imt Napisano 22 Stycznia 2006 Share Napisano 22 Stycznia 2006 Tym postem rozpoczynam relacje z budowy modelu Crusadera. Najprawdopodobniej będzie w malowaniu francuskim, choć nie jest to przesądzone. Zaczynam do wnęki podwozia. Oryginał wygląda tak: http://frenchnavy.free.fr/aircraft/crusader/images/walk-around/image-00076.jpg a początek relacji tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ndn3swqsnzbzh14n.html Jest to przednia ścianka wnęki. Ta ciemno szara o element modelu, natomiast ta jasna to mój wytwór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 23 Stycznia 2006 Share Napisano 23 Stycznia 2006 Jaka skala i firma W jakim zakresie będziesz dokonywał przeróbek, tylko podstawowe błędy czy dodatkowa waloryzacja Chętnie popatrzę na skracz w Twoim wykonaniu. Nie jestem zwolennikiem rur, chociaż z rurowatych podobają mi się A7, A-10 i F4 Phantom II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 23 Stycznia 2006 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2006 Faktycznie o tym zapomniałem jest to Hasegawa 1/48. Zamierzam zrobić nieco większą waloryzację, lecz to uzależnione jest od tego jak prace będą postępować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awot Napisano 24 Stycznia 2006 Share Napisano 24 Stycznia 2006 Ja też popatrzę, choć bardziej mi się podoba CORSAIR II. AWOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 1 Lutego 2006 Autor Share Napisano 1 Lutego 2006 (edytowane) W przerwie budowy wnęki podwozia głównego postanowiłem wykonać inny element. Trafiło na usterzenie poziome. Po bliższych oględzinach okazało się, że trzeba zmienić linie podziału. Przyłożyłem do planów i o o. Coś tu nie gra . Niestety jest nie tak. . Okazało się że gra. Patrz niżej Edytowane 9 Lutego 2006 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 1 Lutego 2006 Share Napisano 1 Lutego 2006 Rozumiem, że czerwona linia jest linią podziału na skrzydle, a nie linią obrysu skrzydła ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 1 Lutego 2006 Autor Share Napisano 1 Lutego 2006 Niestety, czerwona linia to obrys usterzenia poziomego w modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 1 Lutego 2006 Share Napisano 1 Lutego 2006 Niestety, czerwona linia to obrys usterzenia poziomego w modelu. :shock: :shock: :shock: :shock: aż musiałem jeszcze raz wątek od początku przeczytać, żeby przypomnieć sobie jakiej firmy to model. Wiem, że Hase lubi robić babole i uproszczenia ... ale to woła o pomstę do nieba Świetnie, poprostu ... brak słów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awot Napisano 5 Lutego 2006 Share Napisano 5 Lutego 2006 Zanim zaczniesz ciąć upewnij się, że plany są dobre! Przerabiałem to przy pewnym japońskim myśliwcu z II wojny.Model wypuściła firma TAMIYA w skali 1/48. Plany też były japońskie więc myślałem, że są wiarygodne. Aś w koncu znalazłem zdjęcie odrestaurowanego oryginału a przy nim tabliczkę, ze jego renowację sponsorowała firma TAMIYA. i teraz juz wiem, że przy okazji remontu samolotu dokładnie go zwymiarowali i, ze to model jest poprawny a nie jego plany! AWOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 7 Lutego 2006 Autor Share Napisano 7 Lutego 2006 Nie nic ciachnąłem. Zrobiłem nowe (jeszcze robię), lecz prace wstrzymałem i poszukuję danych dotyczących rozpiętości usterzenia poziomego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dormitor Napisano 7 Lutego 2006 Share Napisano 7 Lutego 2006 Ta ciemno szara o element modelu, natomiast ta jasna to mój wytwór. Z czego dorabiasz elementy? Czy to płytka plastikowa, czy karton? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 7 Lutego 2006 Share Napisano 7 Lutego 2006 Pytanie Co to za plany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 9 Lutego 2006 Autor Share Napisano 9 Lutego 2006 Odszczekuje. Hasegawa zrobiła dobrze. Dotarłem do innych planów i dokładnie zwymiarowanego płatowca. Zmodyfikuję poprzednie posty, aby nie wprowadzały w błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awot Napisano 15 Lutego 2006 Share Napisano 15 Lutego 2006 Ja wiedziałem, że tak będzie. Ja wiedziałem. oho oho... Lenin mawiał "ufaj ale sprawdzaj" AWOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 23 Kwietnia 2006 Share Napisano 23 Kwietnia 2006 Imcik, co tam w modelu słychać??? Chyba też wcięło fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 17 Listopada 2006 Autor Share Napisano 17 Listopada 2006 "Odświeżyli Harnasia" to można by tak odświeżyć i ten temat. Ostatnio dotarła do mnie kabina (AIRES) więc można by się pokusić o ciąg dalszy. Zstanawiam się czy zrobić w modelu podniesione skrzydło (zmiana kąta zaklinowania) oraz podniesione końcówki skrzydeł. A może tylko jedno z nich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 17 Listopada 2006 Share Napisano 17 Listopada 2006 Z opuszczonymi skrzydlami wyglada bardziej "kozacko", wiec ja bym na Twoim miejscu ich nie podnosil. Jezeli chodzi o koncowki, nie mam zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 17 Listopada 2006 Autor Share Napisano 17 Listopada 2006 Z opuszczonymi skrzydlami wyglada bardziej "kozacko", wiec ja bym na Twoim miejscu ich nie podnosil. I tak też zrobię. Chociaż jest to element bardzo charakterystyczny dla tego samolotu, to nie podoba mi się. Pozostała jeszcze kwestia podniesionych końcówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 17 Listopada 2006 Share Napisano 17 Listopada 2006 Wiesz co... Tak po namysle stwierdzam, ze moglbys podniesc te skrzydla... Przy okazji popatrzylem sobie na rozne fotki Crusaderow. Zawsze podobaly mi sie obrazki, reki Lou Drendela na ktorych F-8 z podniesionymi skrzydlami tez wyglada fajnie. A tak jak napisales, jest to chyba najbardziej charakterystyczny element tego samolotu, juz na pierwszy rzut oka odrozniajacy go chociazby od A-7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 17 Listopada 2006 Autor Share Napisano 17 Listopada 2006 Konfiguracja modelu jak na ostatnim rysunku byłaby najbardziej odpowiednia (tylko te uniesone skrzydła ). Jak skrzydła uniesione to i końcówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 23 Listopada 2006 Share Napisano 23 Listopada 2006 Mnie to się najbardziej podoba z uniesionym płatem i rozłozonymi końcówkami: A w ogóle to najfajniejszy jest dwumiejscowy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 23 Listopada 2006 Share Napisano 23 Listopada 2006 Trochę pracy przed Tobą, muszę się do Ciebie wybrać..... ......nie wiem tylko kiedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 23 Listopada 2006 Autor Share Napisano 23 Listopada 2006 Dziś chyba nie zdążysz więc może jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 24 Listopada 2006 Share Napisano 24 Listopada 2006 Irek, a co jest nie tak we wnękach podwozia Airesa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 24 Listopada 2006 Autor Share Napisano 24 Listopada 2006 Jest najgorsza z możliwych. Ja ich nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi