Skocz do zawartości

P 47D Bubbletop 1/72 Academy

Marivs442

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich modelarzy.

Kolejny Tbolt wędruje na półkę. 

Model prosto z pudła. Poprawiłem antenę i nieco skróciłem golenie podwozia. Wiem że są dużo lepsze zestawy Tamiya, ale chciałem zrobić te z Academy by nabrać trochę wprawy przed kolejnymi modelami, po długiej, wieloletniej przerwie.

Pozdrawiam.

tmp-1771216828729_10801920.jpg

tmp-1771216840590_10801920.jpg

tmp-1771216850931_10801920.jpg

tmp-1771216861444_10801920.jpg

tmp-1771216870251_10801920.jpg

tmp-1771216877709_10801920.jpg

tmp-1771216885207_10801920.jpg

tmp-1771216891602_10801920.jpg

tmp-1771216898981_10801920.jpg

• Like 8

Cześć!

Ładnie wyszedł,podoba mi się - mam tylko pewne wątpliwości co do wnęk podwozia... Są takie trochę "bez wyrazu" i zastanawiam się, czy jednak nie powinny być zielone?

Gratuluję modelu i pozdrawiam

Paweł

• Thanks 1

Zinc Chromate podobno jest wrażliwy na światło słoneczne i czytałem, że był przepis, który mówił o tym, że elementy wystawione na działanie słońca miały mieć domieszkę czarnego, która powodowała, że Zinc Chromate robi się zielony. Ale oczywiście może tak być, że w Thunderboltach ta zasada nie była stosowana. Nie sprawdzałem tego, dlatego napisałem "zastanawiam się".

Pozdrawiam!

Paweł

Cool. Teraz ciekawi mnie źródło dla tej zasady, bo domieszki kolorystyczne stosowano ze względów logistycznych, dla różnicowania drugiej warstwy. Chyba, że nie stosowano i obie warstwy malowano tym samym ZCY, a warstwy oznaczano inaczej.

Problemu ze światłem nie kojarzę, ale też nie przypominam sobie przypadku, gdzie ZCY byłby wystawiony bezpośrednio  na działanie słońca.

ZCY we wnękach podwozia występuje ne tylko w P-47.

Podoba mi się ten model, wykonany w charakterystycznym, dziś niedocenianym stylu lat 90-tych. Ładnie, czysto, kolorowo. Jeśli tylko wrócę do modelarstwa, też będę takie kleił. 

W tym Thunderbolcie podrasowałbym tylko wnęki podwozia.

Godzinę temu, greatgonzo napisał:

źródło

To był, zdaje się ten artykuł:

https://www.ipmsstockholm.se/home/interior-colours-of-us-aircraft-1941-45-part-i/

Napisano tam:

Sometimes, Zinc Chromate was mixed with Lamp Black paste to give a bit more UV resistance (Zinc Chromate is very sensitive to photolitic reactions) and more durability in high wear areas.

Mam wrażenie, że zetknąłem się też z przepisem, który formułował takie wymaganie jak powyżej bardziej kategorycznie, ale mam problem, żeby to teraz na szybko odszukać.

Jeżeli wszyscy są zgodni, że wnęki w P-47 mają być żółte, to i ja chętnie przyjmę to do wiadomości.

Pozdrawiam!

Paweł

OK, rzeczywiście jest wrażliwy na UV.  Fajnie, że to przytoczyłeś.

Nie stosowano go w miejscach narażonych na bezpośrednie działanie słońca, bez dodatkowej warstwy.

Barwienie ZCY wiązało się, jak pisałem,  z kwestią rozpoznawania drugiej warstwy primera, lub tworzeniem odpowiedniego koloru do kabin.

We wnękach podwozia nie był niczym wyjątkowym. Wnęki P-47 nie budzą żadnych kontrowersji i ZCY jest tam konsekwentnie przez całą produkcję.

W dniu 16.02.2026 o 19:43, Wachmistrz napisał:

Podoba mi się ten model, wykonany w charakterystycznym, dziś niedocenianym stylu lat 90-tych. Ładnie, czysto, kolorowo. Jeśli tylko wrócę do modelarstwa, też będę takie kleił. 

W tym Thunderbolcie podrasowałbym tylko wnęki podwozia.

Miło mi że ci się podoba. Do modelarstwa wracam po kilkunastu latach przerwy. Pierwszy raz malowałem sprayami( czarny połysk i na to aluminium od Tamiyi) , wcześniej dawno, dawno temu  malowałem tylko  pędzlem.

Nazbierałem trochę modeli, naczytałem się po internecie i w prasie o obecnym warsztacie modelarskim, technikach, chemii itp.  Stosik urósł. W tym blisko 20 Thunderboltow różnych wersji i skali. Po prostu uwielbiam ten samolot. Postanowiłem że będę robił cztery P 47 jednocześnie, te od Academy , bo i tańsze , i wprawy trochę złapie. Więcej chyba tego nie zrobię. No może dwa na raz. Przede mną te z Tamiyi. Ale chyba trochę odpocznę i zrobię jakiegoś Spita dla odmiany, przed kolejnym dzbanem.

Pozdrawiam