pogapię.

Napisano

Ja myślę o zrobieniu Piotrusia(niebieskobarwnego rwd8 dla spadochroniarzy)

Póki co siedzę w szkole i do domu mam daleko więc obawiam się, że nie skończę modelu na czas.

A że temat stał się tematem dla kilku rwd to nie widzę sensu dalszego publikowania.

Pozdrawiam!

Hołek

Napisano
A że temat stał się tematem dla kilku rwd to nie widzę sensu dalszego publikowania.

No i stało się to czego się obawiałem. Nie dość że "wciąłem się" w temat kolegi Hołka, to jeszcze zniechęciłem go- wbrew moim intencjom- do pracy nad SP-ZHP. Na domiar złego pojawili się naśladowicze. No cóż faktycznie chyba powinieniem założyć własny temat.... Uważam jednak, że SP-ZHP powinien doczekać się końca relacji, a ja ze swoje strony obiecać mogę że nie będę już przszkadzał.

Napisano

Gerd nie przeszkadzasz

Po prostu pokazałeś, że przede mną jeszcze długa droga.

A sam się irytuje, że nie moge przez chwilę popracować nad modelem.

Mieszkam na stancji i chodzę do liceum 50km za domem a pozatym weekendy ostatnio mam zawalone kursami do matury i w aeroklubie :/

Model kiedyś skończę ale też boję się go ruszać bo mam jakiś sentyment i nie chcę go zespuć a kalki mam stare i nakładam je lakierem

Napisano
Mieszkam na stancji i chodzę do liceum 50km za domem

Cierpiałem kiedyś na taką dolegliwość. Ale to mija, potem jest jeszcze gorzej ;). Faktycznie ważne są priorytety i mam wrażenie że wybrałeś słusznie. W takim razie jeśli pozwolisz, co jakiś czas coś tam wkleję w Twój temat. Może się pokaże, że będzie tu można znaleźć całe stadko RWD-8. Potrzebni są jednak "współwinni". Tu ukłony w stronę ....np. Tytusa

"WOŁYNIAK.I" czyli SP-BLA
  • 3 weeks later...
Napisano

1db58bd093494e16m.jpg

No to powoli dalej!

Jedne kalki mi się rozkruszyły to po kolei kleiłem literki. Mimo to się nadewały ale już poprawiłem markerem.

Dalsze prace w przyszłości!

Pozdrawiam i Wesołych, i dobrze przeżytych Świąt!

Hołek